NATJECANJA

»

SNOWBOARD

28.04.2008.      

Autor: Ante Pašalić

Photo: Arhiva Skijanje.hr, Billabong

 

Ticket To Ride rezime sezone 07/08

Amerikanci Jamie Anderson i Kevin Pearce, pobjednici TTR World Tour-a. Skijanje.hr vam donosi pregled kompletne TTR sezone.

Ticket To Ride World Tour u svijetu snowboarda je prestižna serija natjecanja i po mnogima jedini realni i pravi pokazatelj snowboard napretka. Isto tako, TTR je jedina organizacija na svijetu koja u sebi sadrži sve elemente potrebne za organizaciju najboljih snowboard natjecanja.

U jezgri organizacije su mediji, rideri te sama industrija, a produkt je "win-win" situacija, za sve koji sudjeluju u TTR World touru. Ono što je najpozitivnije je da najviše od cijele priče profitiraju sami snowboarderi, gdje se od malih rookija, najmlađih natjecatelja, sve do amatera i profesionalaca svi natječu na natjecanjima posebno organiziranima baš za njih.

TTR je organiziran tzv. "Zvjezdanim standardom", odnosno, TTR "1 star" natjecanje je za amatere, dok se rangovi penju sve do "6 star" natjecanja. Najjači rang natjecanja je priča za sebe, te zaseban spektakl, na njemu sudjeluju samo najbolji od najboljih. Osim odlične organizacije, hijerarhije, poseban naglasak se stavlja na promoviranje snowboard sporta među djecom i pripadnicama nježnijeg spola. Ticket To Ride World Tour je jedina svjetska snowboard organizacija koja je prihvaćena od svih snowboardera, medija i industrije, sa sistemom profitiranja svih uključenih čimbenika.

Ženski TTR World Tour

Jamie Anderson, Billabong

Američka boarderica Jamie Anderson krenula je u 07/08. sezonu sa visokim ambicijama i sa odličnim rezultatima. Nakon duge sezone teških natjecanja, ne baš savršenih uvjeta i iznimno jake konkurencije najboljih boarderica svijeta, Jamie je pokazala volju, znanje i profesionalan pristup, koji se na kraju manifestirao sa pobjedama u nizu TTR World tour natjecanja, te na kraju i zasluženom titulom najbolje boarderice na svijetu.

Sezona joj je počela sa Australia Open Garnier Fructis 4Star natjecanjem, na kojem je osvojila prvo mjesto u slopestyleu i 6. mjestom u halfpipeu. Nakon toga je slijedilo jedno od dva najveća ženska natjecanja na svijetu, 6 Star Roxy Chicken Jam na austrijskom Kaprunu, gdje je završila na 2. mjestu, te je u ukupnom poretku tada bila na 3. mjestu TTR tablice. Laax, Švicarska, mjesto je gdje je Andreson opet dominirala na Burton European Openu, osvojivši prvo mjesto i novih tisuću bodova u ukupnom poretku.

Na TTR World touru stvari su se iskristalizirale među potencijalnim kandidatima, tako je Jamie imala izuzetno opasnu konkurenciju najboljih boarderica, kao što su Torah Bright (TTR 2006-2007 pobjednik), Kelly Clark i Jenny Jones. Upravo joj je ova posljednja natjecateljica oduzela prvo mjesto na 5 Star Nissan X-trail Openu u Japanu, na  kojem je Anderson završila na 2. mjestu.

5 Star Chevrolet Grand Prix u SAD-u bila je sljedeća postaja na kojoj je Jamie Anderson osvojila bodove s trećim mjestom u slopestyle disciplini. Već je tu Anderson bila na 2. mjestu u ukupnom poretku, te je bila u head-to-head borbi za naslov s prošlogodišnjom pobjednicom Torah Bright. Osvojeno 2. mjesto na 6 Star US Open-u, u disciplini slopestyle omogućilo joj je čvrsto držanje na drugom mjestu ukupnog poretka, te daljnju neizvjesnost u borbi za TTR World tour naslov.

TTR 6 Star Roxy Chicken Jam, označilo je finalno natjecanje cijelog TTR ženskog tour-a. U halfpipe natjecanju Torah Bright je osvojila prvo mjesto, te se neizvjesnost nastavila u slopestyle disciplini. Jamie Anderson je baš tu pokazala svoj najveći talent, te je s iznimnim stilom i tehničkim majstorijama pobijedila i osvojila prestižnu 07/08. Women’s Swatch TTR World Snowboard Tour titulu pobjednika, odnosno najbolje snowboarderice na svijetu.

Muški TTR World Tour

pobjednici

Posebna TTR World Tour priča odnosi se na do sada manje poznatog američkog snowboardera, mladog Kevin Pearcea. Njegova sezona je sezona za pamćenje! Ukratko, moglo bi se opisati kao besprijekorna pobjeda! Kevin Pearce je doslovno protutnjao TTR World Tour-om, a na kojem god natjecanju bi se pojavio, izašao bi kao pobjednik, definitivno "stand-out" godine!

Kevinov pobjednički put je počeo u Kolovozu 2007. godine na Abominable Snow Jam u Mt. Hoodu, u SAD-u. S drugim mjestom u halfpipeu, Kevin Pearce je osvojio svoje prve bodove na TTR World Touru. Zatim je uslijedilo jedno od najvećih natjecanja na svijetu, TTR 6Star Nokia Air&Style . Među najvećom konkurencijom ikada zabilježenom na jednom snowboard natjecanju, Kevin Pearce je doslovno pomeo sve oko sebe, s odličnim Cab 1260, te je sasvim zasluženo osvojio prvo mjesto. Nakon Münchena, Kevin je dominirao i u Japanu na još jednom 6 Star natjecanju, Nissan XTrail-u, gdje je osvojio solidno 4. mjesto.

Europa je definitivno kontinent koji Pearcu donosi sreću. Nevjerojatna vožnja u halfpipeu na Burton European Openu donijela mu je još jednu pobjedu, a nakon toga osvojio je i drugi Air&Style, 5Star Innsbruck Quarterpipe. Već nakon Innsbrucka bio je u vrhu TTR World Tour svjetskog poretka. Nakon toga uslijedio je još jedan quarterpipe event, legendarni Arctic Challenge, na kojem je Pearce samo potvrdio svoju dominaciju, te preuzeo vodstvo na touru od Finca Risto Mattile. 6Star Burton US Open u njegovom rodnom Vermontu, donio mu je 3. mjesto na natjecanju, te dovoljno bodova da postane 07/08 Swatch TTR World Snowboard Tour šampion! Doslovno povijesna sezona za mladog Amerikanca, Kevin Pearcea.

Još jedna Swatch Ticket To Ride World tour sezona je došla do kraja. TTR je i ove godine demonstrirao što znači imati sistem koji funkcionira, sa serijom natjecanja, spektakularnih evenata, te iznimnim snowboarderima koji su pokazali najbolje od najboljeg u još uvijek najbrže rastućem i najpopularnijem zimskom sportu današnjice. Unatoč silnoj organizaciji, u kojoj sudjeluju neki od najiskusnijih ljudi iz svijeta sporta, događaju se pogreške. Kevin Pearce je okrunjen za šampiona sezone, i to zasluženo, ali zbog jednog manjeg 4Star Popcorn natjecanja, koje je bilo zadnje na kalendaru, došlo je do pogreške. Zbrajanje bodova nakon tog zadnjeg natjecanja, na kojem je Shaun White odnio pobjedu, je tehnički ipak donijelo nešto više bodova od Whiteu. U TTR organizaciji su zaključili da titula šampiona ostaje u rukama Kevin Pearce-a, zato što je predviđeno da se na zadnjem 6Star natjecanju dodjeljuje nagrada najboljem, sa najviše bodova, što se i dogodilo. Shaun White je prihvatio to, te je sa svojim nastupom na manjem natjecanju (4Star) pridonio poboljšanju TTR strukture bodovanja.

S velikim iščekivanjem dočekujemo novu sezonu, a Vama, čitateljima Skijanje.hr-a, donosit ćemo i dalje kompletan uvid u sva događanja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244931
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr