SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

18.01.2010.      

Autor: Goran Razić


 

Stari vrh

Iz ranga srednjih slovenskih skijališta jedan od najboljih predstavnika svakako je i Stari vrh. Skijalište koje redovito pobire nagrade "slovenskog najsmučišča" svrstalo se samo korak ili dva iza većih konkurenata poput Cerkna ili pak Krvavca

Stari vrh
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 155 km
udaljenost od Zagreba 178 km

Stari vrh Ljubljančani će najradije spomenuti u kontekstu noćnog skijanja, koje je najbliže slovenskom glavnom gradu. No, ako ste mislili da je to jedina prednost - varate se. Stari vrh udaljen je od Ljubljane 35 km. Autocestom Ljubljana - Kranj te prolaskom kroz "novi" tunel odabiremo izlaz u smjeru Medvoda i Škofja Loke. Put vodi preko ljubljanskog predgradskog mjesta Medvoda, zatim preko Škofja Loke prema Železnikima. Za one koji su preko Ljubljane već vozili za Cerkno neće biti problema jer je put do skretanja za Stari vrh, koje se nalazi između Škofja Loke i Železnika, potpuno isti.

Već nakon 15-ak minuta vožnje od Ljubljane nalaze se prve table i pogriješiti je zaista teško. Ključno skretanje je također dobro označeno i jedino preostaje uspeti se lokalnom i na ponekim mjestima pomalo strmom, no odlično čišćenom, cestom do dna skijališta na 590 mnv.

Parkiranje je moguće na tri pozicije, no upravo ova opisana se najviše preporuča, budući da je smještena na samom dnu crvene (noćne) staze. Ostala dva parkinga su u mjestu Zapreval, koje je smješteno na 850 mnv te pri samom vrhu skijališta, do kojeg je najbolji pristup od Škofja Loke, preko Poljana i Javorja. Ukupno na sva tri parkinga moguće je smjestiti 600 automobila, što je i više nego dovoljno kada se uzme u obzir kapacitet skijališta.

-.--.-

Poseban ponos skijališta je grijana šestrosjdežnica, izgrađena u sezoni 06/07. To je ujedno i jedina grijana šesterosjedežnica u Sloveniji. Odlična i brza žičara brine se za što brži pristup skijaša i bordera gotovo svim stazama, a pogotovo čak 2 km dugoj crvenoj, u potpunosti osvijetljenoj, stazi.

S vrha sjedežnice moguće je ići na dvije strane. Jedna strana vodi okolnim putem prema plavim stazama, poligonu za početnike i pokretnoj traci te dvije vučnice na pripadajućim stazama, dok se na drugu stranu može doći na vučnicu koja vodi na sami vrh skijališta i jedinu crnu stazu. Ta vučnica ujedno je i najstrmija vučnica u Sloveniji, a nagib od 60% se preporuča samo iskusnim skijašima i borderima. Osim navedenih mogućnosti s vrha je moguć i spust do dna, i to u nekoliko "crvenih" varijanti.

-.--.-

Skijalište je kompletno pokriveno sustavom umjetnog zasnježenja, za čije 'hranjenje' je zaduženo jezero, smješteno na 1000 mnv. Prema procjeni odgovornih za zasnježenje čitavog skijališta potrebno je oko 5 dana.

Iako skromne veličine, tehnički podaci skijališta su zanimljivi i svakako respektabilni. Stari vrh skijašima i borderima nudi 55 hektara skijaških staza, koje pokriva jedna šesterosjedežnica, 4 vučnice i jedna početnička pokretna traka duga 62 metra. Dnevna karta za odrasle stoji 25 eura, a za djecu 14 eura, dok je noćna karta za odrasle 20 eura, a za djecu ista iznosi 10 eura (podaci iz sezone 09/10, nap.a.). Upravo ove cijene drže veliku konkurentnost Starog vrha, koji je od "veće" konkurencije jeftiniji 3 eura, a od sličnih skijališta za 1 euro.

-.--.-

Turistička ponuda nije loša. Na raspolaganju su tri restorana. Jedan se nalazi na dnu šesterosjeda (na samom parkingu, nap.a.), drugi je na vrhu istog, a treći kod parkinga dolaskom iz smjera Javorja. Cijene su razumne i za 10-ak eura moguće je dobiti ručak sa pićem i desertom. Smještaj, iako ne postoje hoteli na stazi, ugodan je i potpuno u domaćem stilu. Brojne "kmetije" smještene u Zaprevalu, praktički su na samoj stazi, a cijene i gostoljubivost domaćina za svaku su pohvalu.

Noćno skijanje, koje je moguće kombinirati nakon posjeta nekom drugom skijalištu (Krvavcu, Cerknu i sl.) ili pak značajniji popust u vodenom centru Atlantis u Ljubljani, uz predočenje skipassa, dovoljni su razlozi za posjet Starom vrhu. Kada se tome pridoda 2 km osvijetljene staze, koja radi od utorka do nedjelje (od 19 do 22 sata, nap.a.), vrlo dobri uvjeti za treniranje, što iskorištavaju brojni klubovi iz okolice te prihvatljive cijene, nije teško zaključiti zašto je Stari vrh jedan od najjačih aduta malih slovenskih skijališta. Ako slavni dječji "Pokal Loka" nije dovoljan dokaz dobrog rada i kvalitete, onda bi gore navedeni podaci trebali dati šansu ovom skijalištu lišenom gužve i kod gostiju iz Hrvatske.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249136
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr