OPREMA

»

ODRŽAVANJE

01.09.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

Kako će te koristiti snowboard ili skije duže vremena, tako će te i primjećivati da vam se na skijama ili boardu podloga i rubovi počinju oštećivati.

Kućni tuning vs. serviser
Iznenadili bi se koliko stvari možete sami napraviti kod kuće.Cjelokupno održavanje skija/board-a može se napraviti kod kuće sa pravim alatima.Ako se radi o običnom održavanju tj. voskanju ili oštrenju rubova onda uz pravi alat, lakše i jeftinije je doma raditi.Ali ako je u pitanju teže oštećenje ili neka veća rupa onda je bolje da da se posjeti profesionalnog servisera

Ispupčenja i udubljenja
Podloga (donji dio) snowboarda/skija bi trebala biti totalno ravna, a ne zakrivljena.Ako su vam rubovi viši od podloge onda je podloga ispupčena, a ako su rubovi niži od podloge onda je podloga udubljena.Možete jako lagano provjeriti da li vam je podloga uredu tako da stavite nekakvu ravnu površinu uz vašu dasku/skiju i provjerite da li svjetlost prolazi.
Ispupčenu i udubljenu podlogu nije baš lagano za popraviti pa je možda bolje da ostavite popravak profesionalcima u servis shopu.Ako će te ići sami popravljati, najvjerovatnije će te dobiti neravnu podlogu.

Popravljanje zupčastih rubova i tuning rubova
Oštri rubovi će vam pomoći u zavojima i kontroli rubova na snijegu.Kako će te koristiti snowboard/skije duže vremena tako će vam se i rubovi trošiti i postajati će zaobljeni i zupčasti.
Održavanje rubova je lagano sve dok to radite često, npr. Svaki drugi put kada koristite board/skije.
Male nepravilnosti je lako za popraviti.

Održavanje vaših rubova u savršenom stanju radi se na ovaj način :

Odzupčavanje rubova
Uzmite karborund ili dijamantni kamen i povucite od nosa do repa po rubovima.Nastavite sa radnjom dok svaki dio ruba ne bude glatak i bez zubaca.






Tuniranje ili brušenje baze (podnožje ruba) Najbolji alat je turpija.Morate biti jako oprezni sa turpijanjem, turpijajte samo koliko treba, nemojte pretjerivati.Počnite sa bazom (podnožjem) ruba snowboarda/skija.











Tuniranje ili brušenje strane (strana ruba)Nakon turpijanja baze možete preći na stranu ruba.Uzmite malu turpiju tako da nemate problema kod turpijanja strane ruba.







Kada dođe to tuniranja strane ruba imate nekoliko opcija :

Podnožje ili baza je 0°, strana ruba je 90°.
Ovo je tvornički namješten rub.




Podnožje je 0 °, strana ruba je manja od 90°.Ovako namješten rub daje vam oštriji rubšto vam omogućuje povećanje čvrstine u zavoju.Ova postavka je dobra za ledenije staze.




Podnožje je veće od 0°, strana ruba je 90°.Omogućuje vam lakše zavoje, ali ne i čvrstoću i stabilnost u zavoju.




Podnožje je veće od 0°, strana ruba je manja od 90°.Tuniranjem oba ruba možete održati 90 stupnjeva u vašem rubu.Neki ljudi misle da ovim načinom dobiju i brzinu i lakše zavoje.



Početnici i napredni najviše koristi imaju ako ostave tvornički namještene rubove.
Samo kada ste sigurni i kada znate što radite, smijete mijenjati stupnjeve vaših rubova.


Detuniranje rubova ili tupljenje.

Tupljenjem rubova sprječiti će te board/skije da prerano hvata zavoje.Kod snowboardera koji često voze rail-ove, detuniranje je češće zbog spriječavanja zapinjanja ruba na rail-u.

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 304310
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr