PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

11.05.2011.      

Autor: Goran Razić 

Völkl tehnologije 11/12

Pregrštu tehnoloških rješenja u sezoni 11/12 bit će pridodana još neka. Tako je Völkl za novu sezonu pripremio popularno Rocker rješenje, ali i određene promjene u konstrukciji same jezgre kod nekih modela. Tu je i ISPO nagrada "ECO Responsibility".

Ekološki pristup sve je cjenjeniji te dodatno senzibilizira potencijalne kupce. ECO Responsibility nagrada, koju je Völkl dobio prošle godine, nagrađuje odlične reciklažne mogućnosti prirodnih materijala korištenih u izradi skija. Tako je recimo baza skije rađena od 100% reciklažnih materijala, dok su rubnici rađeni od 60% reciklažnog čelika. 

Kao i većina drugih proizvođača i Völkl je prepoznao dobrobiti Rocker tehnologije. Tako su, recimo, allmountain i freeride predstavnici opremljeni s nekom od tri varijante Rockera - Tip Rocker (odignut samo vrh skije), Tip&Tail Rocker (odignut i vrh i rep skije) te Full Rocker (slika dolje, s minimalnim kontaktom skije na podlogu prilikom vožnje po uređenim stazama). 

-.--.-

Zanimljiva novost su i promjene u izradi jezgre kod allmountain modela. XTD konstrukcija od ove godine dolazi u tri varijante, a nosi nazive XTD Transmission, Dual XTD Transmission i Dual XTD Transmission Sidewall (dolje). Riječ je o uzdužnim ojačanjima koja se ugrađuju prvenstveno na allmountain modelima, a koja doprinose boljem prijenosu sila na rubnike.

-.--.-

Osim toga tu su i neke već viđene stvari. Prije svega to je Power Switch koja dozvoljava jednostavnim okretom prekidača prilagodbu tvrdoće uvjetima na stazi. Kao i prošle sezone postoje tri pozicije; Cruise pozicija smanjuje tvrdoću na skijama koja postaje prikladnija za skijanje na mekanijim stazama i opuštenijim načinom skijanja. Dynamic pozicija aktivira sistem na 50% i stvara balans između tvrdoće i energije što je najbolje za različite uvjete na stazama. Power pozicija zateže karbonska vlakna unutar skija do kraja te omogućuje agresivnu i brzu vožnju i po zaleđenim površinama. Navedena Power Switch tehnologija dolazi u Tigershark i Racetiger serijama te u Grizzly modelu.

Speedwall tehnologija je prisutna i u drugoj sezoni za redom, a riječ je  o posebnoj izradi postraničnog zida, koji više nije načinjen od istog materijala kao i vanjski pokrov skije, već je načinjen od kompozitnog materijala identičnog onom na kliznoj plohi skije. Budući da vrhunski skijaši najvećim dijelom provode vrijeme na rubnicima, ne čudi ova tehnologija. Naime, kliznom plohom na postraničnom zidu skije smanjuje se trenje prilikom agresivnog ulaska u zavoj te se pospješuju performanse, a i sami postranični zid moguće je servisirati i voskati baš poput klizne plohe.  

Za pripadnice ženskog spola skije su opremljene Bio Logic tehnologijom. On dolazi u tri varijante; Bio Logic Stance, Bio Logic Geometry i Bio Logic Flex. Ovom tehnologijom bi se trebao smanjiti rizik od ozljeda koljena. Surađujući sa sportskim doktorima, fizioterapeutima i sportašima u Völklu su razvili tehnologiju koja omogućuje sigurniju i ugodniju vožnju s manjim stresom na koljena i jednakomjernim opterećenjem cijele nožne muskulature. Bio-Logic Stance (slika desno) određuje poziciju stopala tako da su prsti lagano podignuti u odnosu na petu i time prisiljava skijaša na stav koji optimalno opterećuje koljeno. Rezultat toga je uspješnije skijanje s manje umora. 

-.--.-
Modeli s Bio-Logic Geometry tehnologijom (slika lijevo) su uži na repu skije, pa je tako radijus ispred vezova manji nego iza. To omogućuje brz i okretan početak novog zavoja od sredine prethodnoga, što pridodaje harmoniji i preciznosti u skijanju. Ovdje opet dolazimo do boljeg skijanja s manje stresa i umora. Tvrdoća skije je uklopljena s Bio-Logic Geometry i Stance sistemom da bi se dobila skija koja čuva energiju, a time ne gubi performanse. Bio-Logic Flex pomaže skijašicama da lakše naprave cijele pravilne zavoje pri većim brzinama.

U sezoni 11/12 i dalje će biti prisutna Progressive tehnologija. Riječ je o tri varijante tehnoloških rješenja koja se ugrađuju u početničke i rekreativne modele. Progressive Flex posebnim oblikovanjem repa skije, koji je na rubovima debljeg presjeka, a na sredini tanjeg, smanjuje torzijsku jačinu stražnjeg kraja skije, što garantira miran izlazak iz zavoja i manja neželjena ubrzanja. S druge pak strane Progressive Edge donosi svojevrsnu blažu varijantu poznatog Rocker sistema kod početničkih modela skija. Blago povišen stražnji dio skije prilikom lagane vožnje i blagog postavljanja skija na rubnike (što je kod početnika slučaj, nap.a.) skraćuje aktivni dio rubnika, koji u tom slučaju ne zahvaća snijeg čitavom dužinom te ublažava izlazak iz zavoja. Samim time skija radi manji otpor prilikom izvođenja zavoja i lakša je za upravljanje. No, ako ubrzamo i skiju počinjemo pod jačim kutem postavljati na rubnike cijela dužina rubnika postaje aktivna i samim time nam podiže performanse skije. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1277676
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr