PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

17.02.2005.      

Autor: Goran RazićUstupio: Gigant sport d.o.o. Svetoivanska 26 10 000 Zagreb tel/fax: 01/3639-105 

Völkl Supersport – Six Stars (03/04)

Völklova uzdanica u jačoj all-mountain carving klasi ponosi se velikom stabilnošću i poslušnošću, no kada to treba, skija pokazuje svoju brzinu te eksplozivnost, prije svega zahvaljujući tvrdoći koja ipak spada u gornji dom.

Testirani model: 154 cm, r = 12.1 m
Sidecut: 114 - 68 - 99
Dostupne visine: 154, 161, 168, 175, 182

Model je bio proglašen za skiju godine u sezoni 2003/04. Provjerili smo zašto...

Testirali smo najniži model Supersporta od 154 cm i radijusa 12.1 m što bi na nekim drugim skijama značilo "smrtnu presudu" za recenzenta s ovolikom masom i visinom (90 kg i 187 cm op.a). No vrlo ugodno smo se iznenadili kada smo otkrili da je skija stabilna kao da ima desetak centimetara više.

Skija podnosi apsolutno sve, u što smo se mogli uvjeriti vožnjom po tvrdoj i strmoj stazi, ali i po hupserima i nakupinama mekanog snijega. Skija oduševljava svojom smirenošću, dobrim rasporedom težine i preciznošću.

Radijus od 12,1 m eksplicitno nam daje do znanja da skija ne bi smjela trpiti ništa doli slalomske vožnje sa bržim i kraćim zavojima, no tome ipak nije tako. Njene allround karakteristike davale su velike mogućnosti za duge veleslalom zavoje za koje nije bilo potrebno ulagati puno energije niti se pretjerano naginjati u zavoju. Razlog tome je vrlo mali radijus koji se vrlo dobro osjeti već pri započinjanju polaganja skija na rubnike. Völklov model nam je priuštio pravu zabavu, no naravno, preduvjet tome je da skijaš dobro vlada carving tehnikom i da ima kondicije. Ipak je ovo agresivniji i jači model izrađen od ruku dotičnog proizvođača.

Test smo nastavili izvođenjem kratkih paralelnih zavoja sa odsklizavanjem na velikoj strmini. Tu se od skije očekivala lakoća promijene smjera te okretnost prilikom rotacije repova. Supersport nas je i tu uvjerio da ne oklijeva prilikom, za carving skiju nekarakterističnog, prebacivanja sa rubnika na rubnik. Skija je tu pokazala veliku agilnost i elastičnost tako da ju nisu smetale ni povremene neravnine na terenu te ledene plohe. Ovo je dokaz da se sa dobro izbalansiranim težištem te dobrim omjerom tvrdoće i elastičnosti da napraviti skija koja neće biti tvrdoglava prilikom izbora terena i načina vožnje, no ipak dovoljno samouvjerena i agresivna za znalce.

Sa skijom se jako tečno da skijati, vrlo je stabilna i pri većim brzinama prilikom kojih ako se ne rubi prejako, da se donekle stabilno voziti i duge zavoje. Naravno, mora se sve uzeti s rezervom, dosta toga ovisi o skijaškom umijeću, no možda zvuči nevjerojatno, ali ovoj skiji glavna vrlina je poslušnost u svim uvjetima. Naravno, koliko poslušan primjerak od 154 cm duljine može biti...

Za natjecatelje i jače sportski nastrojene pojedince možda će faliti malo tvrdoće. Oni neka se polako okreću prema Superspeedu ili P60 modelu, dok je za početnike u carvingu skija ipak prenervozna, te će biti prikladniji neki mekaniji te njima prilagođeniji modeli. Kao npr. Supersport 3 ili 4. No za dobre, pa čak i odlične rekreativce, ova skija je pravo zadovoljstvo. Za skijaše koji carving poznaju, primjenjuju i u njemu uživaju, skija će ih oduševiti. Pravi jaki allmountain carving model, izraženih gabarita.
Nakon svega, ostajemo dojma da se skija prilagođava nama, a ne mi njoj.

Svakako za preporuku magazina.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 229041
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr