13.10.2015.      

Autor: Dag Modrić
Foto: HZUTS 

 

Interski kongres 2015.

Prošloga mjeseca Hrvatski Demo Team i delegacija HZUTS-a vratila se sa Interski Kongresa iz daleke Argentine. Pogledajmo dojmove...

Na put smo krenuli 30.08. u večernjim satima i to automobilima iz Samobora, gdje smo se okupili i spakirali (kod Frenkija, naravno), do Milana, od kuda je kretao prvi let. Hrvatski tim je brojao 12 osoba: Ana-Maria Vučinić, Luka Dobrinić, Boris Petljak, Ivan Vučinić, Davor Puhak, Filip Tudor, Igor Kecerin, Franjo Jardas i Ivan Oreb), dva trenera (Danijel Jurković i Ivica Franjko) te moja malenkost, Dag Modrić.

Put dug preko 20 000 milja započeo je u 8 sati 31.08., iz Milana preko Madrida, Ria, Buenos Airesa pa do Ushuaie. Sve to je trajalo preko četrdeset iscrpljujućih sati. Zašto toliko? Zato jer je to bilo najjeftinije, a to je bilo iznimno bitno, budući da nismo mogli računati na pomoć institucija kojima smo se obratili.

Veliki dio sredstava snosili su Sreki, Čedo, Vintar, Miho i Šalić, a bilo je tu i nekoliko kredita na duži rok, i to bez kamata, opet od prijatelja, ali koje svejedno moramo vratiti u sljedeće tri godine. No sretni smo da nam ipak naši sponzori nisu okrenuli leđa. Prije svega Powerade, Elan, Leki, Bolle, Sextner Dolomiten, Cocta) i Područni Zbor Nik Krčmar koji je većini svojih članova iz Demo Teama platio avionske karte itd.

Ushuaia je stvarno kraj svijeta. Najjužniji grad na svijetu i luka. Prije 15 godina bila je samo luka, s mornarima i noćnim damama. A kada su sagradili skijalište pola sata vožnje od grada, sve se promijenilo. Odjednom se razvio turizam, luka još uvijek funkcionira iako u nešto manjem obimu, a dame su otišle u neke druge krajeve.

U to kad smo kretali tamo je kraj zime s temperaturom nešto ispod nule. Zna puhati jak vjetar jer je skijalište u samoj blizini mora, a u tim trenucima osjet hladnoće pada i do minus dvadeset stupnjeva. Skijaške staze se protežu od 1.057 mnv pa sve do 195 mnv, što predstavlja najniže skijanje na nekom uređenom skijalištu na svijetu. Solidna postrojenja na skijalištu zaslužna su za kvalitetnu sezonu, tu je sustav zasnježenja, a na raspolaganju su i moderni restorani.

Grad je sklepan od kartona, lima, dasaka, obojan u boje koje su ostale od brodova, automobila i ostataka svega što možete zamisliti. Po cestama ima blata do koljena, jer se snijeg stalno topi, a grad se nalazi na proplanku koji se proteže sve do mora. Sve to treba vidjeti i doživjeti, jer predstavlja nezaboravno iskustvo.

Na Kongres smo doputovali prvi, zajedno s Dancima. Argentinci, naravno kao domaćini već su se danima pripremali. Odmah prvi dan nam je bilo jasno da smo napravili odličan potez. Odličnih pet dana priprema na nastupnom terenu puno je značilo. U prijepodnevnim satima to je bio teren rezerviran za reprezentacije koje se pripremaju za Svjetski skijaški kup. Talijani, Nijemci, Švicarci, Norvežani, Šveđani, svi su u Ushuai. Janka, Hargin, Larsson, Jansrud, Kristoffersen, svi provode preko mjesec dana u Argentini na pripremama za nadolazeću sezonu

Naš tim je funkcionirao besprijekorno. Svaki dan treninzi od 9 do 15 sati, nakon toga odmor, obilazak i razgledavanje grada, a prije večere video analiza. U Argentini postoji navika domaćih ljudi da se jede vrlo kasno navečer. Ne prije 21 sat, a u ponoć je moguće naručiti kompletnu večeru bez ikakvog problema. U ovom dijelu svijeta se uglavnom jede meso i rakovi. Sva hrana koju smo probali bila je vrlo ukusna, a cijene su kao u Europi.

06.09. bio je dan otvaranja Kongresa. Na svečano otvaranje došli su svi osim Francuske (Francuzi, Talijani i Austrijanci su istupili iz ISIA organizacije), a pojavilo se ukupno 37 zemalja svijeta. Svaka zemlja nastupila je s jednim show programom, a startalo se abecednim redom. Timovi su brojali od četiri do dvanaest članova, a domaćina je bilo gotovo pedesetak.

Što se tiče hrvatskog nastupa, možemo biti ponosni. Odskijali smo vrhunski. Brzo, s odličnim zavojima i bez grešaka. Dobili smo pohvale svih ostalih timova i sigurni smo da nas nakon ovog nastupa svi gledaju drugim očima (iako se već i na treninzima primijetila naša kvaliteta i uvježbanost).

Nakon otvaranja zadnje pripreme za službeni dio, jer smo nastupali prvi u grupi zajedno s Andorom, Austrijom, Čileom i Mađarskom. Na sastanku vođa ekipa doznali smo kako imamo ukupno pet nastupa. To je svojevrsni novi moment, koji je pokazao lošu organizaciju samog Kongresa. Događalo se puno izmjena gotovo u posljednji tren, pa smo morali pripremiti tri show nastupa s odabranom glazbom (Franjo je bio zadužen izabrati i prilagoditi glazbu našim nastupima). Odabir je pao na AC/DC i Metallicu, čime smo bez greške pogodili ukus gledatelja.


Odradili smo odlična tri nastupa. Imali smo najveću brzinu od svih sudionika, a  vrhunski izvedeni zavoji na rubnicima bili su zaslužni za pohvale svih prisutnih. Poklapanja su nam bila skoro pa idealna, a zanimljivo je da smo, startali iza Austrije, koja je glasila za favorita Interskia, ali smo ih svejedno zasjenili boljom i atraktivnijom izvedbom. I nakon četvrtog i petog nastupa, gdje je zadatak bio demonstrirati i objasniti nacionalnu školu skijanja (Danči je na odličnom Engleskom tumačio likove dok je Demo Team skijao) oduševili smo sve prisutne. Rezultat je bio 88 članova svih delegacija koji su došli prisustvovati našem work shopu što je daleko najveći broj cijelog Kongresa (normalan broj je 20 do 30 skijaša).

Postali smo hit Interskia. Pohvale su pljuštale sa svih strana, a trud i ulaganja su se isplatila. Pokazali smo svijetu kvalitetnu i modernu školu skijanja. Od ostalih zemalja svakako valja izdvojiti izvrsne Švicarce, s malom opaskom da su se ponavljali, te atraktivne domaćine s velikim brojem sudionika (uvijek su domaćini u puno većem broju od ostalih). Vidjeli smo i zanimljiv prikaz kako bi trebao izgledati vrtić na snijegu talijanske ekipe potpomognute SPM rekvizitima i najmodernijom opremom potrebnom za rad s najmlađim skijašima.

Na samom zatvaranju demonstrirali smo skijanje na istom paru skija s dva demonstratora okrenuta leđima jedan od drugog (Jardas i Oreb) i to sa stalnom promjenom onog koji vodi. Time smo stavili točku na "i" na naš nastup u Argentini.

Vidimo se ponovno 2019. u Bugarskoj, koja je domaćin sljedećeg Interskia.

Sve što se događalo u sedam dana Interski Kongresa smo snimili i prezentirat ćemo tokom studenog na skijaškom partiju HZUTS-a, te na Državnom seminaru u Sextenu od 10. do 13.12.2015. gdje je tema Interski Kongres 2015 u Argentini.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 16. listopada 2015.   21:02h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    " Ja ne znam ciji je Dag, niti sam ulazio u to....ali Minja sve bi se uklopilo u tvoju tezu.... "
    (Član Danko17)

    Ma nemam ja nikakvu tezu, flejmam bezveze samo.

    Ali imam tezu za taj ski kongres... Da bi formacije trebale biti samo dio... Sad šta je to već - natjecanje, show, prezentacija? Meni je recimo to skijanje u formaciji bezveze. Nemam pojam što predstavlja taj dio kongresa ustvari. Ugl., ako se natječe, volio bi vidjeti natjecanje koje je izravan nastavak škole skijanja. Npr. tko će bolje napraviti neki element, ili tko će ga bolje pokazati učeniku, ili tko će brže niz zadanu stazu... Ili tko će skupiti više manče na privatnim satovima.
  • Objavljeno: 16. listopada 2015.   06:24h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    Ma neču više....
  • Objavljeno: 16. listopada 2015.   00:04h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ja ne znam ciji je Dag, niti sam ulazio u to....ali Minja sve bi se uklopilo u tvoju tezu....
  • Objavljeno: 15. listopada 2015.   21:27h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    " komentirati može samo vaš Dag...on zna sve... "
    (Član skiman)

    Hm... Čiji je, de facto, Dag?
  • Objavljeno: 15. listopada 2015.   08:06h

    Član od:
    21.02.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

  • Objavljeno: 15. listopada 2015.   06:22h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    komentirati može samo vaš Dag...on zna sve...
  • Objavljeno: 14. listopada 2015.   22:14h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    " Nismo mi kompetentni da bilo šta komentiramo... "
    (Član skiman)

    Mislio sam na komentar vas. Iskopaj nam nešto skiman da vidimo kako ste prošli.
  • Objavljeno: 14. listopada 2015.   13:48h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    naso sam video na jubitu - odlicno je! ali ovo skijanje na istom paru skija ( Jardas - oreb ) me jako, jako zanima ;)
  • Objavljeno: 14. listopada 2015.   13:29h

    Član od:
    10.12.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Istra

    Svaka čast, ali fali jedna bitna stavka. Di su slike, videa??? :)
  • Objavljeno: 14. listopada 2015.   13:13h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    Nismo mi kompetentni da bilo šta komentiramo...

Prikazano 10 od 11 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 211888
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr