16.08.2013.      

Autor: Skijanje.hr

 

Skijanje u inozemstvu i putne isprave

Pri putovanju na skijanje van granica Republike Hrvatske slijedeće informacije svakako biste trebali imati na umu...

Dokumenti s kojima se može preći granica

S 1. srpnja 2013. i ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju hrvatski su državljani dobili mogućnost putovati u države članice Europske unije, kao i do sada - s valjanom putovnicom, ali kao novost i s - osobnom iskaznicom.

Građani Republike Hrvatske granicu s državama EU-a mogu prelaziti s osobnim iskaznicama izdanim nakon 1. siječnja 2003. godine, odnosno građani te osobne ne moraju mijenjati novim osobnim iskaznicama ako žele prelaziti granicu.

Još postojeći određeni broj osobnih iskaznica izdanih prije 2003. godine NE MOŽE se koristiti u formi putnih isprava za prelazak državne granice jer ne odgovaraju sadašnjim međunarodnim standardima zaštite. Građani koji žele i dalje s osobnom iskaznicom, izdanom prije 1. siječnja 2003., prelaziti granicu  zemalja koje to dozvoljavaju, a koji zbog viših troškova izdavanja neće htjeti izvaditi putovnicu, morat će svoju važeću osobnu iskaznicu zamijeniti novom.

Osim za sve zemlje Europske unije, valjana osobna iskaznica izdana nakon 1. siječnja 2003. dostatna je putna isprava i za ulazak na teritorij Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Za putovanje u zemlje van Europske unije i u prethodnoj rečenici navedenih zemalja i nadalje je, naravno, potrebna izričito valjana putovnica i, ondje gdje je to nužno, eventualno još uvijek i viza.


Prelazak maloljetnika preko granice

Od 10. lipnja 2013. godine, od kada se izdaju nove osobne iskaznice, osobna iskaznica se može izvaditi i za dijete bez obzira na godine.

S obzirom na to da je osobna iskaznica znatno jeftinija od putovnice, izdavanjem osobnih iskaznica djeci olakšavaju se i pojednostavljuju putovanja u države koje državljanima Europske unije dozvoljavaju prelazak državne granice s osobnom iskaznicom. Putovnica za dijete i nadalje je nužnost ondje gdje prelazak državne granice s osobnom iskaznicom nije omogućen bilo državljanima Hrvatske, bilo državljanima Europske unije.

Ako djeca ne putuju s roditeljima – potrebna im je punomoć oba roditelja (koja glasi na osobu s kojom putuju). Punomoć se preporučuje uz osobnu iskaznicu ili putovnicu od 14. godine do punoljetnosti zbog različitog zakonodavstva trećih država.

 

Upravljanje vozilom u inozemstvu

Ukoliko se radi o turističkom kratkotrajnom boravku, za upravljanje vozilom u inozemstvu dovoljna je valjana hrvatska vozačka dozvola.

Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama propisan je jedinstven kartični obrazac vozačke dozvole za sve države članice Europske unije. Novi obrazac vozačke dozvole izdaje se od 19. siječnja 2013. godine, a države članice su u obvezi da ranije izdane obrasce vozačkih dozvola u papirnatom obliku zamijene obrascem vozačke dozvole u obliku kartice do 19. siječnja 2033. godine.

Republika Hrvatska implementirala je u nacionalno zakonodavstvo navedene propise. Vozačke dozvole u obliku kartice počele su se izdavati 1. srpnja 2013. godine, no vozačke dozvole u papirnatom obliku ostaju važeće do isteka roka njihove valjanosti, a najdulje do 19. siječnja 2033. godine.

Međunarodna vozačka dozvola je potrebna samo u slučajevima dužeg boravka u inozemstvu. Temeljem članka 228. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08), vozaču koji ima važeću vozačku dozvolu izdanu u RH, može se na njegov zahtjev izdati i međunarodna vozačka dozvola, a izdaje je Hrvatski autoklub.

Također, osoba može upravljati tuđim motornim vozilom izvan granica Republike Hrvatske te mu nije potrebna punomoć. 

Gubitak ili nestanak osobne iskaznice

Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak osobne iskaznice najbližoj policijskoj upravi ili postaji te, u policijskoj upravi nadležnoj prema mjestu prebivališta, podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.

Ukoliko je osobna iskaznica nestala u inozemstvu, građanin je dužan njezin nestanak prijaviti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu.

Policijska uprava ili postaja će nestalu osobnu iskaznicu rješenjem proglasiti nevažećom (građanin plaća upravnu pristojbu u ukupnom iznosu od 20,00+50,00 kn), a građanin je dužan o svom trošku u roku od tri dana od dana primitka rješenja, navedeno rješenje dati oglasiti u "Narodnim novinama".

Nova osobna iskaznica izdat će se nakon što policijska uprava/postaja utvrdi da je rješenje o proglašenju osobne iskaznice nevažećom objavljeno u "Narodnim novinama".

Građanin je dužan prijaviti i pronalazak osobne iskaznice.


Gubitak ili nestanak putovnice

-.--.-Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak putne isprave ili njezino pronalaženje. Nestanak ili pronalaženje putne isprave prijavljuju se policijskoj upravi/postaji, ako je putna isprava nestala ili pronađena u Republici Hrvatskoj, odnosno najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu, ako je putna isprava nestala ili je pronađena u inozemstvu.

Nakon provedenog postupka i utvrđivanja okolnosti nestanka putne isprave, nestala putna isprava rješenjem se proglašava nevažećom (građanin plaća upravnu pristojbu u iznosu od 20,00+ 50,00 kuna).

Rešenje o proglašenju putne isprave nevažećom građanin daje oglasiti u "Narodnim novinama" o svom trošku, nakon čega može podnijeti zahtjev za izdavanje nove putovnice.


Problemi prilikom ulaska u države Europske unije zbog nestanka putovnice


Izgubili ste ili vam je ukradena putovnica, te zbog toga ne možete ulaziti u države Europske unije, jer su osobe koje su se poslužile vašim krivotvorenim putovnicama počinile kakav prijestup u nekoj od država EU, dovevši pri tom policijska i pravosudna tijela u zabludu u vezi svog identiteta, te su Vaši osobni podaci sa krivotvorenih isprava uneseni u evidencije, čime Vam je onemogućen ulazak u države Schengenskog sporazuma? Stoga pred stranim policijskim i pravosudnim tijelima morate dokazati da niste kršili propise u nekim od država EU, već da su to počinile nepoznate osobe posluživši se krivotvorenim ispravama izdanim na Vaše ime?

Obratite se policijskoj postaji po mjestu prebivališta i podnesite zahtjev u kojem morate priložiti vlastoručno potpisanu izjavu da ste suglasni za fotografiranje i daktiloskopiranje, kako bi se takav materijal putem međunarodne policijske suradnje, odnosno Interpola mogao dostaviti policiji strane države čija su tijela izrekla mjeru zabrane ulaska, a u svrhu njezina poništenja. Zahtjev se ne naplaćuje. 


Europska kartica zdravstvenog osiguranja

Europska kartica zdravstvenog osiguranja besplatna je kartica koja omogućuje da se tijekom privremenog boravka u bilo kojoj od 28 država članica EU-a, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj koriste medicinski nužne zdravstvene usluge kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga prema istim uvjetima i po istoj cijeni (besplatno u nekim zemljama) kakvu imaju osobe osigurane u toj zemlji.

Karticu izdaje nacionalni zavod za zdravstveno osiguranje.

Važno – Europska kartica zdravstvenog osiguranja:

- nije alternativa putnom osiguranju i ne pokriva nikakve troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput zračnog prijevoza u domovinu ili izgubljenog/ukradenog vlasništva,
- ne pokriva troškove ako se putuje s isključivim ciljem primanja medicinskog tretmana,
- ne predstavlja jamstvo za besplatnu uslugu - budući da se zdravstveni sustavi država razlikuju, u drugoj zemlji možda će se morati platiti usluge koje su kod kuće besplatne.

Više detalja o europskoj kartici zdravstvenog osiguranja dostupno je i klikom na slijedeću poveznicu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4720266
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr