PROIZVOĐAČI

»

VöLKL

27.12.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Völkl Unlimited AC2 (05/06)

Testirali smo skiju iz sredine allmountain ponude bavarskog proizvođača.

Testirani model: 170 cm, r  =  15,8 m
Sidecut: 116 - 72 - 103
Dostupne visine: 149, 156, 163, 170, 177 cm

Allmountain serija kod Völkla ima nekoliko predstavnika, između kojih je i ovogodišnja Unlimited serija. AC2 model ne potpada u sam vrh allmountain ponude, već u njenu sredinu, u srednju rekreativnu kategoriju skija.

AC2 serija dolazi sa nekoliko tehnoloških karakteristika specifičnih za Völkl, poput double grip standarda, motion veza kojeg proizvodi Marker. Drvena jezgra je čini nešto preciznijom i težom od manjeg brata, AC1 modela.

Obzirom na gabarite realno je za očekivati nešto nestabilniju skiju namijenjenu više mekšem snijegu nego tvrdoj podlozi i ipak pretežno namijenjenu stazama. Iako je na tvrdoj podlozi skija više nego solidna, kod nešto većih brzina ili korpulentnijih skijaša pojavit će se vibracije te će biti potrebno dosta snage kako bi se skija držala čim više u kontaktu s podlogom, no u većini slučajeva je skija svoj posao odrađivala više nego solidno. Trošenje rubnika isto tako nije neki problem (čak nas je poput AC1 ugodno iznenadila), skiju ne bismo svrstali u kategoriju brzotrošećih rubnika. Na tvrdoj podlozi garantirano može težeg i jačeg skijaša podnijeti tri dana. Što se tiče mekšeg i dubljeg snijega i neuređene podloge, zahvaljujući svojim gabaritima skija ih podnosi jako dobro s tim da je za neke veće freeride avanture skija ipak ponešto premekana i tu bi se mogli očekivati problemi.

Kratki zavoji se na skiji izvode veoma lagano, prebacivanje s rubnika na rubnik ide bez većeg napora. Dinamički paralelni zavoj također podnose veoma dobro, no pri većim brzinama i rubljenjima može se pojaviti nešto vibracija. Što se tiče spusta, vjerojatno je svima jasno da je namjena ove skije dijametralno drugačija od spomenute discipline, i osim što skija sama po sebi nije prebrza (što dakako ovisi i o pripremi baze), previše će vibrirati da bi se mogla voziti u tim adrenalinskim situacijama.

Torzijska savitljivost je prihvatljiva, i pri zavojima će ipak donekle asistirati skijašima, ne bi li savladavanje istih išlo čim lakše i tečnije, ali još uvijek dovoljno poslušna da bi jačim skijašima dopustila upravljanje i precizniju vožnju.

Skiju bismo preporučili naprednijim skijašima koji su spremni na kompromis koji nudi allmountain skija i pri tome se ne žele previše umarati, ili onim manje korpulentnim skijašima kojima bi neka visoka napredna ili race klase iziskivala preveliki utrošak snage. Slabiji amateri neće imati također previše problema da bi ovu skiju ukrotili, dok će odličnim skijašima ponuditi vjerojatno premalo adrenalina i ostaviti dojam solidne, ali pomalo anemične skije. Za one željne tek poneke off-piste avanture solidan izbor, kao "sve-u-jednom" rješenje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1779
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr