SKIJANJE

»

ŠKOLA

05.10.2004.      

Autor: Željko Mihalić

Photo: www.harbskisystems.com

 

Anyone can be an expert skier II

Pročitali smo knjigu i odlučili napisati osvrt, čisto za slučaj da poželite knjigu kupiti, da znate isplati li vam se investicija i što ćete između korica korisno pročitati.

Harald Harb, autor ove knjige, rođeni je Austrijanac koji je rano preselio u Ameriku, gdje je preko svojih leđa iznio teret treniranja mnogih Amerikanaca skijaških talenata, između kojih je i osvajač medalja Tommy Moe i proveo 20 godina u Američkom skijaškom demo timu.

Iako ću se složiti sa svima koji pomisle da je skijanje ipak najbolje učiti na padinama i vježbajući pokrete na pravom snijegu, ipak je pokoji puta korisno čuti ili vidjeti kako na neki problem gledaju ljudi iz drugih perspektiva i s nekim drugim stavovima i idejama.

Kroz knjigu će nas autor provesti kroz razvoj skijanja od pojave strukiranih skija, te novih metoda prema kojima, kako se sam H. Harb zalaže, početnici ne voze poznati "plug" ili "ralicu", za koju autor tvrdi da za istinski carving više odmaže nego pomaže.

Kompletan koncept se temelji na PMTS (primary movement teaching system) pristupu, koji se znatno razlikuje od tradicionalističkog pristupa učenja skijanja, zagovarajući održavanje ravnoteže na jednoj skiji (vanjskoj) dok se unutarnja skija miče u tzv. fantomskom pokretu. Ovaj se pokret naziva fantomski jer ga čini jedva primjetno rubljenje vrhom skije i naginjanje te iste unutarnje skije.

Knjiga kreće od ravnoteže, preko osnovnih vježbi za totalne početnike, preko trikova i savjeta za rekreativce koji namjeravaju skijati u dubokom snijegu, na hupserima ili samo na plavim stazama, a sve je to popraćeno bogatim, i što je najvažnije reći, dobrim fotografijama. I dobrim idejama za lako izvediva vježbe na snijegu.

Zatim je autor posvetio i dva poglavlja vrlo jasnih naputaka o pravilnom korištenju štapova, koordinaciji gornjeg i donjeg dijela tijela.

184 stranice vrlo jasno pisanog teksta, na razumljivom engleskom jeziku, s vrlo dobrim savjetima, ilustracijama i sekvencijalnim fotografijama u boji, za cca 15-ak dolara preko amazon.com, jako je dobar božićni poklon nekom od zaluđenika u skijanje. Ili dobar dodatak vašoj, ne sumnjam, debeloj kolekciji skijaške literature.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 291556
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr