27.08.2004.      

Autori: Goran Razić, Tomislav MuhvićPhoto: Arhiv www.thule.com www.skijanje.com.hr 

Prijevoz skija automobilom

Svi mi koji redovito odlazimo na skijanje suočavamo se s problemom smještaja stvari i skijaške opreme u automobil. Ako su u pitanju jednodnevni izleti onda stvari nema mnogo i problem se može riješiti jednostavnim stavljanjem skija u automobil. Ali....

Međutim problem je veći ako se odlazi na tjedno skijanje ili pak ako posjedujete neki manji automobil iz klase gradskih vozila. Ta vozila su prekratka da bi se skije jednostavno smjestile u vozilo.

Upravo zato ćemo se ovdje posvetiti krovnim nosačima koji su najjednostavniji i najefikasniji način za siguran prijevoz skija. Jednostavno ih stavite na krov i vozite. Na tržištu ima mnogo modela i verzija nosača za skije.

Magnetni nosači:
Prvo ćemo o njima, relativno su povoljni, jednostavni za montažu i ne ovise o modelu automobila već ih možete montirati ("zalijepiti") na bilo koji auto. Osobno nisam poklonik takvih nosača jer ne ulijevaju baš neko povjerenje u vožnji, ali ako idete samo na jednodnevna skijanja i pritom ne prevaljujete mnogo kilometara onda su dobro rješenje. Nosači su testirani na 130 km/h i na malu nosivost, a zbog magneta kao jedinog osigurača vaše opreme, potrebno je prethodno dobro očistiti površinu automobila, isto kao i površinu nosača. Nečišćenje može uzrokovati slabo prijanjanje nosača sa krovom te uzrokovati pomicanje modula te eventualni pad. Sljedeća opasnost je eventualno oštećenje na laku automobila koje može nastati zbog nečistoća između modula i lima. Čišćenje je dosta nespretno ako se uzme u obzir da zimi nisu idealni uvjeti na površini metala. Zbog velike količine leda, snijega i prljavštine lagana montaža može postati prava noćna mora. Preporuča se jedino kao pomoćno sredstvo! Ne zaboravite da su u nekim zemljama magnetni nosači zabranjeni za uporabu!!

Fiksni krovni nosači:
Ukoliko često skijate i odlazite na dalja putovanja, a ujedno vam treba i za prijevoz bicikala i ostalih stvari, najbolje rješenje je kupnja krovnih nosača i potrebnih modula. Osnovne krovne nosače možete kupiti i kod proizvođača vašeg vozila. Svaki proizvođač u ponudi nudi takve krovne nosače. Dizajnerski i sigurnosno idealno pristaju uz vozilo i imate garanciju i atest proizvođača o kvaliteti.

Poznatije marke imaju garanciju i do 6 godina, nosači i moduli su osigurani sa bravama, dok je njihova montaža lagana, a opet vrlo sigurna za što se brinu posebni držači rađeni za svaki model auta. Držači se uglave u sami lim na za to predviđena mjesta. A sigurnost dokazuje i atest na brzinu od 160km/h, što proizvođač jamči. Ipak možete slobodno voziti i puno većim brzinama, ali naravno, na vlastitu odgovornost.

Moduli mogu biti za 2, 3, 4 ili 6 pari skija. Također možete kupiti originalne module od proizvođača vozila. Takvo je rješenje najskuplje i problem je što ih često ne možete kombinirati sa nosačima ostalih proizvođača.

Moduli su preklopnog sistema, a postoje varijante sa predviđenim ulegnućem za skije ili pak sa gumom koja prilikom zatvaranja poklopca skroz fiksira skije. Moduli su rađeni gotovo u cijelosti od visokokvalitetne plastike, dok su jedino vijci i glavna baza od aluminija ili neke legure.

Neke tvrtke u ponudi imaju nosače, kako osnovne tako i dodatne za sve vrste vozila. Tako možete po povoljnijoj cijeni od originalnih kupiti nosače zajedno sa modulima za vaše vozilo. Prednost je u tome što ih možete koristiti za sve namjene, a i ukoliko mijenjate vozilo ne morate kupiti nove nosače, nego samo adaptere kojima se nosači učvršćuju na krov vašeg vozila.

Ukoliko kupujete originalne osnovne nosače potrebno je pripaziti odgovaraju li moduli za skije koji nisu od proizvođača vozila, na vaše krovne nosače. Kod nekih proizvođača odgovaraju (Opel) dok kod nekih ne (BMW, Peugeot).

Krovne kutije:
Ukoliko vam treba više mjesta za prtljagu onda su najbolje rješenje krovne kutije. Osim što su aerodinamičnije, zatvorene su i prtljaga je sigurnija. Osim skija u njih možete staviti pancerice, štapove i još mnogo raznovrsne opreme samo treba pripaziti da ih se ne preoptereti. Idealni položaj kutije je na sredini krova, kako se težište automobila ne bi narušilo.

Kutije su atestirane do 130km/h, iako podnose i puno veće brzine. Također imaju bravice i mogu se zaključati, a i u slučaju vremenskih neprilika vaša prtljaga i skije su na suhom. Treba napomenuti da su krovne kutije i najskuplje ali ih možete koristiti tijekom cijele godine i za različite namjene. Kutije se nude u više veličina i volumena, najčešće od 300 do 650l. Stane do 8 pari skija ili snowboarda. U svakom slučaju kutije su za svaku preporuku, a za par tisuća kuna se može dobiti kutija solidnog volumena.

Za one koji previše ne prevoze snježnu opremu, postoje jeftinija i jednostavnija rješenja. Nude se u obliku vezica ili raznih sajlica, a služe za prenošenje skija na kraćim udaljenostima. Takve stvari su u ponudi gotovo svakog proizvođača. Za detalje pogledajte ponude od renomiranih marki.

Uz sve navedeno, postoje i nosači za snowboard koji su vrlo zgodni jer ne zauzimaju puno mjesta na krovu, a mogu se montirati zajedno sa modulima za skije. Funkcioniraju na isti način kao i moduli za skije, znači na princip preklopnog sistema. Gornji dio uglavljuje snowboard i zaključava ga dok je za unutrašnjost zadužena guma.


U svakom slučaju, preporučamo vam da nabavite jednu od navedenih opcija kako bi vozili u većem komforu te kako bi bili sigurniji za sebe i za sve sudionike u prometu! I ne zaboravite, postavljanje nosača na krov povećava potrošnju goriva automobila! Kako bi se to osjetilo u najmanjoj mjeri preporučamo da skije stavljate sa vrhom prema nazad, a sve radi otpora zraka! I još jedna stvar, ne brinite ako čujete neobično tutnjanje pri brzinama većim od 60 km/h, to je znak da je sve u redu i da je vaša skupocjena oprema još uvijek s vama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 13879
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr