NATJECANJA

»

SNOWBOARD

11.02.2013.      

Autor: Majda Gregorović
Foto: Burton European Open

 

Burton European Open HP: Stižu neki novi klinci

Laax je dom najvećeg halfpipea u Europi, što ga čini idealnim mjestom za održavanje elitnih natjecanja u ovoj disciplini, kao što je Burton European Open.

Prvih nekoliko dana održavanja Burton European Opena uvjeti, kao što smo već spomenuli u slopestyle tekstu, nisu bili naklonjeni organizatorima i natjecateljima, što je dovelo i do otkazivanja natjecanja u slopestyleu. Na žalost - takvi uvjeti nisu se bitno popravili potom niti za finale halfpipea za žene održano 8. veljače. Unatoč obilnom snijegu i slaboj vidljivosti natjecanje je krenulo prema planu u 11 sati.

Prvoplasirana iz polufinala Kelly Clark (održano dva dana ranije uz kvalifikaciju još Ellery Hollingsworth, Arielle Gold, Elene Hight, Serene Shaw (sve USA) i Ursine Haller (SUI) za finale, nap.a.), koja dominira ovom disciplinom već više od 10 godina, nakon prve vožnje zauzela je drugu poziciju. Prvo mjesto zauzela je 16-godišnja Arielle Gold fenomenalnom tehnički zahtjevnom vožnjom i izrazito visokim skokovima. U trećoj, posljednjoj vožnji Gold je izvela method air, front 5 stalefish, back 5 mute, front 7 indy i završila s cab 9 mute.

Time je još povećala svoju bodovnu prednost u odnosu na drugoplasiranu Clark. Posljednja na startu treće vožnje ostala je Clark sa šansom da ipak osvoji zlato. Krenula je oštro, na sve ili ništa, već u prvom skoku izvela je front 9. Nažalost, prilikom doskoka je uslijedio pad, te je postalo jasno da najmlađa natjecateljica Arielle Gold osvaja zlato.

Rezultati halfpipe žene:

1. Arielle Gold (USA) 77,73
2. Kelly Clark (USA) 75,03
3. Ellery Hollingsworth (USA) 62,18
4. Ursina Haller (SUI) 57,48
5. Elena Hight (USA) 52,05
6. Serena Shaw (USA) 48,20

Finale muškog halfpipea održano je s 12 finalista, od kojih su najzvučnija imena bili Scotty Lago (USA), Iouri Podladtchikov (SUI), Luke Mitrani (USA) i iz susjedne nam Slovenije, Tim-Kevin Ravnjak. Do 13 sati, kada je startalo muško finale, vrijeme se znatno poboljšalo, snijeg je prestao padati, magla se razišla. Čak je i sunce lagano provirilo tako da su momci imali odlične uvjete za nastup.

Favoriti nakon polufinala Podladtchikov i Longo mučili su se s doskocima nakon trikova zbog čega su dobivali niske ocjene. Longo, prvi u polufinalu, finale je okončao na posljednjoj, 12-oj poziciji. Podladtchikov je ipak u posljednjoj vožnji skupio dovoljno koncentracije i s osme pozicije napredovao na drugu poziciju, ispred Scotty Laga.

Senzaciju pobjede 16-ogodišnje Arielle Gold u ženskoj konkurenciji uspio je nadmašiti pobjednik u muškoj, Ayumu Hirano. Naime, Hirano iz Japana visok je samo 145 centimetara, ima tek 14 godina i leti kao da umjesto snowboarda ima krila.

Rezultati halfpipe muški:

1. Ayumu Hirano (JPN) 87,60
2. Iouri Podladtchikov (SUI) 87,10
3. Scott Lago (USA) 84,05
4. Luke Mitrani (USA) 82,78
5. David Hablützel (SUI) 78,03
6. Lucien Koch (SUI) 74,38

Nevjerojatno halfpipe natjecanje na Burton European Openu! Arielle Gold i Ayumu Hirano prošle su godine osvojili Nokia Rookie Award, a danas stoje na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja uz najpoznatija imena snowboarda. Bit će izuzetno zanimljivo pratiti kako će se dalje razvijati njihove karijere.

Kako su uvjerljivo izgledale njihove pobjedničke vožnje, provjerite i sami:

Vožnja Ayumu Hirano:



Vožnja Arielle Gold:

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 11. veljače 2013.   15:59h

    Član od:
    07.12.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    Mali stvarno Leti !! a. 14 g.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 311524
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr