SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

28.01.2016.      

Autor: Elinka Barišić

Photo: Skijanje.hr, SC Cerkno
Napomena
: Navedene cijene važeće su u sezoni 2015/16.

 

Cerkno

Skijaški centar Cerkno jedna je od destinacija koju svakako treba uzeti u obzir prilikom odabira skijanja u Sloveniji. Od Ljubljane je udaljen samo 50 km, a prostire se na padinama Crnog vrha od 900 - 1300 m.n.v.

Cerkno
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 140 km
udaljenost od Zagreba 198 km
 

SC Cerkno sasvim sigurno ima jedan od modernijih sustava žičara među slovenskim skijalištima.

Na 18 km skijaških staza te 5 km staza za skijaško trčanje prevozit će vas dvije šesterosjedežnice, dvije četverosjedežnice, dvosjedežnica te dvije vučnice (sidro i tanjur). Za najmanje postoji i pokretna traka.

Većina sjedežnica je novijeg datuma te se za ukrcaj brinu pokretne trake ili sustavi prebacivanja na sporije sajle prilikom ukrcaja. Žičare su vrlo brze, čak do 15 km/h, a za slučaj hladnog i vjetrovitog vremena ostat ćete ipak na toplom i suhom jer neke imaju mogućnost natkrivanja.

Stotinjak topova garantiraju siguran snijeg, čak i za vrlo toplog vremena, a dva ugostiteljska objekta na vrhu skijališta, s velikim terasama i ležaljkama, namamit će čak i one koji inače ne vole raditi pauze. Pogled s vrha za sunčanog dana je prekrasan, a kao na dlanu vidjet ćete i Triglav!


-.-Goran Razić-.-

Staze su uglavnom plavo-crvenog karaktera, uz jednu iznimku vrlo kratke crne koju pokriva četverosjedežnica (te je za vrijeme sezona slabih snijegom uglavnom zatvorena).  Sve staze su međusobno dobro povezane, tako da se ne može dogoditi da između dvije staze morate pješačiti. Za one slabijeg skijaškog znanja, pješake i malu djecu omogućeno je i spustit se do dna i parkirališta sjedežnicom.

-.--.-

Skijalište bi svakako preporučili početnicima ili ljudima s malom djecom, jer su staze široke i vrlo lijepo 'popeglane', te u kombinaciji s pokretnim trakama za ukrcaj predstavljaju zbilja idealno "učilište". Onima zahtjevnijima ovo skijalište možda i neće biti "po mjeri".

Na vrhu skijališta, kraj gornje postaje šesterosjedežnice Počivalo uređena je i dječja brvnara u kojoj radi vrtić te se u njemu djeca mogu ostaviti na čuvanje. Na tom djelu nalazi se i ograđeni dio sa pokretnom trakom te vrtuljkom za najmlađe. 

Osim vrtića na licu mjesta možete zatražiti i privatnu poduku. Osim individualnih, na raspolaganju su i grupni tečajevi te vikend-paketi. Na istom mjestu je smješten i najam opreme. Moguće je unajmiti i bord, dječju opremu te sanjke. U istom prostoru smješten je i servis tako da na licu mjesta možete popraviti eventualna oštećenja ili obaviti servis opreme, a dostupan je i brzi servis koji se radi u svega 15-20 minuta. 

-.--.-

Da ovo skijalište puno ulaže i modernizaciju svjedoči i novi restoran Alpska Perla na vrhu žičara Brdo i Počivalo. Pušten u pogon 31.12.2005. godine, objekt raspolaže restoranom, terasom, te dva kata za objedovanje, a sanitarni čvorovi nalaze se u podrumu. Posebno je izdvojen i kutak za djecu na katu sa igraonicom, stolovima za objed ali i posebnim, malim dječjim wc-ima (a za spuštanje u prizmelje djeca mogu koristiti i tobogan)! Prematalica za bebe dostupna je unutar sanitarnog čvora u podrumu. Osim vrlo ugodnog ambijenta koji uključuje i kamin, odličan dojam ostavlja i vrlo susretljivo osoblje, odlična hrana te pristojne cijene. Sva jela (npr špageti bolonjez, bečki i sl.) su 3-5 eura kao i jela "na žlicu" (jota, grah). Od sezone 06/07. u ovom objektu moguć je i apartmanski smještaj koji uključuje i saune.

Dnevni skipass košta 29 eura, tjedni 144 eura (podaci u sezoni 15/16). Ukoliko idete na Cerkno obiteljski, iskoristite mogućnost kupnje obiteljskih karata od 20,50 Eura po osobi. Djeca do 6 godina, ukoliko skijaju s roditeljima, imaju besplatnu kartu, no ukoliko su u školi moraju platiti cijenu dječjeg ski passa (17 Eur). Posebne pogodnosti pri kupnji karata imaju i gosti hotela Cerkno, za koje je osiguran i besplatni autobus koji vozi iz mjesta Cerkno na skijalište, te prostorija za pohranu skijaške opreme sa grijačima za pancerice/buce na dnu Počivala.

-.-Goran Razić-.-

Iako se Cerkno čini blizu, jer je put kilometarski kratak, zbog lokalnih cesta trebat će izdvojiti nešto više vremena. Iz pravca Rijeke vozi se 130-140 km (ovisno koji put odaberete), za koje treba utrošiti dva do dva i pol sata. Put vodi prvo do Postojne, a zatim starom cestom prema Ljubljani preko Idrije (time izbjegavate slovensku vinjetu!). Cesta je uglavnom zavojita i uska, s ponešto serpentina. Ukoliko želite izbjeći serpentine nakon Postojne, postoji varijanta u kojoj prvi dio zamijenite autoputom Postojna-Ljubljana, izlaz Logatec. Put je tako duži 8 km, vremenski ćete uštedjeti možda tek desetak minuta, a bit će vam potrebna i vinjeta. Izlaz na autoputu, osim mjesta Logatec ima spomenuto i Cerkno, tako da je od silaska s autoceste potrebno samo pratiti putokaze, prvo za Idriju, a zatim i za Cerkno.

Iz smjera Zagreba, stiže se preko Ljubljane, a zatim još 50-tak kilometara preko Škofja Loke. Ova cesta nije loš izbor ni za putnike iz pravca Rijeke jer, iako je kilometraža dulja put je bitno ugodniji, a vremenski ispadne jednako ili čak i kraće. Napomenuti treba da ovim putem mogu samo vozila niža od 4 metra!

-.--.-

 Ukoliko ne idete organizirano, autobusom, probajte se zaputiti na skijalište dovoljno rano. Naime, postoje dva parkirališta, svako na svojoj strani brda. Jedno je u podnožju četverosjedežnice Brdo i na njega se stiže iz pravca Železnika. Drugo je u podnožju šesterosjeda Počivalo i na njega se stiže iz pravca samog mjesta Cerkno odnosno iz Škofja Loke. Ovo drugo ima bolje uslužne objekte (poput primjerice odličnog i urednog sanitarnog čvora), no manje je i brzo se napuni, tako da treba stići dovoljno rano. Postoji mogućnost i da u iznimnim slučajevima ili ukoliko ste gost apartmana na samom skijalištu od parkinga kod Počivala produžite uzbrdo djelomično makadamskom (no dobrom) cestom nekoliko kilometara uzbrdo. Time ćete se parkirati neposredno pred vrh skijališta, a ukoliko ste gost otvorit će vam rampu te ćete se tako parkirati na parkingu ispod restorana. No i ako rampa nije dignuta taj komadić uzbrdice možete propješačiti (cca 100m) te tako primjerice dječjim kolicima možete doći na samu terasu restorana, te plato na vrhu skijališta.

U podnožju skijališta, malo je i slikovito mjesto Cerkno u kojem se nalazi i istoimeni hotel čije goste do 10 km udaljenog skijališta dva puta dnevno prevozi ski bus. U sklopu hotela od sezone 16/17 djelovat će i termalno kupalište jer se dosadašnji (sportski) bazen obnovio te pretvorio u wellness centar koji će, osim bazena, sadržavati i whirlpool te saune. Osim u hotelu, smještaj možete pronaći i u nizu privatnih apartmana i seoskih domaćinstava.

Ukoliko ste spremni odvojiti nešto više vremena za vožnju po lokalnim zavojitim cestama, Cerkno je odličan izbor za jednodnevno skijanje, te izvrsna destinacija za početnike, obitelji s djecom i manje zahtjevne skijaše!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 247557
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr