PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

11.10.2008.      

Autor: Vjeran Baranović 

Völkl tehnologije 08/09

Völkl nudi poboljšana ali već viđena tehnološka rješenja te jednu inovaciju.

Völkl je zadržao Power Switch tehnologiju koja je još napredovala u odnosu na prošlu sezonu. To je visoka tehnologija koja omogućuje skijašu da sam bira snagu i karakteristiku skije jednostavnim pomakom "prekidača" na repu skije. Osnove sistema su ostale iste. Okrugla skala na repu skije može opustiti ili zategnuti dva jako kruta karbonska kanala koji idu cijelom dužinom skije te tako određuje dinamiku i snagu skije. Novost je da se Power switch sistem može podesiti na 3 pozicije, za razliku od dosadašnje dvije. Sada tako postoje Cruise, Dynamic i Power. U Cruise poziciji karbonska vlakna su skroz opuštena pa je i sama skija mekanija i tako bolja za skijanje na mekanijim stazama i pri opuštenom načinu skijanja. Power pozicija zateže karbonska vlakna unutra skije do kraja te tako omogućuje agresivnu i brzu vožnju i po zaleđenim površinama. Opcija Dynamic je zlatna sredina između ove dvije opcije. Power Switch mehanizam je potpuno integriran u skiji tako da sistem radi pri svim vremenskim uvjetima te je otporan na vanjske utjecaje kao što su udarci i slično. Ovaj sistem je integriran u 3 modela za 2008/09 sezonu.

Motion system sa svojim inačicama IPT Motion i 3 Motion je proširen za ovu sezonu i sa IPT Wideride. Već viđeni sistem predugradnje Markerovih vezova koji dolaze s Völkl skijama daje "slobodu" skiji i  njenim gibanjima kroz zavoj te poboljšava prianjanje rubnika u ključnim momentima, dok vez ima povećanu slobodu prilikom najjačih centrifugalnih opterećenja. Ovogodišnja novost IPT Wideride je prvi integrirani vez na svijetu za skije koje su šire od 80 mm.

Double grip sistem koji ide u paketu s Motion sistemom vezova nastavlja se i ove sezone. Osim već poznatih PowerGrip i Double Grip LT tu je i novi Double Grip XTD. Da bi poboljšao snagu na rubnicima Völkl je razvio Double Grip princip koji glasi "dvostruka visina, dvostruko jači rubnik". Na Wood core konstrukciju na rubnicima  dodana je još jedna wood core konstrukcija te tako duplirana omogućuje veću snagu i stabilnost te omogućuje povoljniji položaj. Double Grip XTD je napravjen po cijeloj dužini skije što čini flex skije kontinuiraniji i harmoničniji. Rezulat toga je precizno i pouzdano držanje rubnika kojima možete izvoditi carve zavoje i u velikim brzinama.

Drvena jezgra nastavlja biti glavna karakteristika i osnova Völkl skija. Kao i prijašnjih godina nalazi se više načina izvedbe jezgre a ovisi o namjeni i modelu skija. Od prije su poznati XTD Senzor Wood Core, Full Sensor Wood Core i XTD Wood Core a sada su još pojačani i sa Duall Wood Core. Količina, dužina, tvrdoća i način postavljanja drvene jezgre  označava i njene vozne karakteristike, a najviše tvrdoću i stabilnost.

Kod vezova su uočljivi još poneki detalji i mehanizmi. Piston je hidraulični sistem kakav je bio na skiji Nicole Hosp 2006/07 koji apsorbira vibracije skija te omogućuje konstantni i direktni pritisak rubnika na snijeg. ADS Spring (Activated Dampening system) se sastoji od dvije komponente koje rade da bi skija bila što stabilnija  i mirnija te tako poboljšava same karakteritike skije. ADS Gel pomaže stabilizaciji prednjeg dijela skije.

Zanimljivo  je istaknuti i neke od tehnologija korištene za Freeski modele. Tough box konstrukcija kombinira novi Multi Layer Woodcore i fiberglas oblogu koje zajedno čine konstrukciju neprobojnu čak i za metak! Fiberglas je omotan oko drvene jezgre i tako postiže optimalnu robusnost u svim smjerovima. Takva konstrukcija je idealna za freestyle i back-country modele koji su pod velikim opterećenjima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 263889
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr