SKIJANJE

»

ŠKOLA

23.09.2009.      

Autor: Vjeran Baranović 

Što je ISIA?

International Ski Instructor Association (ISIA) je svjetsko udruženje profesionalnih učitelja skijanja.

International  Ski Instructor Association (ISIA) je osnovana 1971. godine, a trenutno broji 38 zemalja članica  diljem svijeta među kojima je i Hrvatska. ISIA promiče suradnju i proširivanje skijaških tehnika, metodike, didaktike i pitanje sigurnosti, omogučavajući najviše standarde u skijaškim tehnikama i vježbama. ISIA spaja instruktore  snježnih sportova pod jedan krov tako da su tu instruktori skijanja, snowboarda, telemarka i nordijskog skijanja.

ISIA licenca je priznata u cijelom svijetu i potrebna za rad u inozemstvu. Učitelji skijanja nakon ostvarivanja prava na nacionalne (IVSI) licence se mogu odlučiti za polaganje ispita za međunarodnu (ISIA) licencu tako da se prijave na ISIA kamp koji organizira svaka zemlja članica za sebe. U kampu se radi na svim elementima škole skijanja, uz posebni naglasak na metodiku i teoriju. Kroz 5 dana demonstratori učitelje vode polaznike kroz elemente na snijegu te isto tako vode i predavanja, nakon čega slijede ispiti. Kao i kod nacionalnih licenci potrebno je zadovoljiti sve elemente da bi se ostvarilo pravo na međunarodnu licencu, ali su kriteriji viši.

-.--.-zlatne medaljeOstvarivanjem prava na međunarodnu licencu učitelji ulaze u elitni klub koji je priznat u cijelom svijetu i mogu se prijavljivati za poslove učitelja skijanja na svim kontinentima. Bez međunarodne licence niti jedan učitelj ne bi smio raditi izvan svoje matične zemlje koja mu je izdala nacionalnu licencu.

Osim izdavanja licenci ISIA se bavi promicanjem škola skijanja i usavršavanjem tehnika skijanja i metodike. Iz tih razloga organizirani su ISIA kongresi i seminari. Na kongresima su prisutni predstavnici svake zemlje članice gdje se sa idejama iz cijelog svijeta pokušava unaprijediti škole skijanja. Predstavnik svake zemlje prenosi svoja iskustva i dojmove na nacionalnoj razini. Osim kongresa, svake 4 godine se organizira i ISIA svjetsko prvenstvo gdje snage odmjeravaju najbolji učitelji u raznim disciplinama. 2009. godine domaćin takve manifestacije je bio Maribor, a kako je tamo bilo smo već pisali ovdje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 197471
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr