SKIJANJE

»

ŠKOLA

29.10.2004.      

Autor: Goran Razić 

Skijanje

Prije godinu dana se, nakon dugo vremena, na hrvatskom tržištu pojavila stručna knjiga koja na vrlo detaljan i zanimljiv način obrađuje temu skijanja...

Šta reći nego dugo očekivan proizvod, od hrvatske struke, na području skijanja. Nakon ponekih izdanja magazina, priloga i raznih brošura, ova knjiga je prvo hvale vrijedno izdanje u proizvodnji Nikole i Danijela Jurkovića. Naravno sa velikom pomoći Hrvatskog zbora učitelja i trenera skijanja (HZUTS).

Jednim vrlo širokim pogledom, knjiga obrađuje sve teme koje su potrebne kako za jednog skijaša početnika, tako i za već uvježbanog i naprednog skijaša. No kako bismo odmah odagnali mišljenje da je ovo lako štivo kakvo srećemo u novinskim člancima, moramo napomenuti da je koncipirana vrlo stručno te u nekim stvarima ide u sfere koje u teoriji ne zanimaju skijaša amatera (rekreativca).

O čemu se točno radi. Knjiga služi kao odličan priručnik za pripremu budućih učitelja skijanja jer se bavi područjem od psihologije pristupa učenju, pa preko metodike treninga, do raznih principa i pristupa nastavnom procesu. U njoj je, vrlo sažeto, navedeno sve što bi jedan učitelj trebao znati, ali opet u odlično postignutoj ravnoteži kako bi i laicima neka poglavlja bila zanimljiva.


Za rekreativca su posebno zanimljiva i poučna poglavlja koja se bave učenjem skijaških pokreta, pravilnom pristupu te ispravljanju najčešćih grešaka. Autori se ovdje dotiču svakog stupnja učenja skijanja sa lijepo ilustriranim grafikonom brzine napretka u skijaškoj tehnici. Postoji i tablice kako bi čitatelji mogli otprilike vidjeti u koju kategoriju skijaša se mogu uvrstiti.

Povijest skijanja je u knjizi zastupljena na samom početku i daje dobru perspektivu razvoja skijaških tehnika kroz vrijeme. Kondicijski trening i pripreme skijaša su zastupljene u velikoj mjeri budući je to vrlo bitan dio za svakog sportaša.

Cijela knjiga je približena čitaocu sa velikim brojem slika i ilustracija koje uvelike pomažu u svladavanju gradiva. Poseban doprinos na tom području dao je cijeli Demo tim HZUTS-a, koji je odradio sve pokazne vježbe za potrebe knjige i filma ("Hrvatska škola skijanja").

Djelo je svakako velika vrijednost i svatko tko želi pročitati kvalitetnu literaturu i još k tome od domaćih stručnjaka, svakako bi trebao potražiti ovu knjigu koja je izašla u nakladi Graphisa iz Zagreba u Listopadu 2003. g.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 286476
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr