17.03.2009.      

Autor: Vjeran Baranović 

ISIA Svj. prvenstvo, Maribor - izvještaj i galerija

Svake četiri godine učitelji skijanja i bordanja se okupljaju na jednom mjestu, radi dobrog skijanja, zabave, ali i da se izaberu najbolji. Ove godine se sve to odvijalo na Mariborskom pohorju.

"Čestitam organizatorima na odlično organiziranom druženju i natjecanju, ali ipak imam jednu primjedbu. Krema za sunčanje je ostala u torbi gdje je bila i spakirana.", rekao je na završnoj ceremoniji Riet Campell, predsjednik ISIA-e. Organizatori su dali sve od sebe da se cijeli program održi, iako je veći dio vremena pljuštala kiša na Pohorju, gdje se okupilo 400-tinjak učitelja iz cijelog svijeta. Cijeli događaj je trajao 4 dana u kojima se natjecalo u ski crossu, snowboard crossu, veleslalomu i demonstracijama.

-.--.-Najatraktivnije natjecanje je bilo u demonstracijama, a koje je trajalo 2 dana. Ekipe su se sastojale od šest članova, te su se vozile 4 vožnje od kojih je jedna imala zadane elemente a ostale su bile slobodnog karaktera. 20 momčadi je oduševljavalo svojim vještinama te su se borili za finale u koje je ušlo samo najboljih 15. Ni jak pljusak nije smetao skijašima da sinkronizirano odvoze likove. Glavni dio natjecanja sigurno je bilo finale demonstracija koje se vozilo navečer pod reflektorima. Unatoč jako lošem vremenu i kiši oko 1500 gledatelja je došlo bodriti skijaše. Velika i napeta borba se vodila, dok je publika mogla uživati u raznolikim demonstracijskim vožnjama. Na kraju je najbolji bio Team white iz Švicarske. U konkurenciji je bila samo jedna isključivo ženska ekipa, Davos Demo women team, pa su one proglašene najboljim ženskim demo timom. Interna i uzbudljiva borba je bila i između Slovenaca koji su prijavili čak 5 ekipa, a na kraju je ipak očekivano najbolji bio Platinum team. Zanimljivu večer je upotpunila modna revija, te dva DJ-a koji su rasplesali publiku i zadržali ju do ranih jutarnjih sati.

Ski cross i snowboard cross se odvijao na Arehu po izuzetno lošim uvjetima. Naizmjence kiša i snijeg su zadavali velike probleme natjecateljima i organizatorima 3 dana. I u cross disciplinama su dominirali Švicarci i odnijeli 3 zlata: Evelyne Schwab u ski crossu, Isa Jud i Bolli Clemens u snowboard crossu. Rus Pavel Shestakov je uzeo zlato u ski crossu.

-.--.-Zadnji dan je bio rezerviran za veleslalom, koja je vrlo prestižna disciplina. Osim naslova najboljeg u veleslalomu, pobjednici postaju i ISIA prvaci, što je najprestižniji naslov za učitelja skijanja. Na sreću kiša je prestala padati i kratkotrajno sunce je izmamilo osmjeh natjecateljima i organizatorima. Veleslalom se shvaća vrlo ozbiljno pa natjecatelji na startu imaju po nekoliko pari skija i pomagača koji ih dodatno priprema, dok natjecatelj ide na ogled staze. 85 natjecatelja je startalo među kojima su opet najbolji bili Švicarci i to: Evelyne Schwab u ženskoj konkurenciji, Bleiker Mario u elite muškoj i Thedy Brandly u muškoj seniorskoj konkurenciji.

Četverodnevno druženje je završeno svečanom večerom i dodjelom medalja. Između dodjela medalja odvijao se izbor "Snježne kraljice", a nakon ceremonije slijedio je tulum koji je trajao dugo u noć.

Osim natjecateljskog dijela, ovdje su se okupili ISIA predstavnici svih zemalja i razgovarali o unaprjeđenju škola skijanja i organizacija. razmjenjivala su se iskustva sa skijališta, ostvarivala nova poslovna suradnja, nova prijateljstva, a i neke nove romanse.

Hrvatska na žalost nije imala prijavljenih natjecatelja, a kao predstavnik je sudjelovao Tomislav Šepić, predsjednik ISIA komisije u Hrvatskoj. Iako se ovo natjecanje održavalo u našem susjedstvu, pretpostavljamo da je visoka kotizacija vjerojatno odigrala svoju ulogu.

Fotogaleriju s ISIA prvenstva u Mariboru pogledajte u prilogu, a na kraju članka pogledajte i snimke nekih vožnji.

Rezultati:
Veleslalom žene:                     Veleslalom muški "elite":        Veleslalom musški "senior"
1. Schwab Evelyne (SUI)       1.Blieker Mario (SUI)             1. Brandli Thedy (SUI)
2. Alieva Olesya (RUS)          2. Stehle Johannes (GER)       2. Rieder Reto (SUI)
3. Laurič Meta (SLO)             3. Shestakov Pavel (RUS)       3. Gruner Alfred (AUT)

Ski cross žene:                                 Ski cross muški:
1. Schwab Evelyne (SUI)                   1. Shestakov Pavel (RUS)
2. Korotkova Elena (RUS)                  2. Brand Bjorn (SUI)
3.Bonzon Anner- Annick (SUI)           3. Markov Georgi (BUL)

Snowboard cross žene:                       Snowboard cross muški:
1. Jud Isa  (SUI)                                 1. Bolli Clemens (SUI)
2. Schmid Simone (SUI)                      2. Rost Raoul  (SUI)
3. Schmid Katrin  (SUI)                       3. Stefanovič Aljoša (SLO)

Demo team muški:                              Demo team žene:
1. Team white (SUI)                           1. Demo team Davos women
2. Sportacademy Fieberbrunn (AUT)
3. Team red (SUI)



 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 276609
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr