23.08.2004.      

Autor: Živko Barišić 

Idemo na snijeg - autom

Ovaj članak trebao bi biti podsjetnik za sve one koji će krenuti na skijanje automobilom.

  • Za pretpostaviti je da je na motoru napravljen normalni godišnji servis, i da je auto u ispravnom stanju


  • Provjerite razinu ulja u motoru


  • Provjerite razinu tekućine za hlađenje motora (otiđite u servis da vam izmjere gustoću- odrede točku zaleđivanja), te dolijte antifriz


  • Provjerite razinu ulja za kočenje (zaljuljajte auto da bi vidjeli dobro) , te ako vam se čini da ga ima manje u odnosu na zadnje gledanje – otiđite u servis. Trošenjem kočnica razina ulja se spušta , a i propuštanje nekog od elemenata može spustiti razinu. Dobar vozač će pogledati parkirno mjesto s kojeg je izašao, te ukoliko je primijetio svježe mrlje na asfaltu poduzet će sve da ustanovi porijeklo mrlja. Nemojte da vas zbune lokvice vode ispod motora, jer vaša klima kondenzira vlagu iz zraka i mora negdje ostaviti tu tekućinu


  • Provjerite razinu ulja u sustavu servo upravljača

  • Za pranje vjetrobranskog stakla rabite tekućinu koja se ne smrzava


  • Gume

    Dolaze pod udar pojma "zimska oprema". Četiri ljetne gume (dubina utora min 4mm) + lanci ili četiri zimske gume je uvjet da prođete susjednu nam Sloveniju.

    I uz zimske gume savjetujem da ponesete lance . Onima koji imaju (dovoljno) novaca predlažem da kupe 4 felge i 4 zimske gume + kolica dizalicu, te da prije svakog odlaska na snijeg jednostavno zamijene kotače.

    Tlak u gumama ne smije biti niži od onog što predlaže tvorničar. Dodajte 0.1 do 0.2 bara jer se hlađenjem tlak u zraku smanjuje. Tvrđa guma bolje će prtiti .

    Ne zaboravite provjeriti tlak zraka i u rezervnom kotaču.

    Akumulator

    On je danas pouzdan spremnik el. energije. Pokušajte izvaditi čep na ćeliji do + pola i provjerite nivo elektrolita. Dolijte destiliranu vodu. Kod mnogih akumulatora razina elektrolita se da vidjeti i s vanjske strane (zaljuljajte malo auto). Ako imate diesel motor, izlet na snijeg može biti problematičan. Na temperaturama ispod nule pada kapacitet akumulatora. Mnogi skijaši znaju izvaditi akumulator i ponijeti ga u apartman. Provjerite kod domaćina gdje odsjedate imaju li pokretni akumulator (u Bohinjskoj Bistrici gazda je ujutro izašao s dva akumulatora od 180Ah !!!).


    Posuđivanje struje za upućivanje motora (pokretanje)

    Kablovi za posuđivanje struje su danas jeftini i zgodno ih je imati u prtljažniku. Struju možete načelno primiti od svakog tko je spreman da vam je da.

    Da li smijete dati struju – da , ali samo autu istog tipa motora i koji nije bitno veći od vašeg. Ako imate benzinac, a trebate pomoći dizelašu, budite svjesni da vam može doći do resetiranja programa (računala). Pomognite prijatelju da pronađe pravi auto za posuđivanje struje.

    Kod programski kontroliranih (kompjutoriziranih) motora svako diranje akumulatora, posuđivanje i primanje struje ima točno određenu proceduru, koje se treba pridržavati ako mislite s svojim autom doći doma. Proučite upute i njih se držite. Ako u uputama ništa ne piše evo općih smjernica.

    Vađenje akumulatora: Skida se - a zatim +
    Stavljanje akumulatora: Prvo se stavlja + a zatim –

    Posuđivanje struje:
    + sa davatelja ide na + primatelja
    - sa davatelja priključuje se na motor primatelja (ne na akumulator)

    Davatelj pokrene motor i drži ga na pola "gasa" a potom i primatelj pokreće motor.

    Razdvajanje ide obrnuto: Skida se – s motora primatelja pa – s akumulatora davatelja, + sa primatelja te + s davatelja.

    Možda se ovo nekome čini komplicirano, no podsjećam da provjerite uputstva.

    Brave

    Brave su prilično banalna stvar o kojima nikad ne razmišljamo dok rade. Temperature ispod nule i ovdje mogu zagorčati život.

    Predlažem da na skijanje uvijek ponesete master ključ, za svaki slučaj. Za pretpostaviti je da se električna brava neće smrznuti i da će vaš daljinski uspješno otvoriti vrata. Stare mehaničke brave se rado smrznu . U današnjim bravama je sintetičko mazivo koje dobro podnosi niske temperature. U brave starije od 7 godina predlažem da se prije puta uštrca malo VD40. Ako vam se desi da je brava na vozačevim vratima zaleđena, sjetite se da imate još dvije brave koje će te vjerojatno moći otključati. Ako su zaleđene sve tri brave, krenite puhati u bravu sa suprotne strane vjetra.

    Snijeg

    Nakon divnog spavanja, ujutro vas čeka pola metra snijega na autu. Podsjećam ovom prigodom da ste dužni ukloniti snijeg s auta prije izlaska na cestu.

    Zaleđena stakla stružu se plastičnim strugalicama (nikako ne metalom).

    Zamagljivanje unutarnje površine stakla je jesensko-zimska radost. Što je više osoba u autu, više se izdahne vodene pare, zamagljivanje je jače. Protiv zamagljivanja se borimo grijanjem kabine i puhanjem toplog zraka preko stakala, odnosno klimom i/ili automatskim odmagljivanjem vjetrobrana. Osigurajte pravilan položaj bočnih otvora za zrak, da zrak iz njih puše na bočna stakla

    Vožnja

    Ako se spremate na duži put, pogotovo zimi, riječ-dvije o odjeći. Prije polaska zagrijte motor i kabinu. Skinite jaknu, pogotovo skijašku i ništa više od džempera nemojte dodatno imati na sebi. Ako ste previše odjeveni postati će vam toplo, a i pokreti će biti ograničeni viškom odjeće. Na nogama imajte nešto u čemu se osjećate udobno.

    Nakon skijanja, kada ste umorni, čuvajte se pregrijanih kabina, jer će vam očni kapci postajati sve teži. Vozač mora osigurati dotok svježeg zraka, čak i malo hladnijeg , da ne bi zaspao. Po potrebi, svakih sat vremena izađite na pet minuta izvan auta da vas svježina razbudi.

    Odlazak na skijanje autom neće biti problematičan samo ako se dobro pripremite. Pamet u glavu, volan u ruke i samo oprezno!


     

     

     

     

    KOMENTARI

    Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

    login:

    lozinka:

    Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 294383
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr