SKIJANJE

»

ŠKOLA

25.09.2009.      

Autor: Goran Razić 

Nelicencirani učitelji skijanja

Naslov od tri riječi i već jedan veliki paradoks. Ako nije školovan, kako može biti učitelj? Ne može, ali vrlo često je. Kako ga prepoznati i što napraviti ako ustanovimo da nas za 1000 ili više kuna uči netko tko je samo malo iskusniji od nas?

Nelicencirani učitelji skijanja najčešći su naziv za ljude koji su davno polagali za učitelje, svoje edukacije nikada nisu završili, nesavjesno su propustili veći broj obaveznih seminara za usavršavanje svoga znanja, ili ono što je najgore - nikada nisu ništa niti polagali.

-.-Skijanje.hr-.-Svoj novac uvijek želimo potrošiti na ono najbolje i za njega dobiti najviše. Ako angažiramo čovjeka koji se predstavlja kao učitelj, ali to zapravo nije, za svoj novac dobivamo jako malo, ili gotovo ništa. Laka i brza zarada velikom broju ljudi glavni je mamac i nit vodilja u njihovim postupcima. No moramo li mi biti lak plijen takvih lovaca na novce? Naravno da ne moramo.

Tečajevi za učitelje skijanja stoje više tisuća kuna i nisu mala stavka u budžetu. No postoji li jeftina edukacija, koju k tome država tretira kao stručnu spremu i kao takva se upisuje u radnu knjižicu? Odgovor se nameće sam po sebi.

I dok jedni ulažu u svoje znanje i vjeruju u struku, na polaznicima je da pripaze i sami odluče koga će angažirati. Savjet je kratak i jasan. Ako sumnjate u učitelja koji je pred vama, ili jednostavno želite biti sigurni u odabir - tražite ga da vam pokaže svoju učiteljsku iskaznicu (na slici ispod). Iskaznica mora imati  vidno istaknutu IVSI ili ISIA licencu (na slici označenu plavom strelicom) te i pripadajući dokaz (markicu) za tekuću godinu (crvena strelica).

-.--.-

Ako toga nema ili krenu uvjeravanja kako je iskaznica ostala u drugoj jakni, odluka je na vama - platiti i angažirati ga ili ne. Isto tako, učitelj bi na svojem odijelu trebao imati prišiven i službeni amblem na kojem je istaknut nivo položenog ispita (pripravnik, učitelj, demonstrator) i/ili službenu ISIA značku. Statuse svih učitelja Hrvatskog zbora i učitelja skijanja možete jednostavno provjeriti i u online bazi podataka.

Posljedice za pružanje usluge škole skijanja od strane učitelja bez legitimnih dozvola mogu biti zaista velike. Ako u Italiji, Austriji ili Francuskoj netko napravi takav prekršaj slijedi mu prekršajna prijava nadležnom sudu, novčana kazna, a ovisno o težini i ranijim prekršajima moguća je i zabrana ulaska u tu zemlju ili čak Europsku Uniju.

Bilo da ste na hrvatskom ili stranom skijalištu, te ako ste već angažirali učitelja koji nema odgovarajuću licencu te je nešto, ne daj Bože, krenulo po zlu, ili ste jednostavno uvidjeli da se osoba ne čini dovoljno stručna, nikada nije kasno da prekinete sat i prijavite nelicenciranog učitelja policiji, koja će procesuirati prijavu i Državnom inspektoratu, a koji će naknadno u suradnji sa Hrvatskim zborom učitelja i trenera skijanja provjeriti radi li se o povredi zakona ili ne. Ne bojite se pravde. Vaši novci s pravom uvjetuju stručnost i legitimnost.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 23170
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr