PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

22.05.2014.      

Autor: Davor Ivaniš

 

Völkl skije i tehnologije 14/15

Völkl je u nadolazećoj sezoni odlučio napraviti pomake u svim segmentima, poput nove "Speedwall multilayer woodcore" konstrukcije, lakše V-Werks jezgre, novih vezova te daljnjeg unaprijeđenja tzv. "UVO" tehnologije.

Tehnologija UVO 360°, ili Ulitimate vibration object, nešto je po čemu se Völkl razlikuje od ostalih proizvođača na način da, za smanjenje vibracija prednjeg dijela skije, koristi svojevrsni adapter koji, slično kao kod teniskog 'vibrastopa', smanjuje vibracije za vrijeme vožnje. Dodatak  360° označava princip rada u kojemu adapter sadrži lebdeće elemente u unutrašnjosti te čije gibanje biva izazvano vanjskim silama prilikom skijanja.

-.--.-

Kako je prednji dio skije uz sami rubnik najviše opterećen, i to u svim smjerovima osi, svaka najmanja vibracija smanjuje prividno vremenski kontakt rubnika i skijaške podloge, a čime se gubi na stabilnosti. Lebdeći elementi u tom slučaju stvaraju protusilu, tj. umanjuju vibracije. Ovakvo rješenje inženjerima stvara slobodni prostor prilikom konstrukcije jezgre skije, gdje je ostavljeno više slobodnog prostora za unaprijeđenje drugih stvari (torzijska i fleksijska krutost, okretnost skije) uz, naravno, mogućnost što poželjnijeg smanjenja mase.

Novitet koji je iz toga nastao višeslojna je drvena jezgra (Speedwall multilayer woodcore) kod koje centralni dio biva izveden od lakšeg drveta, kako bi se uštedilo na masi, a segmenti uz rubnike izvode se iz gušćeg drveta, čime se opet poboljšava torzijska krutost i smanjuje iskrivljavanje. Kako su kod skija ostalih proizvođača ovi segmenti konstrukcije odvojeni, Völkl se prvi odlučio spojiti ih u jednu strukturu, čime se dobiva na kvalitetnijem prijenosu opterećenja na podlogu i smanjenju mase. Dodatne uštede na masi Völkl je postigao korištenjem novih vezova, rMotion 2, koji su 200g lakši u odnosu na prošlogodišnje. U konačnici - manja masa cijele konstrukcije dovodi do lakše okretnosti skije, a kako je UVO adapter smješten blizu vrha skije, i kao takav smanjuje neželjene vibracije, vrh skije je blago spušten (Speed tip) pa je površina rubljenja sukladno veća, a time je veća i stabilnost u vožnji.

Osim gore spomenutih drvenih struktura, Völkl koristi i one od ugljičnih vlakana (V-Werks) kod kojih je preciznom tehnikom polaganja, i prešanja, dobiveno još na uštedi mase jer se koristi manje zgusnutijih i puno čvršćih slojeva pri polaganju. Oblici V-Werks struktura ovise o kategoriji skijaških modela, pa tako Völkl u nadolazećoj sezoni i dalje koristi za on-piste modele V-Werks Code, za Allmountain modele V-Werks RTM, te kod freeride modela V-Werks Katana. Ipak, novost je pojava V-Werks BMT (Big Mountain touring) (slika dolje) strukture, strukture kod koje se kombinacijom ugljičnih vlakana, aramida  i titanala (i.e aluminijska legura visoke čvrstoće) postigla ultra laka konstrukcije visoke krutosti namijenjene prije svega turnim skijašima.

-.--.-

Posljednja, možda i najvažnija, novost vezana je uz turno skije, a predstavlja tzv. Vacuum skin. Riječ je o navlaci koja se postavlja na turno skiju (cucak) i koja, u dodiru sa skijaškom bazom, stvara vakuum i ostaje 'zalijepljena' bez korištenja nikakvih konvencionalnih ljepila. Pored toga, navlaka je dodatno učvršćena na vrhu skije sigurnosnom kopčom, a materijal navlake s unutarnje strane ima vrlo visoku površinsku napetost, čime se održava visoka sila prianjanja. Na taj način nema potrebe za lijepljenjem kod klasičnih sintetičkih kožnih navlaka te se navlaka lako skida i skija brzo mijenja svoju funkciju.

Ponuda skijaških modela ista je kao i prošle sezone, premda su određeni prošlogodišnji modeli izbačeni iz ponude. Svi modeli su dizajnerski osvježeni, dok su pojedini unaprijeđeni gore opisanim tehnologijama. Najjaču Racetiger klasu i dalje čine slalomski Racetiger Speedwall SL UVO (slika dolje) prepoznatljive žuto-crne boje, te veleslalomski Racetiger Speedwall GS UVO koji se pojavljuje s novim crveno-crnim dizajnom. Nešto slabije slalom i veleslalom karakteristike nude modeli Racetiger SC UVO odnosno Racetiger RC UVO. Svi modeli iz ove klase su opremljeni kombinacijom UVO tehnologije i Speedwall drvene konstrukcije.

-.--.-

Linija on-piste skija visokih performansi Code doživjela je blage promjene, pa tako nema više najslabijeg modela Code PSi kojeg zamjenjuje Code UVO. Najjače modele iz ove klase čine dizajnerski bitno promijenjeni Code Speedwall S UVO (slika dolje), te najjači Code Speedwall L UVO - oba modela opremljeni već spomenutim tehnologijama.

-.--.-

RTM (Ride The Mountain) modeli predstavljaju allmountain razred za skijaše željne vožnje po svim tipovima snijega. Ponudu, kao i prošle sezone, čini sedam modela rangiranih po tvrdoći kod kojih su RTM 84, RTM 81 (slika dolje), RTM 80, RTM 77 opremljeni dvostrukom Rocker tehnologijom, dok slabiji modeli RTM 75 IS, RTM 75 i RTM 73 imaju Rocker samo na vrhu skije.

-.--.-

Linija Essenza i dalje nam nudi sedam modela za oko moguće posebno privlačnih pripadnicama nježnijeg spola. Među ponuđenim modelima nalaze se skije od svijetlijih boja, do onih tamnijih, a sve s ciljem kako bi djevojke i žene odabrale što prikladnije skije svojoj odjevnoj kombinaciji. U Essenza liniji su modeli Charisma, Allura (slika dolje), Chiara, Viola, Aurena, Adora u dvije varijante boja.

-.--.-

Prošlogodišnji novitet V-Werks i dalje nudi skije za freeridere, on-piste i allmountain skijaše. Ovisno o kategoriji postoji pripadajuća V-Werks struktura pa se tako osim standardnih, ali dizajnerski osvježenih, V-Werks Katana, V-Werks Code i V-Werks RTM, pojavljuje i potpuno nova serija V-Werks BMT (Big mountain touring) u kojoj su sadržani najkvalitetniji materijali, a skije namijenjene ekstremnom freeridu te izazovima u parkovima. Pripadajući modeli su V-Werks BMT 122, V-Werks BMT 109 (slika dolje), V-Werks BMT 94.

-.--.-

Osim modela za turno skijanje, te modela za najmlađe, Völkl u ponudi ima i freeski modele. U ponudi su dva punokrvna freeride modela, Shiro (slika dolje) i Gotama, dok Völkl odličnu i sve brojniju freeride ponudu zaokružuje i modelima iz tzv. All Mountain Freeride, Playfull Freeride serija te Park&Pipe modelima, uz također prisustvo i freeride modela za žene i djecu.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 9188
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr