Skijanje.hr

SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

27.09.2010.      

Autor: Goran Vukelić 

Mala hrvatska skijališta pred sezonu 2010/11

U kakvom stanju skijašku sezonu 2010/11 dočekuju Čelimbaša, Petehovac, Tršće, Mukinje, Begovo Razdolje i Baške Oštarije?

Možda je pretenciozno u hrvatskim uvjetima raditi podjelu na "velika" i "mala" skijališta kada sve skijaške žičare u državi ne čine niti polovicu ozbiljnijeg europskog skijališta, no ovdje smo se raspitali o stanju na skijalištima izvan "velike trojke" – Sljemena, Platka i Bjelolasice. Ima li noviteta, u kakvom stanju dočekuju skijašku sezonu 2010/11 i – hoće li raditi uopće?

-.--.-begovo razdoljeBegovo Razdolje (slika desno) raditi sasvim sigurno – neće. Nastavlja se agonija ovog malog skijališta u blizini Mrkoplja koje nije bilo otvoreno niti prošle dvije sezone. Problem je ranije bila vučnica koja nije zadovoljavala minimalne tehničke uvjete, a odnedavno su problem (kao i na većini domaćih skijališta) imovinsko-pravni odnosi. Vlasnici zemljišta preko kojih prelazi skijaška staza ne žele više davati terene na korištenje "za kikiriki" (tj. za besplatnu skijašku kartu) pa su tako odgovornim za skijalište vezane ruke. Dok se ne otkupi zemljište, a za što Općina trenutačno nema sredstava, neće biti niti skijanja u Begovom Razdolju.

Situacija je bolja na drugom mrkopaljskom skijalištu – Čelimbaši (naslovna). Kako kažu u turističkoj zajednici Mrkoplja, tokom ljeta su staze detaljno očišćene što će znati cijeniti skijaši kojima se više ne bi trebalo dogoditi da rubnikom zahvate kakav kamen dok skijaju. To je posebno važno zna li se da Čelimbaša i dalje čeka sistem umjetnog zasnježenja koji bi produljio sezonu i podario bolje skijaške uvjete na ovom simpatičnom skijalištu. Prošle je zime Čelimbaša zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima radila poprilično dugo i uspješno. Uređeni su i sigurnosni izlazi uz vučnicu koja predstavlja problem neiskusnim skijašima i početnicima, a postoji mogućnost da se iskrči varijanta lijeve staze (gledajući iz podnožja) čime bi se povećali kapaciteti na stazama. Nažalost, usko će grlo ostati vučnica o čijoj zamjeni treba razmišljati.

-.--.-petehovacNa Petehovcu (lijevo) pokraj Delnica sve ostaje po starom za što se brine agilni privatni koncesionar. Staza prikladna za zabavu na snijegu i učenje prvih zavoja i dalje će biti na raspolaganju i u večernjim satima. Uređen je okoliš, asfaltirana je cesta te proširen parking, a najavljuje se dolazak moderne skijaške opreme za iznajmljivanje.

U Tršću (dolje) se pripremaju za remont vučnice, u tijeku je skupljanje ponuda, a ubrzo bi trebali uslijediti i radovi. Vučnica će biti kompletno obnovljena što će doprinijeti sigurnosti skijaša. Iz Hrvatskih šuma doznajemo da je uređena podloga na skijaškim stazama, a uredio se i asfaltirao prilazni put do ugostiteljskog objekta uz stazu. Nedaće ovo ljeto nisu zaobišle niti ovo skijalište pa je tako nekoliko puta provaljivano u kućicu na skijaškom poligonu iz koje su lopovi, između ostalog, otuđili i plinsku bocu, radio uređaj, profesionalni razglas sa miksetom, ali i visokotlačnu cijev od 25 metara za top!?

-.-Skijanje.hr-.-Ličani, nakon što su ostali bez skijališta u Krasnom, mogu birati između Baških Oštarija i Mukinja. Dok smo u Baškim Oštarijama tek kratko doznali da će "...skijanja valjda biti", u Mukinjama lijepe vijesti da se ozbiljno pripremaju za sezonu. I dalje će biti u pogonu glavna vučnica sa svoje tri pripadajuće staze, a postavit će se i jedna mala dodatna vučnica, tzv. baby-lift. Pokraj doma će tako djeca i početnici dobiti priliku proskijati, a skijalište će biti otvoreno i u večernjim satima kada za skijanje bude dovoljno zainteresiranih.

Sumirajući sve navedeno, stanje na hrvatskim skijalištima većinom ostaje nepromijenjeno. Za veće infrastrukturne zahvate koji bi privukli više gostiju nedostaju financijska sredstva koja je teško očekivati u stanju opće besparice. Dobra je vijest da se cijene skijaških karata na svim navedenim aktivnim skijalištima ne bi trebale mijenjati što će izletnici željni provoda na domaćem svježem zraku sigurno znati cijeniti naredne zime.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 5256818
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr