Skijanje.hr

07.09.2012.      

Autor: Ivan Kašuba

Izvor: www.stern.de

 

Sex i snijeg u očima učitelja skijanja

Učitelj skijanja za neke je "dream job", dok je za neke težak svakodnevni posao u kojem se trude biti najbolji i zaraditi novce za život. No stereotipi su uvjek prisutni i iznimki koje potvrđuju pravilo uvijek ima.

Atraktivan, preplanuo i sportskog izgleda, Alexander Sever utjelovljuje stereotipe o učiteljima skijanja. Nedavno smo naišli na intervju ovog učitelja koji je dao za stranicu Stern.de te je sasvim sigurno u nekim očima ispao heroj i nedostižni idol, dok je u drugima vjerojatno najobičniji šovinist površnih interesa, nerazvijene osobnosti i hedonističkih poriva. Alexander je progovorio o "tajnama zanata", suncu, snijegu, ali i tabu temi većine učitelja; sexu. Trebalo bi čuti i drugu stranu, sasvim smo sigurni da bi imala što za dodati. 

Kada prvi snijeg zaleprša Alpama i skijaške staze zabijele, na tisuće učitelja skijanja se sprema za novu radnu sezonu. To su prvenstveno ljudi, zaljubljenici u planinu, snijeg, skijanje i sport općenito, kojima je širenje skijaškog znanja ljubav i glavna zadaća. No tu postoji i druga strana. Kao pojava su vrlo rado viđeni na skijalištu te ponekad glavni predmet priča ljepšeg spola, što otvara mogućnosti novih poznanstava, ljubavi ili provoda ukoliko ste osoba takvog tipa. Alexander Sever dugogodišnji je učitelj skijanja i autor romana "Odnosi na snijegu - Ispovijesti jednog učitelja", koji u intervju odgovara na škakljiva pitanja, o njegovim dobrim i lošim iskustvima za vrijeme njegove skijaške karijere vezanih uz ljepši spol. Da li je to iznimka ili pravilo, procijenite sami kroz sljedeće redove...

U svojoj knjizi pišete kako bi učitelji skijanja trebali osobito lako dolaziti do žena? Nije li to malo preolako iznesena predrasuda?

"Svatko to pokušava pobiti, ali to se u praksi pokazalo dosta točnim. Instruktor skijanja u Alpama je poput pop zvijezde. Njegova pozornica su velika snježna prostranstva, tako da ovaj kliše živi i dalje, iako je to tabu tema i nitko ne želi pričati o tome."

Zašto?

"To je vrlo logično. Kada bi žena, recimo, otišla na 'lady-week' ili na neki 'ski-opening' uz otvorenu najavu da tamo želi varati svog partnera ili supruga - taj suprug ili partner je, naravno, na takvo putovanje nikada ne bi niti pustio. Tako preostaje još samo nada u dobrotu/vjernost partnera."

Jeste li zato postali instruktor, da bi koristili te pogodnosti?

"Moj stav je od početka bio da je sport u prvom planu. Svoju 'vatru' za skijanjem svakako sam želio 'zapaliti' prvenstveno i kod ostalih ljudi."

A kada je 'planula vatra' i za ženama?

"U onom trenutku kada shvatite koliko je to ustvari lako i kada vidite koliko ste obožavani. Budući da kao učitelj skijanja imate veliko područje djelovanja, raspon žena je veliki. To Vam je ustvari kao jedno ugodno igralište na kojem isprobavate: Ide li stvarno sa svakom? Kao vrtlog u kojem istražujete što ustvari funkcionira."

Koliko se žena obogatilo tim iskustvom poslije 12 godina rada?

"To će biti više od nekoliko stotina. Trebao bi čovjek računati. Najmanje jedna na tjedan, ponekada i dvije. Uzmemo li k tome 25 tjedana u godini, moglo bi se otprilike izračunati."

Jeste li se ikada zapitali: Čovječe, kakav sam ja to idiot?

"Jako je važno upitati se: Pričinjava li sve to meni zadovoljstvo? Osjećam li se ja dobro u tome? To se odnosi također i na žene. One su sve radile dobrovoljno. To mora ostati lijepa avantura. To je bio moj moto."

-.--.-


A gdje se sve to odvija? U kućici za instruktore možda?

"Ne, tamo obično nije tako 'cool' kako mnogi ljudi misle. Kao sasvim logična opcija zapravo se nudi hotel od dame. One su često na tim putovanjima ionako u ženskim skupinama i onda se međusobno dogovaraju: Ja ću uzeti ključ od sobe, a vi si slobodno uzmite vremena za doći kući... Kada je zrak čist, dobijete sms-poruku."

Prilično neromantično...

"Morate to sve izvesti u tajnosti, bez podizanja prašine, jer vlasnici hotela ne bi voljeli da im se ujutro instruktor u skijaškoj jakni 'popikava' kroz lobby hotela. Sve mora biti čisto odrađeno, hotel ne smije djelovati poput bordela."

Zašto takav macho-pristup ima toliko uspjeha?

"Zato što žene žele, na svom teško zarađenom godišnjem odmoru, doživjeti nešto lijepo. A učitelj skijanja točno može prepoznati ono što i sam gost želi.

Često su učitelji skijanja preplanuli od boravka u planini, što izgleda još više sexy. Ne kao muž kod kuće koji je možda neki top menadžer, ali je i, recimo, bijel u licu, pun stresa i uvijek u žurbi. No ključna je stvar zapravo: Učitelj skijanja si uvijek uzme vremena. Ona priča, a on uvijek spremno sluša, ako se ona osjeća loše, on koristi sve njene 'slabosti'."


I taj pristup uvijek prolazi?

"Ja ne znam niti jednog učitelja skijanja kojem nije prošao. Jedino možda kada su malo stariji kolege u pitanju."

Što 'pokreće' te žene?

"To je jako različito. Čak i one koje su u čvrstim vezama bilo koje vrste žele doživjeti strast. Tada se to sve sjajno uklapa u njihov aktualni odnos, jer su one upravo dobile ono što im nedostaje.

Takve žene nemaju potrebu za stjecanjem 'vlasništva' nad Vama, jer one ionako nikada ne bi napustile muža i djecu. No, i te žene trebaju radosti koje im pruža udvaranje. Iskusni učitelj skijanja jednostavno zna kako dozirano upotrijebiti te mehanizme kako bi došao do željenog cilja."


Jeste li se stvarno zasitili sada?

"U jednom trenutku sam se posvađao sam sa sobom, osjećao sam se prezrenim od žena koje su me pretvorile u objekt za skijaški provod i noćne avanture, a na kraju tjedna jednostavno sam bio zaboravljen. One se vrate kući, drugom životu, a ti, i kao osoba, jednostavno ostaješ jednim doživljajem iz prošlosti."

Sada bismo trebali suosjećati s Vama?

"Ne, ja sam svoj život 'preokrenuo', kako se kaže, u roku od jednog dana za 180 stupnjeva. Uz sport sam započeo i studij informatike, i sada radim na fakultetu. Satove skijanja dajem još samo nekoliko tjedana u godini." 

A što Vas je tako snažno motiviralo da napišete ovu knjigu?

"Želio sam još jednom 'proraditi' sva svoja iskustva, ostaviti ih negdje zabilježenima. Sve je to poput jedne vrste mentalne terapije koja mi je omogućila da sve te gluposti ostavim iza sebe." 

I za kraj, što je ljepše: skijanje ili sex?

"Ako mogu 'preorati' jednu novozapadalu padinu svježeg, dubokog snijega, tada bi moj glas čak prevagnuo na skijanje - jednostavno jer zadovoljstvo duže traje."

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

 • Objavljeno: 07. rujna 2012.   15:17h

  Član od:
  26.10.2007.

  Mjesto:
  Hrvatska, Zagreb

  Zadnja recenica je za zamisliti se.......ali ipak kada pogledas slike iz clanka snijeg i ne pada tako rijetko!!!! Sigurno su Slovenke :)

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

 • Vijesti

 • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 5381028
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr