SKIJANJE

»

ŠKOLA

17.11.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Skijajmo zajedno

Nova knjiga autorskog trojca Matković -Ferenčak- Žvan koja je na hrvatsko tržište izašla prije nekoliko dana, vrijedan je doprinos oskudnoj skijaškoj literaturi na hrvatskom jeziku.

Autori knjige (Matković – Ferenčak – Žvan) koja je izašla prije par godina pod nazivom Skijajte s nama, odlučili su izdati novi suvremeniji materijal kao svojevrsni priručnik za sve skijaše. U paperback izdanju na 200 stranica u boji, uz poznata demonstratorska imena iz Hrvatske i Slovenije, autorski trio i njihovi suradnici donose vrijedan skijaški materijal.

Knjiga na prvi pogled podsjeća na knjigu Skijanje (autora Nikole i Danijela Jurkovića), počevši od rasporeda poglavlja, počinje sa povijesti skijanja u svijetu i u Hrvatskoj.
No valja spomenuti da Skijanje ipak pretendira na populaciju koja o skijanju već nešto zna, a da ne govorimo da je ciljana populacija ipak malo bliža učiteljskoj sa velikim osvrtima prema metodici. Knjiga Skijajmo zajedno ipak je svojevrsni pisani trener sa podosta praktičnih savjeta pisanih razumljivijim jezikom za nekog tko i ne vlada previše skijaškim žargonom. Posebno hvalimo izdvajanje bitnih stvari koje obojane ili posebno zaokružene da budu uočljivije.

Po nama je iznimno bitno da se prilikom objašnjavanja skijaških tehnika puno truda posvetilo objašnjavanju i manifestiranju potencijalnih i učestalih grešaka koje skijaši čine i način na koji ih efikasno otkloniti. Sva su poglavlja odlično pokrivena dobrim fotografijama, a kraj je knjige posvećen informacijama o opasnostima u planini, održavanju skijaške opreme. Vodič kroz odabir opreme nije baš opširan, ali je konkretan i pruža dovoljno informacija. Savjeti za početnike baziraju se na plužnoj tehnici, iako se po nekoj stranoj literaturi naglašava da se od takvog pristupa sve više odustaje otkako je carving skija preuzela svijet skijanja. No, pravo je autora da propagira i zagovara svoj stav i svoje metode, pogotovo kad su one u skijaškom svijetu česte.

Obzirom na činjenicu da je knjiga u distribuciji uz Jutarnji list stajala samo 29 kuna, ne možemo je ne proglasiti apsolutnim Best Buy artiklom u pisanom skijaškom svijetu. Pogotovo za ljude koji ulaze u skijanje i koji u svojoj tehnici imaju mjesta za napredak, a da o početnicima ne pričam, za koje bih ovu knjigu gotovo proglasio "MUST" kategorijom. Jasno, ukoliko ne prate www.skijanje.hr :-). Imajući u vidu cijenu, nije bilo teško oprostiti lošiji uvez i papir nešto lošije kvalitete, ali smo stava da je sadržaj ipak važniji od korica. Za cijenu jedne pizze i to bez pića mogli ste dobiti jako dobru knjigu, u kojoj ima mnogo toga zanimljivog za pročitati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248474
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr