20.12.2010.      

Autor: Željko Ivnik 

"Ivica Kostelić prekida karijeru!"

..................

Kliknuvši na naslovni link postali ste  dijelom očekivanog statističkog podatka: Ljudsku znatiželju, kao dio posrednog mentalnog alata, najlakše je privući senzacionalizmom ili primjesom žutila. Slažemo li se oko izrečene konstatacije?

Istina glasi da Ivica nema namjeru naprasnog prekida natjecateljskog skijanja, kao što vam je sugerirao naslov članka.  Baš kao i činjenica da će za razliku od nogometnih pljugera, Sanader zasigurno prezimiti u Europi. Njemu lanci za snijeg nisu potrebni, dobio je jedne ekskluzivne.

No, vratimo se na pompozni naslov ovog teksta. Zaokuplja vašu pozornost onako "iz prve", i ne čini se diletantskim. Garantira odličnu čitanost, a mene kao autora, naposljetku, fokusira u centar vaše pažnje. Zar ne?

-.--.-
Takva strategija nije tek puka slučajnost, "ONI" računaju na to. Znate, postoje novinari i "novinari". Profesionalni novinari s čitateljstvom komuniciraju altruistički. Hrane se provjerenim informacijama te ih impliciraju u vjerodostojna autorska djela na koja su kadri potrošiti sate i sate rada.

"Novinari" i oni koji se tako vole nazivati, s druge pak strane, se hrane krutim i tekućim gorivom posluženim na švedskom stolu, u sklopu work shopa ove ili one regije, raznih događanja, novinskih konferencija i sl. Na novinskim konferencijama opetovano nastoje provjeriti tezu da se od Traminca lakše podriguje negoli od Rizlinga. "ONI" očekuju da im se svi referentni materijali podastru na pismeno. Znate, "copy/paste" bez toga baš i nije moguć.  Prosječne oči organizatora eventa,  čitatelja ili gledatelja, nažalost, često ne uočavaju razliku. I ne bi trebale. Mene, sportskog novinara, stoga je često stid kad pogledam način rada ponekih "kolega" iz drugih redakcija.

Svjedoci smo da je naša, i očito svačija, državna televizija, kao jedan od četiri domaća jahača apokalipse napravila  rez u vlastitim redovima. Naravno, to je odavno usvojeno gradivo. No, osim pravih glava, kosa je požnjela i one koji su doista radili. Kako Prisavci misle kvalitetno  operativno odraditi utrke skorašnjeg Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu, samo nebo zna.  S nestrpljenjem iščekujem njihovo samootkrivenje skijanja uz pompozan zaključak  o promidžbenom efektu po državu. Ma briljantno, shvatili su sve iz prve šesti put. A bit će zanimljivo vidjeti i skorašnje reakcije sve ljuće konkurencije novih domaćih sportskih programa, koji s koncesijama Agencije za elektroničke medije već opasno lašte svoje kamere i mikrofone.

(Ne)prenošenju skijaških utrka od strane gore spomenutih odavno se više ne čudim. Bit je da potencijalni sponzori, ili oglašivači, na posao gledaju očima prosječnog potencijalnog kupca tj. gledatelja. A njemu je trenutno, očito, interesantniji hokej. Sve ja to razumijem. Istraživanje tržišta i javnog mnijenja vraški je interesantna stvar. Hm, pitam se... ako ispružim ruku i pokažem samo srednji prst, jel se to računa kao jedan ili pet?

Redakcija magazina Skijanje.hr družbuje s vama već gotovo osam sezona, preko zaslona vašeg monitora. Kao predstavnici sedme sile obilato koristimo mogućnost slobode medijskog izražavanja u službi istine. Međutim, najvažnije od svega, drago naše čitateljstvo, spoznaja je da smo online zbog vas.  Vi ste nam prioritet. Iz iste smo klape. Na istoj sjedežnici sjedimo. I to je naš temelj - komuniciramo skijanjem.

-.--.-
A kad je o skijanju riječ... Često se prisjetim prijatelja Maria iz razdoblja dok još nije bio član "Gospodara prstenova" - lozinka "uzimam".  Nakon svake neuspješne feromonske klopke običavao je reći: "Što se mene tiče, sve su podlegle  šarmu!".

Osobno, Ivici odavno ne zbrajam njegove osvojene bodove po tekmama i disciplinama. Štoviše, čak i ne pratim s ažurnošću njegov trenutni plasman u generalnom poretku. Nekako smatram da to ne bi trebala biti okosnica svake ovogodišnje novinarske priče ili izvještaja o skijanju. U mojoj glavi Ivica je odavno postao vlasnikom Velikog Kristalnog globusa, što će ove sezone, ili neke naredne, formalno i potvrditi. A kad se to desi, obećavam vam da ću njemu u slavu odvesti lauf na sljemenskom Crvenom spustu, odjeven u donje rublje!

Vi ćete prvi saznati sve o tome, samo psstttttt, nemojte još nikome ništa reći.

Op, op, op svima, što skijanje spoji čovjek neka ne rastavi. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 8440
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr