SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

25.04.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Sansicario

Sansicario, poprište ženskih natjecanja u brzim disciplinama na Zimskim olimpijskim igrama 2006., dio je Vialattee koja broji 400 km skijaških staza.

Sansicario
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 712 km
udaljenost od Zagreba 847 km
 

Jedna od pet "zvijezda" što čine Vialatteu (tal. Mliječnu stazu) je i Sansicario, maleno mjesto na 1.700 m n/m što se nalazi u talijanskoj regiji Piemonte. Sa svojih procijenjenih 80 km skijaških staza Sansciario pridonosi ukupnom broju od 400 km staza kojima se diči cijela Vialattea. Kompleks je to koji veže talijanski Sestriere s jedne strane i francuski Montgenevre s druge, a sve preko staza i žičara već spomenutog Sansicarija te Cesane.

Sansicario se nalazi u središtu Vialattee, sjeverozapadno od Sestrierea od kojeg je odvojena planinskim grebenom. Do njega se dolazi iz Cesane zavojitom cestom, a pristup je iz Cesane moguć i kabinskom žičarom što je jednostavnija opcija za sve smještene u dolini. Žičara je nova, brza i udobna što nije čest slučaj u Vialattei, a put njome je zanimljiv budući da prolazi iznad olimpijske bob staze. Putem se može primijetiti i zaseok imena San Sicario od kojeg je planski izgrađen skijaški centar baštinio ime.

Goran Vukelić-.--.-

Sam Sansicario se sastoji od namjenski sagrađenih smještajnih jedinica preostalih većinom od Zimskih olimpijskih igara što su se ovdje održavale 2006. Zbog toga mjestu nedostaje karaktera i šarma, no puno veći problem turistima je nedostatak sadržaja poput trgovina ili šireg izbora restorana i barova za večernji provod. Za takvo što treba sjesti u auto i uputiti se prema Sestriereu. One osnovne sportske potrebe kao što su iznajmljivanje opreme, kupnja skijaške karte ili poduka ski učitelja se ipak mogu zadovoljiti.

Sansicario zato ne oskudijeva zanimljivim stazama. Sve su staze većinom položene na sjevernoj strani grebena što odvaja Sansicario od Sestrierea, a radi se pretežno o crvenim stazama. Dobra stvar je što gotovo sve završavaju na istom mjestu tako da je moguće opušteno skijati bez brige o mogućem lutanju. Ono što svakako treba izdvojiti je crna olimpijska staza Fraiteve nazvana prema istoimenom vrhuncu što dominira skijalištem. Dugačka oko 3,5 km proteže se gotovo od vrha do dna skijališta, a svojom širinom, nagibom i prvenstveno dobrom pripremom podloge pružit će sate uživanja skijašima. Na ovoj su stazi, inače, skijašice vozile utrke u spustu i superveleslalomu. Oba je puta slavila Michaela Dorfmeister, a u superveleslalomu je srebro osvojila Janica Kostelić.

Goran Vukelić-.--.-

Vrh se skijališta nalazi na spomenutom vrhu Monte Fraiteve (2.701 m n/m), a otuda je moguće krenuti skijama prema Sestriereu ili na drugu stranu prema Sauze d'Oulxu. Krenete li prema potonjem, čeka vas kratka, ali sjajna crna staza Canale Colò nazvana prema legendarnom talijanskom spustašu Zenu Colu. Sve ove staze se prijepodne nalaze u sjeni što jamči kvalitetne uvjete za skijanje tokom cijelog dana, ali i čuva snježnu podlogu sve do proljeća. Žičare se uglavnom svode na sjedežnice i pokoju zbilja dugu i pretpotopnu vučnicu. Spustite li se jedinom kabinskom žičarom natrag u dolinu sve do Cesane, moguće je prijeći na francuski dio Vialattee.

Na kraju dana i nakon skidanja skija u Sansicariju je teško pronaći zabavu. Smještaj će ovdje zato potražiti samo oni kojima je skijanje na prvom mjestu ili obitelji. Međutim, upozorenje za one koji dolaze s malom djecom ili početnike, u Sansicariju nema puno plavih staza za učenje tako da ste opet osuđeni na put do Sestrierea.

Goran Vukelić-.--.-

Boljka je i ta što uz staze nema previše restorana i barova, uspjeli smo ih izbrojati tek tri. Ponuda je tipična talijanska, bazirana na tjesteninama i palenti, a cijene su nešto povoljnije nego u susjednom Sestriereu. Što se skijaške karte tiče, cijena šestodnevne Vialattea Internazionale karte za odrasle u normalnoj sezoni je 231 euro. Ona pokriva 400 km staza Vialattee uz dodatak 50 km staza u Pragelatu.

Na kraju, Sansicario se predstavio kao bazični skijaški centar koji nudi spavanje i skijanje. Kome je to dovoljno, bit će zadovoljan smještajem praktički na stazi i mogućnošću iskorištavanja cijelog dana za skijanje na vrlo dobrim stazama. Osim toga, zahvaljujući svom centralnom smještaju u Vialattei, Sansicario je dobro ishodište za istraživanje cijelog kompleksa.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4722335
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr