PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

20.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Völkl modeli 04/05

Njemački proizvođač zadržao je već poznatu strategiju klasifikacija modela, s tim da nam u skladu s trendovima od sezone 04/05 donosi kolekciju ženskih modela.

Kod Völkla naizgled nema puno noviteta. Suradnja s Markerom koji ostaje ekskluzivni dobavljač vezova za već poznatu Motion tehnologiju, i dalje se nastavlja.
Nazivlje modela također se nije mijenjalo, prve ćemo promjene primijetiti tek na dizajnu dasaka.

Natjecateljski i Expert modeli nose nazive P60. Oni koji više prate trendove u ski svijetu primijetit će da više nema modela P50, a koji je bio dosta popularan kod naprednijih rekreativaca.

No zato P60 dolazi u nekoliko modela: P60 GC racing (veleslalomski model) sa duljinama od 158-188 i radijusima od 15-21 m, namijenjen sportašima i vrlo dobrim skijašima.

Tu se nalaze vodilice za MOTION AT vezove, a koji se montiraju bez vijaka, torzijski su jaki te omogućavaju odličnu kompatibilnost fleksa skije i veza. Oni daju i stabilnost pri većim brzinama i bolju kontrolu kroz cijeli zavoj, jer imaju određen stupanj slobode klizanja po šinama.
Proširivanje veza se radi lako, pomoću kotačića na sredini veza i nema ograničenja na duljinu pancerice.

DOUBLE GRIP CARBON – sistem ugljikovih učvršćivača koji efikasnije prenose energiju na rubnike i pridonose torzijskoj stabilnosti u agresivnijim zavojima.

Novost je i PISTON CONTROL (slika dolje desno), uljni klip koji se nalazi ispred prednjeg bloka veza kao sistem redukcije vibracija i na taj način dodatno pridonosi stabilizaciji skije pri većim brzinama.

P60 SC racing donosi duljine od 150 -170 iznimno malog radijusa sa 12.3 m @ 170 cm, sa istim standardima kao i veleslalomski rođak.

P60 race carver je nešto oslabljeni veleslalomski model, iste drvene jezgre uz Motion AT standard i double grip koji ovdje nije ugljikov, ali nema klipa protiv vibracija,

P60 slalom carver donosi slične stvari kao i race carver, jedino ima primjetno manje radijuse.

Supersport modeli dolaze u 5 modela 3*, 4*, 5*, 6* i superspeed.

Superspeed i Supersport 6* su najjači modeli koji nude gotovo iste konstrukcije kao i vrhunski Expert modeli s tim da je Superspeed vrlo velikih veleslalomskih radijusa, dok je Supersport 6* više allround radijusa niti prevelikih, niti premalih, raspona do 17.5m

Supersport 5*, 4*, 3* imaju Double grip LT (vjerojatno dolazi kao skraćenica od Limited, op.a.) i Motion TL, sistem vezova koji se ugrađuje uz pomoć vijaka.

Double grip LT je sistem prijenosa energije na rubnike, ali takav da se ostvari kompromis između torzijske tvrdoće i lakoće upravljanja za allround skijaše.

Serija 7 24 namijenjena je skijašima koji ne pate za manjim radijusima, te vole odlutati i izvan staze.

7 24 PRO i 7 24 EXP su već prema dimenzijama vrha repa i struka uočljivo namijenjene all mountain skijanju, sa duljinama do 191 i radijusima oko 22 metra na tim duljinama.

Ozbiljnost takvih modela dodatno ilustrira i AT standard motion vezova. Konstrukcijski, za ove modele nije niti bitno da imaju double carbon grip, tu je naglasak stavljen na EnergY konstrukciju, trodimenzijski sistem legure titana i aluminija koji absorbira maksimum energije u zavoju kroz savijanja skije i tu istu energiju otpušta prilikom izlaska iz zavoja.

Energy serija je rađena za allroundere i za sve kategorije skijaša. Duljine se kreću od 146 cm do 177, a radijusi su pravi allrounderski od 10-17m.
Vezovi su motion LT, konstrukcija je ona lakša, double grip LT namijenjena rekreativnom skijanju i naprezanjima. Niži modeli imaju EnergY konstrukciju i ciljana skupina skijaša im je uglavnom niža rekreativna.

Gamma serija je namijenjena ženskoj populaciji, što je vidljivo po bojama modela, no i po konstrukciji koja je za najjače modele ipak samo double grip, te je potpuno identična nižim modelima Supersport klase.
Ono što proizvođač ne deklarira, jest da je centralni položaj za montažu vezova vjerojatno malo pomaknut prema sredini.

V ski modeli su orijentirani freeride-u i parku, nemaju motion sisteme vezova niti ojačavanje rubnih dijelova skija, a radijusi su im klasični freeriderski do 24m; sa velikim duljinama i preko 190 cm.

Modeli Mountain modeli su za turno skijanje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 250012
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr