SKIJANJE

»

ŠKOLA

22.10.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

The All-Mountain Skier

Allmountain skier - a guide to expert skiing je knjiga koja bi vas mogla zainteresirati. Pa prije nego što je kupite pročitajte ovaj članak. Mi smo je pročitali za vas.

Ljubitelji snijega zacijelo su, baš poput nas, slabi na svaki naslov koji donosi dah zime pod vaš krov. Posebno uzevši u obzir činjenicu da ćete bilo kakvu literaturu rijetko i teško naći na hrvatskom jeziku, tek ponešto u knjižarama sa stranom literaturom.

Tako da vam se traženje literature svodi na internet i online narudžbe. Dobri stari amazon.com nudi dosta skijaško-boarderskih naslova, no nažalost kako to inače biva uvijek kupujete mačka u vreći. Već smo ranije spominjali Anyone can be an expert skier autora Haralda Harba.

Ove knjige imaju nekoliko dodirnih točaka, ali su u suštini različite. All mountain skier je knjiga koja je posvećena skijašima koji su ipak napravili svoje prve korake i u njoj nećete naći savjete za osnovne pokrete i tehnike samog učenja, no podosta korisnih savjeta o opremi i načinu funkcioniranja opreme do vrlo sitnih detalja. No ono zbog čega bi čovjek poželio ovu knjigu, znači nekih konkretnih tehnika skijanja po dubokom snijegu i prepoznavanja tipova snijega te prilagodbe svoje vožnje uvjetima, nema mnogo. Puno se mjesta posvećuje carvingu općenito, a premalo powderu. Dosta je toga posvećeno carvingu kao pristupu i opremi koja eupitno u cijeloj priči ima veliki efekt, no savjeti koji će vam pokazati neke tajne velikih majstora planina definitvno nedostaju.

Fotografije su u potpunosti rijetke i k tome crno-bijele, a svi savjeti koji se tiču tehnike praćeni su crtanim ilustracijama, pa sve više manje liči na strip. Bez dvojbe, najkorisnije informacije ćete pronaći o izboru i tipovima opreme, ali i dalje ostaje činjenica da sam htio pročitati nešto konkretnije o freerideu i powderu. Nažalost, ovdje nam je autor ostao malo dužan. S obzirom da knjiga košta preko amazona sa troškovima dostave oko 22 USD, rekao bih solidan materijal za kućnu biblioteku, ali samo ako ste dovoljno zaluđeni snijegom. U suprotnom, mislim da je Anyone can be an expert skier bolji izbor.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244209
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr