PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

04.05.2010.      

Autor: Goran Razić 

Völkl tehnologije 10/11

Völkl se "bacio" na nove tehnologije koje bi trebale skijanje učiniti još lakšim i sigurnijim. Neke stvari od prošle godine pokazale su se dobrima, a uvedene su i neke nove, prije svega namijenjene najjačim modelima

Od prošle godine tu je i dalje prisutan Bio Logic sustav. No ove godine se ugrađuje samo na ženske modele skija, kako bi pripadnicama ljepšeg spola skijanje učinio još lagodnijim. Biologic dolazi u tri varijante; Bio Logic Stance, Bio Logic Geometry i Bio Logic Flex.

-.--.-Ovom tehnologijom bi se trebao smanjiti rizik od ozljeda koljena. Surađujući sa sportskim doktorima, fizioterapeutima i sportašima u Völklu su razvili tehnologiju koja omogućuje sigurniju i ugodniju vožnju s manjim stresom na koljena i jednakomjernim opterećenjem cijele nožne muskulature. Bio-Logic Stance (slika desno) određuje poziciju stopala tako da su prsti lagano podignuti u odnosu na petu i time prisiljava skijaša na stav koji optimalno opterećuje koljeno. Rezultat toga je uspješnije skijanje s manje umora.

-.--.-Modeli s Bio-Logic Geometry tehnologijom (slika lijevo) su uži na repu skije, pa je tako radijus ispred vezova manji nego iza. To omogućuje brz i okretan početak novog zavoja od sredine prethodnoga, što pridodaje harmoniji i preciznosti u skijanju. Ovdje opet dolazimo do boljeg skijanja s manje stresa i umora. Tvrdoća skije je uklopljena s Bio-Logic Geometry i Stance sistemom da bi se dobila skija koja čuva energiju, a time ne gubi performanse. Bio-Logic Flex pomaže skijašicama da lakše naprave cijele pravilne zavoje pri većim brzinama.

No neke stvari su posve nove. Prije svega tu je Speedwall Technology. Riječ je posebnoj izradi postraničnog zida, koji više nije načinjen od istog materijala kao i vanjski pokrov skije, već je načinjen od kompozitnog materijala identičnog onom na kliznoj plohi skije. Budući da vrhunski skijaši najvećim dijelom provode vrijeme na rubnicima, ne čudi ova tehnologija. Naime, kliznom plohom na postraničnom zidu skije smanjuje se trenje prilikom agresivnog ulaska u zavoj te se pospješuju performanse, a i sami postranični zid moguće je servisirati i voskati baš poput klizne plohe.

-.--.-Völkl je zadržao Power Switch tehnologiju koja omogućuje skijašu jednostavnim okretom "prekidača" da se prilagodi uvjetima na stazi. Kao i prošle sezone postoje tri pozicije; Cruise pozicija smanjuje tvrdoću na skijama koja postaje prikladnija za skijanje na mekanijim stazama i opuštenijim načinom skijanja. Dynamic pozicija aktivira sistem na 50% i stvara balans između tvrdoće i energije što je najbolje za različite uvjete na stazama. Power pozicija zateže karbonska vlakna unutar skija do kraja te omogućuje agresivnu i brzu vožnju i po zaleđenim površinama. Navedena Power Switch tehnologija dolazi u Tigershark i Racetiger serijama te u Grizzly modelu.

Ono što je od sljedeće sezone novost na rekreativnim modelima je Progressive Technology. Riječ je o dvije varijante tehnoloških rješenja koja se ugrađuju u početničke i rekreativne modele. Progressive Flex posebnim oblikovanjem repa skije, koji je na rubovima debljeg presjeka, a na sredini tanjeg, smanjuje torzijsku jačinu stražnjeg kraja skije, što garantira miran izlazak iz zavoja i manja neželjena ubrzanja. S druge pak strane Progressive Edge donosi svojevrsnu blažu varijantu poznatog Rocker sistema kod početničkih modela skija. Blago povišen prednji dio skije prilikom lagane vožnje i blagog postavljanja skija na rubnike (što je kod početnika slučaj, nap.a.) skraćuje aktivni dio rubnika, koji u tom slučaju ne zahvaća snijeg čitavom dužinom. Samim time skija radi manji otpor prilikom izvođenja zavoja i lakša je za upravljanje. No, ako ubrzamo i skiju počinjemo pod jačim kutem postavljati na rubnike cijela dužina rubnika postaje aktivna i samim time nam podiže performanse skije. Više o Völkl modelima pročitajte u članku o Völkl skijama 10/11.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 245916
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr