SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

28.04.2006.      

Autor: Goran VukelićPhoto: Lovinac i Velebit, www.lovinac.hr 

Lovinac planira gradnju skijališta

Malena lička općina podno Velebita ima velike planove za svoju budućnost.

Lovinac je mjesto u Ličko-senjskoj županiji na jugoistoku Ličkog polja, relativno blizu čvora Sv. Rok na autocesti Zagreb – Split. Nekada su tuda vodili trgovački putevi od mora, preko Velebita pa prema unutrašnjosti. Općina je teško stradala u ratu '90-ih godina prošlog stoljeća, a sada pokušava vratiti prijašnji sjaj te pametnim ulaganjima privući turiste u jedinstven i netaknut velebitski kraj.

Iz Lovinca u posljednje vrijeme dolaze glasovi o mogućoj izgradnji skijališta na velebitskim padinama. Vijest je to koja je zagolicala profesionalnu znatiželju u redakciji Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr i ponukala nas da odgovore potražimo od Bojane Markotić Krstenić, project managera cijele priče.

Bojana, otkud ideja gradnje skijališta u Lovincu?

Općina Lovinac je, kao i cijela Lika, teško stradala u nedavnom ratu. Obnova je počela, no dio prostora općine još je uvijek miniran. Sve dok bude tako, ovaj prostor neće moći doživjeti potpun procvat. Kako bismo od Europske komisije namaknuli sredstva potrebna za razminiravanje krenuli smo s inicijativom gradnje skijališta na obroncima Velebita. Tako bismo očistili područje od mina, a istodobno omogućili oslobađanje turističkog potencijala ove Općine, pogotovo što se tiče zimskog turizma.

Kako su europske institucije reagirale na predloženi plan?

Osigurano nam je milijun eura za razminiravanje, te daljnjih 200,000 eura za izradu potrebnih studija, planova i projekata. Izgradnja skijališta financirat će se kroz javno-privatno partnerstvo koje će biti definirano nakon provedbe natječaja, a zainteresiranih ulagača već ima.


Početne korake niste napravili sami...

Dakako da ne. Na temu izgradnje skijališta u Lovincu održano je niz tematskih radionica i rasprava, a pomoć nam je pružio i Reno Fleiss, poznati hrvatski skijaški djelatnik, te određeni austrijski konzultanti.
Cijela je priča oko izgradnje skijališta iznimno osjetljiva budući da se planirana lokacija skijališta u potpunosti nalazi unutar granica Parka prirode Velebit.


Hoće li izgradnja skijališta narušiti jedinstvenu ljepotu prirode na Velebitu?

Nikako nam nije u planu uništavati velebitsku divljinu. O cijeloj je priči od početka upoznata Zelena akcija, a i sama sam gorljivi pobornik očuvanja velebitskih ljepota. Međutim, ovdašnjim ljudima treba pružiti priliku da rade, zarade, ostanu u Lici te da se eventualno privuku novi stanovnici. To možemo postići otvaranjem industrijskih pogona usred ove netaknute prirode ili razvijanjem turističkih potencijala u što se uklapa ideja o izgradnji skijališta. Mislim da svatko može i sam zaključiti što bi bilo pogubnije po velebitsku prirodu…

Ipak, za izgradnju skijališta i prateće infrastrukture bit će potrebni nemali zahvati koji će izmijeniti lice Velebita?

Svakako, određeni zahvati će biti potrebni, no u planovima smo ih sveli na minimum. Polovica skijališta bit će izgrađena na terenu bez visoke vegetacije, a tamo gdje bude trebalo krčiti šumu to će se činiti na najbezbolniji mogući način. Isto tako, nema govora o izgradnji mastodontskih hotelskih kompleksa; iskoristit će se postojeći kapaciteti u vidu napuštenih pastirskih kućica i skloništa, uz eventualnu izgradnju planinarskog doma.

Na kojoj bi se visini smjestilo skijalište?

Skijaške staze išle bi do visine od 1500 m n/m, a do njih bi vodili ski liftovi iz Rovanjske i Sv. Roka. Cijeli je projekt ime dobio prema planinskom vrhu Sveto brdo na 1751 m n/m koji dominira krajem. Neke početne procjene kazuju da bi kilometraža staza mogla doseći brojku od 30 km!

Koji su naredni koraci u provedbi ideje?

Kroz najduže mjesec dana trebao bi biti objavljen natječaj kojim ćemo pozvati zainteresirane za izradu studija i idejnog projekta. Nakon toga, slijedi dobivanje suglasnosti od nadležnih ministarstava. Tek smo na početku, ali - krenulo je…

Uistinu je. Nakon Vrbovskog, još jedno mjesto u Hrvatskoj ambiciozno namjerava iskoristiti prednosti svoga geografskog položaja. Sretno!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 142427
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr