OPREMA

»

SKIJE

08.02.2007.      

Autor: Goran RazićUstupio: Britton d.o.o., Ilica 37, 10000 Zagreb tel. 01/4875 695, 01/4875694 fax.01/4875 693  

Nordica Doberman pro GS (06/07)

Veleslalom uzdanica Nordice pokazuje svu svoju moć na poprilično odmjeren i racionalan način.

Testirani model: 181 cm, r= 21 m
Side-cut: 107-65-94
Dostupne visine: 171, 176, 181, 186 cm

Veleslalom trkač u punom smislu riječi. Skija je namijenjena za ciljanu publiku, a oni koji imaju dovoljno skijaškog iskustva i znanja natjecateljske vožnje, mogli bi lako steći dojam da je skija kao stvorena za njih.

Skija je napravljena s kompletno drvenom jezgorm, na što su posebno ponosni u Nordici, dok je vanjština poprilično vatrena i agresivna. Vezovi koji se isporučuju su marke Marker, s DIN skalom do 12 ili 14, što je sasvim dovoljno za prosječnog, pa i težeg ili agresivnijg skijaša. Ako skiju uzimate isključivo u natjecateljske svrhe, sa skijom dolazi drugačija ploča i još jači vez.

Možda najbitniji dojam koji GS pruža, a koji puno govori o karakteristikama skija, je da s njom na nogama gotovo ne dobivamo osjećaj da je staza strma, da idemo prebrzo ili da je ispod nas ledena podloga. Led prolazi kao od šale, zahvaljujući odličnim rubnicima i svojoj ne maloj težini te vrlo velikoj torzijskoj tvrdoći. Prilikom velikih brzina, njena dužina i materijali od kojih je napravljena ulijevaju jako puno povjerenja te vibracije gotovo da niti ne osjećamo.

Ono što u posljednje vrijeme krasi većinu Nordicinih modela je odmjerenost skija te brzina i okretnost, a koja se nije negativno odrazila u vidu "nervoznih" ili prekrutih skija samo za odabrane.

Neravan teren, mekani snijeg i uvjeti na stazi dijametralno suprotni od onih na natjecanjima za GS-a će značiti popriličan problem. Naravno, i takve strmine su savladive, no potrošnja energije i koncentracije, neophodne za skijanje u takvim uvjetima, eksponencijalno će rasti.

Brzine koje je sa skijom moguće postići u vrlo kratkom vremenu za svaku su pohvalu, te bi na njima mogli pozavidjeti i mnogi konkurenti. Dinamični paralelni zavoj je vrlo ugodan za vožnju, no mora biti jasno da vožnja s velikom dozom rezerve neće rezultirati pravim performansama te bi skija mogla djelovati teško i tromo. Jednostavno, treba dodati gasa!

Rubnici su vrlo dobri, te su podnosili vrlo napornu vožnju i nisu popuštali. Preciznost skije je vrlo velika i moguće je zavoj voziti putanjom točnom gotovo u centimetar, no ovdje ćemo ostaviti dozu rezerve. Uglađenost skije je vrlo ugodna i pohvalna, no što kažu sami natjecatelji među postavljenim veleslalom vratima? To je nešto sasvim drugo. Da li je eventualni manjak energičnosti i velikog temperamenta, karakterističnog za top klasu skija, prednost ili mana, prepustit ćemo odluku onome koji stane na nju. Naše mišljenje je da potonje ipak ulazi u sferu osobnih preferenci. No zaključak je jedan: Vrlo brza i masivna skija, odličnih performansi, no mirnog "duha" i uglađenog odaziva.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243318
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr