26.02.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Prvi dan na snijegu

Uputili ste se prvi put u životu na snježne staze, a ne znate što vam je činiti, na što obratiti pažnju? Evo jednog pokušaja da vam u nekoliko crtica pokušamo pomoći...

Dakle, prvo i osnovno što sam do sada susretao kod početnika je nekoliko "defaultnih" zabluda koje bi trebalo odmah iskorijeniti.

Strahovito je važno pripremiti se (ili početnika kojeg vodimo na skije) na ambijent i konfiguraciju terena. Vjerujte mi, dosad su glavni šokovi bili povezani s visinama i strminom staza. Dakle, nije tako strašno kao što se čini, skije malo drugačije reagiraju na strminu na kojoj bismo možda imali problem pješice sići nizbrdo.

Ukoliko nemate svoje skije, u ski-rentu obavezno naglasite da se radi o početniku, navedite kilažu i visinu tako da vam ljudi mogu čim bolje pomoći pri izboru adekvatne opreme. Ukoliko pak od prijatelja posuđujete opremu, preporučljivo je da skije budu servisirane i da vam u nekom od sevisa provjere vezove, ta da baš za početak ne uzmete neku pretešku i prezahtjevnu skiju.

Ako posuđujete pancerice, neka vam ne budu prevelike. Kad ih probavate, zakopčajte ih i uvjerite se da vam se u njima peta ne podiže i da stopalo nema previše slobode. O izboru pancerica će sigurno biti još puno priče u nekim slijedećim člancima.

Nikako ne idite na snijeg bez naočala, bilo da vam trebaju sunčane ili popularne ski-gogle.

Tople rukavice, labello za usta, ski hlače i jakna koja po mogućnosti imaju dobre vodootporne karakteristike jer nemojte gajiti iluzije da ćete malo padati. Zato je i bitno da su vam mišići koliko - toliko zagrijani.

Ako imate, uzmite x-icu - na nekim skijalištima na nju možete dobiti popust.

Vodite računa o klasifikaciji staza, zelene, ako postoje su najlakše, plave su lagane, crvene su srednje teške, a crne su najteže.

Uvijek imajte plan skijališta uz sebe - nikad ne znate gdje možete zalutati.

Budite iskreni prema sebi o tome koliko znate skijati i koliko imate snage. Ta će vam iskrenost dobro doći i pri kupnji opreme, kao i pri odabiru adekvatnog skijališta ili pojedine skijaške staze. Iako zvuči stereotipno, zaista bi bilo dobro da prije sezone pokoji put posjetite teretanu da malo ojačate mišiće i razradite ligamente.

Ako kupujete opremu konzultirajte nekog tko ima malo više iskustva od vas, i ne vjerujte trgovcima baš svaku riječ.

Skijaška škola je u svakom slučaju dobra ideja, ako si ju možete priuštiti, ali osobno preporučam da odradite nekoliko sati uz stručni nadzor.

O samom izboru skija ili pancerica, kao i tehnikama, bit će zaista puno govora na portalu, pa toplo preporučam da dodatne informacije potražite ili po člancima/recenzijama ili na forumu.

Vidimo se na snijegu!!!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 207712
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr