SKIJANJE

»

ŠKOLA

23.09.2009.      

Autor: Vjeran Baranović 

Kako postati učitelj skijanja

Da biste došli do titule Učitelj skijanja potrebno je proći nekoliko stepenica. Donosimo pregled cijelog postupka.

Da bi skijaš ili skijašica došli do titule učitelja skijanja moraju proći nekoliko koraka, i naravno, moraju ih sve uspješno savladati. Ispravnost tih koraka ovjerava Ministarstvo prosvjete i športa, koje u konačnici daje zeleno svjetlo određenoj instituciji za organizacijom edukacije u sportu, točnije u skijanju. Trenutno jedina institucija koja organizira tečajeve za učitelja skijanja u Republici Hrvatskoj je Skijaško učilište Hrvatskog zbora učitelja i trenera skijanja (HZUTS). Kako bi tečaj za učitelja skijanja (po novome i snowboarda, nap.a.) bio zakonski valjan, organizator mora osim ovjerenog programa u ministarstvu imati i angažirane demonstratore s važećom licencom HZUTS-a.

-.-Skijanje.hr-.-Iz perspektive polaznika, prvi preduvjet koji polaznik mora imati je da zna skijati. Točnije, da ima dovoljno skijaškog iskustva te posebno želje prenositi znanje na druge ljude. Ukoliko kandidat misli da je sposoban i želi postati učitelj skijanja, prvi korak je da se prijavi na Kamp za pripremu koji je od sezone 2009/2010. postao obavezan prije polaganja prijemnog ispita. Na ovom kampu koji traje 3 do 5 dana, ovisno o terminu, s licenciranim demonstratorima HZUTS-a se prolaze svi skijaški elementi, s kojima se kandidat dobro upoznaje te ima vremena poraditi na tehnici skijanja i kvaliteti svog skijaškog znanja. Na kraju takvog seminara polaže se prijemni ispit. Prijemni ispit definira se obično na dan ispita, ali se obično sastoji od jednog osnovnog i jednom naprednog skijaškog elementa. Tu su najčešće paralelni zavoj od brijega te terenska vožnja (skijanje sa 2 ili 3 promjene ritma). Nakon uspješno položenog prijemnog ispita na snijegu kandidat može krenuti na tečaj za učitelja skijanja.

Tečaj za učitelja skijanja sastoji se od praktičnog i teorijskog dijela. Praktični dio podijeljen j eu dva dijela, od kojih svaki traje po 9 dana. Na tečaju za učitelje skijanja "I" prolaze se osnovni elementi škole skijanja s licenciranim demonstratorima HZUTS-a. Na kraju tečaja se polaže ispit na snijegu pred komisijom na kojemu kandidat mora imati pozitivne ocjene iz svih elemenata da bi postao Pripravnik učitelja skijanja. Ukoliko kandidat ima jednu ili dvije negativne ocjene mora u roku od dvije godine polagati popravni ispit iz dijela za koji nije dobio pozitivnu ocjenu. Ukoliko kandidat ima 3 ili više negativnih ocjena smatra se da je pao cijeli tečaj i ukoliko želi postati pripravnik mora ponovno proći cijeli tečaj.

-.--.-Pripravnik učitelja skijanja ima mogućnost raditi uz mentorstvo licenciranog učitelja skijanja, a prije pristupanja drugom tečaju mora odraditi barem tjedan dana prakse, ne bi li zadovoljio kriterije pristupa drugom tečaju. Licenca pripravnika vrijedi dvije godine od datuma polaganja ispita i u tom periodu kandidat mora krenuti na drugi dio praktičnog tečaja. Treba napomenuti da nije moguće u istoj sezoni odraditi i prvi i drugi dio praktičnog tečaja. Tečaj za učitelje skijanja "II" se razlikuje od prvog dijela samo po tome što se rade napredni elementi škole skijanja, koji se na kraju opet polažu ispred komisije na snijegu. Sva pravila koja su navedena za prvi dio vrijede i za drugi dio. Nakon položenog drugog dijela praktičnog dijela kandidat stječe titulu Učitelj skijanja uz napomenu da je morao položiti i teorijski dio.

Teorijski dio Tečaja za učitelje skijanja se može polagati u više termina, ali najčešće kandidati polaze na teorijski tečaj između prvog i drugog praktičnog dijela ili nakon odrađena oba praktična dijela. Teorijski dio se sastoji od predmeta: Osnove sistematike kineziologije, Kineziološka metodika, Funkcionalna anatomija, Fiziologija sporta, Sportska medicina, Osnove kineziološke statistike i informatike, Osnove teorije treninga i Zaštita na radu. Predavanja se održavaju u dva produžena vikenda u trajanju od 8 dana, a pismeni ispit je obično dva vikenda nakon toga u jednom ili dva dana.

Sa uspješno položenim praktičnim (I i II) i teorijskim dijelom tečaja kandidat stječe pravo na titulu Učitelj skijanja, te pravo na državnu IVSI licencu koja traje 3 godine. Licenca se obnavlja prisustvovanjem na Seminaru za potvrđivanje licence u organizaciji HZUTS-a ili nekog od područnih zborova.

Sporazumom između HZUTS-a i KIF-a (Kineziološki fakultet) svi studenti koji su predmet Skijanje položili sa odličnim uspjehom (5), a vodili su ih licencirani demonstratori HZUTS-a stječu pravo na naziv Pripravnik učitelja skijanja te mogu direktno pristupiti drugom praktičnom tečaju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 202243
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr