Skijanje.hr

SKIJANJE

»

ŠKOLA

30.09.2009.      

Autor: Goran Razić 

Privatni satovi ili grupa?

Dolaskom u turističku agenciju ili školu skijanja roditelji ili budući polaznici škole skijanja nerijetko su na sto čuda da li uložiti novce u vremenski kraće, ali efektivnije privatne satove, ili rad u grupi. Odluka je na vama, a savjeti su u nastavku

Najbitnije je u startu odvojiti stvari i postaviti sve na svoje mjesto - Ne postoji bolje ili lošije, postoji samo prikladnije ili trenutno isplativije rješenje za polaznika(e). Krenimo od rada u grupi.

-.-Skijanje.hr-.-Grupna škola skijanja u startu je jeftinija i satnicom bogatija, no nije nužno lošija, kako neki ljudi misle, dapače. Kod male djece i najranijih početaka te prvih susreta sa skijama i snijegom svakako se savjetuje rad u grupi. Nekoliko vršnjaka pored vašeg djeteta uvijek će znatno olakšati teške trenutke provedene bez roditelja. Isto tako, nije zanemariva niti sociološka spoznaja o jačanju timskog duha i humora koji umnogome pomažu prilikom učenja novih elemenata.

Grupni rad u školi skijanja odličan je start u novi, potpuno nepoznati, skijaški svijet. Najčešće nam grupa vrlo dobro i zorno dokazuje kako "nismo samo mi tako loši", ili kako "nismo totalni antitalenti za ovaj sport", što najčešće ide po glavi odraslim početnicima. Psihološki faktor, tj. osjećaj sigurnosti uvijek je veći u grupi, te onima malo sramežljivijima uvijek pomaže da na mala vrata naprave lijepi napredak.

Gledanje dobrih izvedbi učitelja i ostalih polaznika, isto kao i loših izvedbi i padova, može samo pomoći u percepciji i shvaćanju sistema "što je dobro, a što loše". Vježbe koje se rade i metodički pristup ispravljanju pogrešaka također pridonosi lakšem pamćenju ispravnih motoričkih kretnji, dok istovremeno daje priliku za odmorom polaznika slabije fizičke pripreme.

-.-Skijanje.hr-.-Individualni pak rad svojevrsni je dijamant na kruni, ili vrh sante leda u školi skijanja. Individualni rad vremenski je puno efikasniji, što znači da je u manje vremena moguće napraviti veći napredak. Individualni rad preporučuje se onima koji već do neke mjere vladaju skijaškom tehnikom te žele kvalitetno, brzo i ciljano savladati kompliciranije skijaške elemente. Ovakav rad je višestruko skuplji, ali daje najbolje i najbrže rezultate.

Učitelj se posvećuje samo jednom ili dvoje polaznika. Svu svoju koncentraciju i znanje usmjerava upravo na njih i daje svoj maksimum fokusiran, slikovito rečeno, na jednu točku. Oni koji su skloni ovakvom načinu učenja (obično je riječ o ambicioznijim skijašima i snowboarderima) najbolji efekt će osjetiti ako si daju dovoljno vremena za vježbanje između individualnih satova. Znači, ako smo danas odradili dva sata s učiteljem, popodne iskoristite za vježbu novih stvari, a tek sutra uzmite sljedeća dva sata. Naravno, ako novci nisu u pitanju, onda je idealno i popodnevno uskijavanje odraditi s učiteljem, koji će samo sitnim korekcijama pomoći pri uvježbavanju nedavno naučenog.

Djeca najčešće reagiraju vrlo introvertirano na pojavu rada 1 na 1, pogotovo ako je riječ o prvom satu škole. Isto tako, odrasli početnici će možda imati svojevrsnu odbojnost od ovakvoga načina rada, koji se nerijetko manifestira s vrlo velikom tremom i strahom od nepoznatoga. Prvi sati na snijegu bit će jednako uspješni i u grupi i u individualnom radu, a razlika u brzini napretka i kvaliteti naučenoga najviše se počinje osjećati što je nivo znanja veći.

Kako god bilo, grupa i individualni rad imaju svoje prednosti i mane, a na polaznicima je da odluče kakvu školu žele za sebe i svoje najbliže.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4055659
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr