PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

04.09.2007.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: Gigant sport d.o.o. Svetoivanska 26 10 000 Zagreb tel: 01/3639-105 fax: 01/3639-105 

Völkl Tigershark 10ft Power Switch (07/08)

Isprobali smo Völklov model s, prema proizvođaču, "revolucionarnom" Power Switch tehnologijom kojom mijenjate tvrdoću skije.

Testirani model: 168 cm, r = 14,3 m
Sidecut: 121 - 73 - 105
Dostupne visine (radijus): 161 cm (12,9), 168 (14,3), 175 cm (15,8), 182 cm (17,3)

Iako smo već pisali o Power Switch tehnologiji podsjetit ćemo se o čemu je tu riječ. Pritisnuti velikom konkurencijom u proizvodnji skija MARKER I VÖLKL razvili su tehnologiju pomoću koje je moguće mijenjati tvrdoću (flex) skije, kako bi se ista što bolje prilagodila svim tipovima podloge. To su izveli tako da se kroz bočne rubove skija protežu cjevčice (Tuning tubes) u kojima se nalaze karbonske šipke (Carbon sticks), koje se zatežu, odnosno otpuštaju pomoću vijka (Power Switch), a koji se nalazi kod repa skije, pri čemu se mijenjaju svojstva skije. Za izradu šipki odabran je ugljik, obzirom da je vrlo čvrst, te ne gubi svoja svojstva pri niskim temperaturama, kao ni prilikom naglih temperaturnih promjena. Ukoliko su šipke zategnute skija će biti tvrđa i time će bolje držati ledenije staze, dok će za mekanije staze šipke trebati otpustiti.

Izgleda da Völkl puno nade polaže u Power Switch sistem, budući da ostale tehnologije i nisu doživjele mnoge promijene. Tu je poznata nam Double Grip XTD tehnologija, koja je zadužena za poboljšani sistem prijenosa sila sa skije na rubnike i što bolji kontakt sa snijegom kroz cijeli zavoj, te XTD Sensor Wood Core odnosno drvena jezgra skije što nam daje bolje manevarske karakteristike. Tu je i Markerov Motion Piston Control tehnologija koja spriječava, odnosno suzbija neželjene vibracije pomoću klipa koji je ugrađen iznad vezova.

Položaj Power Switcha će odrediti i lakoću izvođenja zavoja. Ukoliko su šipke zategnute lakše čete izvoditi kratke zavoje, dok će izvođenje širih dinamičkih zavoja biti jednostavnije s isključenim PS sistemom. Maksimum iz skije izvući ćete na uređenim stazama, dok ćete morati biti oprezni na iskijanom i mekanom snijegu. Skija ima veliku kliznu površinu i manju masu zbog koje će "ploviti" preko neravnina što vas može izbaciti iz ritma i ravnoteže. Pozitivna strana tih karakteristika je to što ćete moći s njom i u duboki snijeg, gdje se skija pokazala upravljivom. Oprezan treba biti i u spustu ravno, jer vas zbog malog radijusa skija "voli" povući u stranu, što, uz lagano podrhtavanje, može biti kobno pri većim brzinama. Već tradicionalno kvalitetni Völklovi rubnici vrlo dobro drže tvrde staze i led i sa otpuštenim PS sistemom.

Zaključak bi bio taj da je Völklov tim razvio dobru ideju s Power Switch tehnologijom, no na njoj će, ipak trebati još raditi, obzirom da agresivniji i teži skijaši kao i oni s dobrim skijaškim znanjem neće osjetiti bitnu razliku s uključenim, odnosno isključenim PS sistemom. Također treba još vidjeti koliko je izdržljiv sistem obzirom na česta okretanja vijka, budući da je popravak teško moguć ukoliko dođe do kvara. Zato vjerujemo da će ovu skiju odabrati rekreativci skloniji tehnološkim "gadgetima" i oni koji se vole pokazati na stazi, dok će ozbiljniji skijaši ipak ostati vjerni modelima s fiksnom tvrdoćom skije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 173687
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr