29.11.2004.      

Autori: Ante Pašalić, Tomislav MuhvićPhoto: www.yamaha-motor.com 

Snowmobile

Za nas snijegoljupce ova snježna naprava je jako korisna, jer nas može odvesti na planine koje nisu dostupne drugima...

Snowmobile bi se moglo u duhu našeg jezika prevesti kao motorne sanjke. Ta vozila su vrlo česta na svim skijalištima i možemo ih vidjeti u različitim funkcijama. Uz službeni naziv snowmobile, naziva se još i ski-doo, snowjet, snowsleds, itd..

Proizvođači Snowmobilea su poznate velike kompanije poput Yamahe, Bombardiera, Lynxa i sl...

S obzirom da je baza takvih vozila zapravo motocikl, onda uopće ne čudi da su baš motociklističke kompanije počele razvijati i proizvoditi takva vozila. Snowmobile su vozila koja se vrlo brzo i učinkovito kreću po snijegu te služe za prijevoz u uvjetima u kojima nikakva terenska vozila ne mogu proći, a ratraci su prespori. Prvenstveno ih možemo vidjeti u namjeni prijevoza ozlijeđenih osoba sa staza i pružanju hitne medicinske pomoći, ali i u dostavi hrane i ostalih potrepština domovima te ostalim objektima na skijalištima.

Snowmobile većinom ima dva sjedala. Na neke se može prikopčati prikolica. Služi uglavnom za transport u velikim snježnim područjima Finske, Norther Territories Kanade, Aljaske, Sibira, itd..., dok danas sve više postaje sredstvo zabave i natjecanja. U Americi su takva natjecanja iznimno popularna dok se u skandinavskim zemljama snowmobile masovno koristi za prijevoz turista po nepreglednim prostranstvima polarnog kruga. Snowmobile industrija je dosegla prihod od 4.mild.$ godišnje, što je odličan pokazatelj njene razvijenosti.

Snowmobile možemo podijeliti u više kategorija.

U prvoj kategoriji su vozila koja služe isključivo za zabavu i opremljena su motorima visokih performansi te se slobodno mogu uključiti u sportska natjecanja. Izgledom su vrlo agresivna, koriste sve blagodati moderne tehnike i potpuno su opremljena.

Sljedeću kategoriju predstavljaju vozila namijenjena udobnom i sigurnom krstarenju snježnim prostranstvima. Također, postižu izvrsne performanse, ali su više orijentirana na udobnost i prilagođena dugim vožnjama. Izgledom neće privući pozornost kao prethodna kategorija, ali će zato putnike maziti većim komforom.

U treću kategoriju bi svrstali snomobiles namijenjene transportu, bilo ljudstva ili stvari. Opremljena su snažnim motorima koji omogućuju svladavanje strmih uspona pod opterećenjem i lišena su svake udobnosti. Izgled im nije primaran, već pouzdanost u najtežim uvjetima i sposobnost prevoženja velike mase.

Snowmobili se pokreću modernim četverotaktnim benzinskim motorima, koji udovoljavaju najstrožim ekološkim normama. Za posebne uvjete nacionalnih parkova postoje modeli pogonjeni elektromotorima. Motori su proizvod vrhunskih legura, trocilindrični ili četverocilindrični, snage od 100 do 160 KS, obujma do max 1000 ccm, hlađeni zrakom ili vodom. Potrošnja je u prosjeku 15 l na sat, što i nije jako puno s obzirom na brzinu koju razvija. Pogon je izveden putem gusjenice smještene straga, dok se upravlja pomoću dvije skije naprijed. Gusjenice su širine od 136 do 160 inča zavisno od modela. Kod trkaćih i sportskih modela gusjenica je uža a kod transportnih šira. Samim tim, sportski modeli dosežu brzine i do 120 km/h uzbrdo!!! što je uistinu impresivan podatak.

Snowmobili se u vožnji ponašaju odlično, udobno sjedalo i lagani gas, i užitak je pravi! Prilikom vožnje kroz duboki snijeg treba posebno pripaziti, jer se događa da zapne u mekom nanosu snijega te ga je potrebno otkopavati da bi se moglo dalje krenuti. U takvoj situaciji, gusjenice su nemoćne.

Cijene vozila variraju zavisno od motora i opreme. Okvirno možemo reći da modeli vrhunskih performansi stoje oko 8000 Eur, dok slabiji modeli prosječno stoje oko 6000 Eura.

Jako korisna stvar koja uvelike pomaže u radu na skijalištima i izvan njih, pitanje je samo koliko se snowmobil isplati kupovati kod nas, s obzirom na količinu snježnih padalina u Hrvatskoj.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 210334
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr