PROIZVOĐAČI

»

NORDICA

10.07.2012.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: Global Šport d.o.o., kontakt: gstravs@globalsport.si

 

Nordica SLR Dobermann (12/13)

Talijanski dizajn uvijek je nešto posebno. Sviđao vam se ili ne činjenica je da odudara od sve većeg trenda uniformiranosti, ozbiljnosti i minimalizma koji preferiraju Austrijanci i Nijemci, barem kad su u pitanju skije.

Testirani model: 165 cm, r = 12,5 m @ 165
Sidecut: 121-70-106 @
Dostupne visine: 156, 160, 165 cm

 

-.--.-Slalomska Nordica SLR Dobermann svojim izgledom podsjeća na trend kakav su gotovo svi preferirali pred 7 ili 8 godina. Puno šarenila te igra slova i boja. Zašto bi morali biti ozbiljni kad se skije gotovo u potpunosti koriste za slobodno vrijeme i razbibrigu. To je okvirna filozofija dizajna Nordice. 

Nekome se takav pristup sviđa, a nekome ne. No ono što se krije ispod šarene "haube" posebno nas je zanimalo, pogotovo iz razloga što nekoliko sezona nismo imali prilike probati Nordicine perjanice. 

» Nordica tehnologije 12/13

SLR je u laganoj vožnji vrlo poslušan te se iznimno tečno vozi. Skija sa sobom donosi sve one dobre i poželjne karakteristike jakog allround modela; odmjerene je mase, ima vrlo predvidive reakcije te gotovo da i nema onog nenadanog ubrzanja na izlasku iz zavoja kojeg natjecatelji vole, ali ne i rekreativci željni samo malo bržih kraćih zavoja. 

Dojam je da Nordicin SLR spada u nešto mekše slalom modele na tržištu što će se nekima jako svidjeti, no neki će je upravo zbog tih karakteristika ipak ostaviti po strani. No ipak, ovdje ne smije biti zabune. Iako Dobermann prilikom brzog vijuganja ne umara previše te voli vrlo proračunatu i odmjerenu vožnju, ipak je riječ o skiji slalomske geometrije te samim time i karakteristika. 

Brzina reakcije te prebacivanje skije s rubnika na rubnik je vrlo lagano, no ne i odveć brzo. Razlog navedenog možemo potražiti u ponešto manjoj tvrdoći skije, radi koje se akumulira nešto manja sila u drugoj polovini zavoja. 

Kod većih brzina, pogotovo voze li se zavoji većih radijusa, Dobermann će pokazivati znakove umora te će mu nedostajati torzijske tvrdoće. Sve to nerijetko rezultira vibracijama, no ovakve karakteristike smo navikli viđati kod popriličnog broja slalomskih modela skija. 

Iskijan, svjež ili pak mokar snijeg nisu po ukusu ovako kratkih skija. No adute u rukavu Nordica ipak ima. I dok će se neke slalomice konkurentskih marki bespomoćno zabijati u nakupine snijega te nam tijekom vožnje pružati pravi tornado neočekivanih reakcija, Dobermann se ipak solidno nosi u takvim uvjetima. Ovdje joj u prilog svakako ide nešto manja masa, koja je zaslužna za lakše i brže manevriranje u težim uvjetima na stazi, no podjednaku ako ne i veću zaslugu sasvim sigurno ima i ponešto veća širina struka, koja ju često zna ipak držati pobliže površini (uvjetno rečeno). 

Vožnja u ledenim uvjetima te na strmim stazama je ipak ono što Nordica najviše voli. Uz uvjet oštrih rubnika i odgovarajuće tehnike Dobermann će znati odgovoriti vrlo točnim i preciznim zavojima. Iako brzina ulaska i izlaska iz zavoja nisu na najvišoj mogućoj razini, dojam koji skija ostavlja nakon cjelodnevnog skijanja je odličan. Skija je vrlo dobro pogođena za učiteljsku populaciju skijaša, gdje je podjednako bitno imati jaku i brzu skiju pod nogama kao i imati skiju koja neće zahtijevati 100% angažmana u 100% vremena. 

Dojam je kako je Nordica posljednjih godina napravila ipak svojevrsni odmak u svojoj filozofiji. I dok su nekadašnji slalom i veleslalom modeli bili pravi buldožeri na nogama te su dizajnom više podsjećali na elegantne aute visoke klase, današnji modeli ipak ciljaju na nešto širu publiku. Gotovo nepromijenjeno ime ovdje je praktički jedina poveznica.  

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 304648
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr