SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

09.09.2010.      

Autor: Goran Razić 

Hrvatska skijališta

S navučenom brojkom od desetak ski liftova, Hrvatska spada u zemlju koja se ne može pohvaliti s velikim skijaškim prostranstvima, no ima i svojih aduta

Doma je uvijek najslađe. Mnogi bi se složili s tom konstatacijom, ali mnogi i ne. Skijaši i borderi početnici, vikend izletnici i svi oni koji nemaju novaca za odlazak negdje na 100 i kusur kilometara staza, bit će zadovoljni i s hrvatskim snijegom.

U Hrvatskoj ima samo nekoliko skijališta, koja se lako nabroje na prste. Platak, Bjelolasica, Sljeme (naslovna slika), Begovo Razdolje, Čelimbaša, Tršće neka su od njih. Kada se sve zbroji Hrvatska još uvijek nema više od 20 - 30 km staza. Što nam sve to nude hrvatska skijališta? Evo par riječi.

Zanimljivo je da uvjeti na nekim planinama i nisu toliko loši, kada se uzme u obzir da Gorski Kotar ima veliki broj planina iznad 1000 m, sa nekoliko njih i preko 1500 m/nv, onda ispada da je skijanje zagarantirano, barem u siječnju. No blizina mora je ovdje najveći problem, koliko god ona donosi oborine, radi mješavine kontinentalne (hladne) klime i primorske (tople) klime, isto tako ta blizina je zaslužna i za nagle temperaturne promjene, temperaturne inverzije i ostale stvari koje pogoduju brzom topljenju snijega zimi.

-.--.-

Većina hrvatskih skijališta nalazi se u Gorskom Kotaru. Iako i druge planine klimatski zadovoljavaju u investicije se nikada nije išlo. Jedini koji ne spadaju u snijegom bogati Gorski Kotar su Sljeme, malo skijalište u Baškim Oštarijama i nekad zanimljivo, adanas posrnulo skijalište u Krasnom.

Osim razvoja skijališta na planinama Gorskog Kotara, svojevremeno su postojale vrlo sitne naznake kako bi se na Biokovu napravilo neko manje skijalište, a koliko god to čudno zvučalo, Biokovo vrlo dugo čuva snijeg na svojoj sjevernoj strani. Uz to, pričalo se i o skijalištu na Svetom Brdu, Bijeloj kosi, Udbini i sl. No kao i uvijek do sada sve je ostalo na pričama, uz klasične probleme s novcima i birokracijom.

Pravilan put, po našem mišljenju, bila bi kombinacija ulaganja privatnog i društvenog kapitala u postojeće resurse kojih ima dovoljno. Osposobljavanje i uređenje skijališta u Gorskom Kotaru te izrada snow parkova, za koje ne treba toliko snijega niti prirodnih uvjeta poput nadmorske visine i sl., dok popularnost navedenih, mislimo da nije potrebno posebno spominjati.

Sljeme se uređuje, ušlo je u elitno društvo domaćina Svjetskog skijaškog kupa, o Bjelolasici se puno priča i planiraju se veća ulaganja, no osim uređenja staze Vrelo nije se učinilo ništa te i to hvale vrijedno ulaganje sada stoji nedovršeno i još uvijek nedostupno skijašima i borderima.

-.--.-

Platak boluje od najrasprostranjenije bolesti u Hrvatskoj... besparice, ali i loše organizacije. No planovi uređenja Platka postoje i možda sve jednom ipak sjedne na svoje mjesto.

-.-Goran Razić-.-

Petehovac kraj Delnica entuzijazmom vlasnika skijališta iz sezone u sezonu marljivo radi i privlači početnike na svakodnevno noćno skijanje. Čelimbaša je u velikim problemima te dane u radu posljednjih sezona može nabrojati na prste jedne ruke. Iako se pričalo o Univerzijadi na području Gorskog Kotara, od koje bi profitirali i Snježnik i Tršće, ipak nakon sažimanja svih tih priča, imamo osjećaj da od svega nikada neće biti ništa.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 275037
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr