03.02.2010.      

Autor: Ante PašalićPhoto: Dave Lehl/ESPN Action Sports  

Winter X Games 14

Gotove su 14. Zimske X Games, jedini veliki konkurent ZOI. Shaun White ponovno ušao u povijest!

Proteklog vikenda završeno je 14. X Games natjecanje održano u američkom Aspenu. Ovogodišnje Igre su završile, a pružile su najveći show za sve prisutne gledatelje, i milijune diljem svijeta. Osim odličnih, neviđenih, niti ikad izvedenih trikova na nekom službenom natjecanju, natjecatelji su pružili spektakl vrijedan snowboard sporta, te ga zasluženo vratili na naslovnice novina i TV kuća diljem svijeta!

-.-Dave Lehl/ESPN Action Sports-.-

SlopeStyle 

U ženskoj konkurenciji bilo je doista gusto, te su djevojke prikazale magičan pomak u smislu 900° trikova. Pobjedu je odnijela Britanka Jenny Jones, drugo mjesto pripalo je Amerikanki Jamie Anderson, a treće veteranki Janni Meyen-Weatherby koja je pružila najbolji show te zavrtjela Cab900° kojeg je skoro landala u posljednjem runu.

Muški dio SlopeStyle natjecanja donio je neka nova imena svjetske scene. Osim dobro nam poznatog Finca, Eera Ettale koji je sa savršenim runom odnio pobjedu, na svjetsku scenu su uskočili Eric Willet, osvojivši drugo mjesto, te Chas Guldemond, koji se morao zadovoljiti trećim mjestom. Odmah nakon prvog runa, svima je bilo jasno da je to najbolji run dana te da će Ettala odnijeti pobjedu. Njegov run se sastojao od kombinacije masivnih trikova na prva tri kickera, Bs 1080, Double Bs Rodeo i Sw Double Backflip, i s rezultatom od 93,3 zapanjio je sve prisutne. Eero Ettala je dugi niz godina prisutan na X-Games-ima, ali uvijek bez konkretnog rezultata, što je sad ispravio s velikim tehničkim trikovima, i odličnim stilom vožnji. Debitant na igrama, Eric Villett, bio je naravno presretan sa srebrnom medaljom, također kao i njegov sunarodnjak Chas Guldemond, koji je prvi puta osvojio medalju na Igrama.

-.-Dave Lehl/ESPN Action Sports-.-
Eero Ettala

Winter X Games 14 SlopeStyle rezultati:

Muški:
1. Eero Ettala
2. Eric Willett
3. Chas Guldemond

Ženski :
1. Jenny Jones
2. Jamie Anderson
3. Janna Meyen-Weatherby

-.-Dave Lehl/ESPN Action Sports-.-
Jenny Jones

Halfpipe

Niti jedna disciplina, niti sport, na X Gamesima nije imao veću pozornost od ovogodišnjeg Halfpipea. Doslovno svaka medijska kuća na svijetu je najavljivala Shaun Whitea, i njegov novi double McTwist o kojem smo pisali, što je medijski "napuhalo" Halfpipe natjecanje.  Da bi spektakl bio još veći, dogodilo se ono neočekivano. Naime, u kvalifikacijskom runu White je pao te se lakše ozlijedio, što ne bi bilo čudno da se kompletno natjecanje nije zaustavilo na pola sata kako bi organizatori bili sigurni da će White moći nastupiti u finalima. To je naravno izazvalo lavinu negodovanja kod svih prisutnih - da li je megastar Shaun White uistinu tolika zvijezda da se samo zbog njega može zaustaviti jedno od najvećih natjecanja na svijetu? Da li su organizatori bili u pravu ili ne zbog te odluke, ostaje otvoreno pitanje.

-.-Dave Lehl/ESPN Action Sports-.-
Shaun White - pred 32.000 gledatelja, Double McTwist

U top formi osim Whitea bili su Amerikanci Louie Vito, Greg Bretz, Lago, Fisher, te međunarodni "ubojice" Podlathcikov, Kokubo, Aono i dr. Za razliku od nedavno održanih Grand Prixa po cijeloj Americi, gdje su se Amerikanci međusobno natjecali za ulazak u snowboard repku, stvari su na X Gamesima malo drugačije završile. Iznimni talenti poput Švicarca Ipoda ili Kazuhira Kokube iz Japana, dokazali su Amerikancima da X Gamesi, i nadolazeće ZOI u Vancouveru, nisu rezervirane samo za njih.

-.-Dave Lehl/ESPN Action Sports-.-
Kazuhiro Kokubo

Velika novost na igrama je sudačka postava. Od ove godine svaka sudačka postava sadržavati će i dva pro ridera, Pata Moorea i Chada Otterstroma, koji bi trebali osigurati još pravednije suđenje, a koje je već doista postalo znanost, te uvjetuje iznimnu koncentraciju. Spomenimo i 32.000 gledatelja koji su bili prisutni na Buttermilku te večeri, te nepoznat broj putem ESPN-a, te nekoliko stotina kabelskih, satelitskih i Internet televizija.

-.-Dave Lehl/ESPN Action Sports-.-
Ipod - slavi srebro

U ženskoj konkurenciji sve oči su bile uprte u tri Amerikanke, Gretchen Bleiler, Kelly Clark i Hannah Teter, kod kojih su svi prognozirali odličan rezultat. Djevojke nisu razočarale, Teter je završila na trećem mjestu, a glavna borba za zlato odvijala se između Clark i lokalne Bleiler. Gretchen Bleiler je bila uvjerljivija, te je naravno odvozila bolje trikove. Njezin pobjednički run uključivao je gigantski Crippler, Fs 900, te visoke Airove što je bilo dovoljno da pobjedi Clark.

-.-Dave Lehl/ESPN Action Sports-.-
Grethen Bleiler

U muškoj konkurenciji sve je bilo jasno prije nego li je počelo. Američka ikona i najveći snowboard ambasador poslije "Boga snowboarda" Terjea, Shaun White, odnio je treće uzastopno zlato na X Gamesima. Njegov run se sastojao od doista nevjerojatnih trikova, te je završio s finalnim bodovima od 95.33. Počeo je sa 8 metarskim Methodom, zatim back-to-back Double Cork 1080°, 540°, te famoznim Double McTwist 1260°, a run je završio sa Alley Oop 540°. Povijesni, progresivni, nedostižni, ukratko savršeni run kakvog su Halfpipe natjecanja i snowboard sport ikada vidieli.

-.-Dave Lehl/ESPN Action Sports-.-
Hanah Teter

Shaun White je odnio čisto zlato, te unatoč nekim zlim jezicima, treći put u povijesti podigao granicu snowboarda i fokusirao kompletnu svjetsku javnost na snowboard sport. “Došao sam do granice za koju sam mislio da nikada neću dosegnuti! Prije ove godine nije bilo doble corkova u pipeu, danas ih je bilo čak tri u jednom runu!“ – izjavio je Shaun White

-.-Dave Lehl/ESPN Action Sports-.-

"Švicarski sin", Iouri Podlatchikov – Ipod, osvojio je srebrnu medalju s nevjerojatnim double cork trikovima te je bodovno bio u jako malom razmaku od Whitea. Kazuhiro “Kazu” Kokubo osvojio je 3. mjesto s preludim runom, visokim Airovima te masnim 1080-ima, te najljepšim stylish runom viđenim na X-Games-ima. No, White je bio u formi i u centru pažnje koju će teško itko osim njega samog ponovno dobiti.

Winter X Games 14  Halfpipe rezultati:

Žene:

1.Gretchen Bleiler
2. Kelly Clark
3. Hannah Teter

Muški:

1.Shaun White
2.Iouri Podladtchikov
3.Kazuhiro Kokubo

 

14. X Igre su gotove te su sada sve oči sportske javnosti uperene na Vancouver!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 187506
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr