21.01.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Oprez - porast krađa po skijalištima

Ako krećete na skijanje imajte na umu ovo upozorenje, kako biste izbjegli nepredviđene troškove i potencijalne probleme.

Ono što je uredništvo osjetilo i na vlastitoj koži, jest da je Austrija u posljednje vrijeme, što se opreme tiče, znatno nesigurnija država, nego je to bila proteklih godina. Svi znamo da se vrata po Austriji nisu zaključavala, jer jednostavno nije bilo niti indikacija da biste mogli ostati bez opreme, a kamoli dokumenata ili novaca. No, u posljednje vrijeme situacija se mijenja po svuda, pa tako i u mirnoj Austriji, posebice na mjestima na kojima je veliki protok turista i gdje su veće gužve, bez obzira na njihov profil.

U razgovoru sa djelatnicima policije u Flachau i Obertauernu, kao i prema nekim televizijskim anketama, broj prijava ukradene opreme porastao je u odnosu na siječanj prošle godine, čak i do 70 %. Policija nemoćno sliježe ramenima, jer jednostavno nemaju što učiniti. Pogotovo uzevši u obzir mali broj ljudi, specijalno u manjim mjestima, u kojima do sad nije bilo potreba za učestalim intervencijama, eventualno prometnim nezgodama.

Što učiniti? Postoji nekoliko varijanti.

Prva je da opremu preko noći držite u provjereno zaključanim prostorijama kojeg uglavnom po Austriji svaka kuća ima, i za razliku od Francuske, znatno su sigurnije. Držanje na zaključanim nosačima na autu je također relativno sigurna opcija, ali za opremu ne i najsretnija.

Druga je stvar da za vrijeme ručka na skijalištu, rasparite skije ili zamijenite po jednu skiju sa prijateljem (prijateljicom) i postavite ih na nosače ispred restorana na različitim mjestima. Na žalost, boarderi ovu taktiku ne mogu primijeniti.

Treća je varijanta da osigurate opremu. Postoji mogućnost da prilikom putnog osiguranja osobe zatražite i osiguranje prtljage. Ta dodatna opcija (osiguranje prtljage na 500 Eur) vas stoji cca 50-ak dodatnih kuna. No postoje uvjeti u kojima osiguranje priznaje prtljagu kao ukradenu. Prvo što trebate znati jest da osiguranje prtljage priznaje štetu samo u transportu ili držanju opreme ili prtljage u preko noći zaključanim prostorijama. Osiguranje ne pokriva štete nastale za vrijeme skijanja!

Četvrta varijanta je korištenje lokota i lanaca, a o čemu je već bilo riječi na magazinu.

Peta varijanta je da opremu nosite sa sobom u apartman preko noći, koja je najefikasnija, iako djeluje pomalo radikalno. No, osjetivši djelo lopova i na vlastitoj koži, mislimo da će mnogi početi tu taktiku primjenjivati bez imalo nelagode.

Kako biste mogli prijaviti štetu bilo bi dobro da imate račun od opreme, dakle ukoliko ste nedavno kupili opremu sačuvajte račun, nikad se ne zna. Morate imati i policijski zapisnik, znači, krađu morate prijaviti policiji. U Austriji već postoji formular za krađu opreme, baš specijaliziran za skije i snowboarde, na tri stranice, a sve forme pisane su na 4 jezika, tako da vjerujem da ćete se snaći. Nažalost, austrijski policajci vrlo rijetko govore bilo što osim njemačkog, tako da savjetujem da, ako ga sami ne znate, uz sebe imate nekog od poznanika koji zna barem nekoliko riječi njemačkog. Ključna riječ koju će u postaji razumjeti: Gestohlen ski . Kad dobijete kopiju prijave, a dobit ćete je na licu mjesta, s računom i tom kopijom podnesite odštetni zahtjev u osiguravateljskoj kući nakon povratka kući i nadajte se najboljem.

Dakle, oprezno s opremom i za pedesetak kuna savjetujemo da osigurate opremu, pogotovo ako imate nove i/ili skije veće vrijednosti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 224377
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr