15.10.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

Vrste snijega

nastavak članka o vrstama snježnih površina...

Kora
Kao što samo ime govori, ovo je tip snijega koji ima čvrstu koru na vrhu mekanog snijega. Kora se formira kada sunce preko dana otopi prvi sloj powdera i preko noći se zaledi te postaje kora.

Ako je kora jako tvrda, morat ćete se voziti na tvrdoj i ledenoj površini. Što baš i nije dobro ako niste priviknuti na vožnju po ledu. Ako je kora mekana, moći ćete voziti po njoj, samo što će vam zavoji biti otežani, tako da nemojte pokušavati raditi brze, nagle zavoje, jer u toj situaciji rubovi će vam zapeti za koru i izgubiti ćete kontrolu.

Ima i gora stvar, a ta je da se vozite po normalnom, mekanom powderu i u brzini naletite na komad kore, koja je površinski ledena, dobijete takvo ubrzanje da se uglavnom većina boardera i skijaša prestraši brzine i gubi kontrolu u velikoj brzini.

Slično kao i kod hupsera, morate voziti pažljivije, gledajte gdje nema kore i tamo vozite.

Bljuzga (juha, kenja, mokri snijeg, otopljeni snijeg)
Kada zračne temperature postanu toplije nego točka zamrzavanja, snijeg se počinje topiti i vodeni sastav postane vrlo visok. S ovim delikatni snježni kristali mijenjaju se u velike harpunaste komade leda i formira se bljuzga. Bljuzga je u biti snijeg koji se topi i zato je jako mokar.

Mokar snijeg je teži za izvođenje zavoja. Malo agresivniji stil vožnje u zavojima, da vam rubovi ne zapnu prilikom sporih zavoja. Bljuzga je dobra za učenje vožnje snowboarda, jer je jako mekana pa padovi nisu bolni, jedini problem je što ste izrazito mokri na kraju dana, a vožnja umara.

Led
Prijatelj ili neprijatelj, kako kome. Koliko boarderi vole powder, toliko ne vole led. Ovaj tip snijega je totalno suprotno od powdera, čvrst, sklizak i uglavnom živi pakao za većinu. U stvarnosti na stazama nikada nećete naići na pravi led. Ono na što nailazite je snijeg koji se otopio i opet smrznuo, nekoliko puta. To formira čvrstu podlogu ledenog snijega kojeg mnogi nazivaju "led".

Kada očekujete ledene uvjete, obratite pažnju na vaše rubove da su naoštreni. Snowboard ili skije s oštrim rubovima će vam pomoći u zavojima i poboljšati će vašu kontrolu na snijegu.

Kod vožnje na ledu, ključna stvar je da vaši pokreti budu glatki i smireni. Ako počnete kočiti naglo ili prejako, proklizati ćete i vjerojatno jako pasti ili sjuriti se niz strminu. Ako naiđete na stazu koja je jako ledena, vozite se po rubovima jer tamo ima najviše nakupina snijega na kojem možete kočiti.

Snježni uvjeti ne utječu samo na način na koji vozite, nego utječu i na vrste ozljeda. Tvrdi snijeg generira udarne ozljede i prijelome, dok se na powderu događaju više ozljede izvrnuća.

U svakom slučaju pažnja i oprez!

Ako želite znati sve o pahuljama, više informacija : Snowcrystals.net

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 27826
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr