Skijanje.hr

OPREMA

»

ODRŽAVANJE

03.12.2004.      

Autor: Tomislav Matošin 

Vosak za skije – općenito

Mnogi skijaši nisu ni svjesni koliko znači redovito nanošenje voska na opremu, dok oni koji drže do svoje opreme voskaju svoju opremu nakon svakog dana provedenog na snijegu.

Vosak se na skije nanosi zbog dva razloga. Jedan je da održava vlažnost baze skije, što produljuje vijek trajanja i pridonosi "zdravlju" baze, a drugi je da bi se postigla što bolja kliznost između baze skije i snijega, što utječe na brzinu. Zato je pravilan izbor voska vrlo utjecajan pri postizanju najboljih rezultata u natjecanjima. Premazivanje je oduvijek predstavljalo ozbiljan problem, naročito u doba drvenih skija jer je bez odgovarajuće pripreme premazivanje bilo nedjelotvorno. Nekada se upotrebljavalo specijalno mazivo, tzv. "grundvala", koje se zavlačilo u drvo i omogućavalo vosku da se bolje uklopi u drvo. Današnje skije ne zahtijevaju takvu pripremu, nego se nakon čišćenja baze vosak nanosi direktno. Najbitnije je da se vosak kvalitetno utrlja u bazu skije.

U današnje vrijeme imamo mnogo vrsta voskova. Razlikuju se po sastavu, stanju u kojem dolaze te njihovoj namjeni. Tako razlikujemo obične (univerzalne) voskove te one s dodatkom fluora, karbona, grafita, zatim tekuće, krute, u pasti, u prahu ili u spreju ili voskove za održavanje i postizanje većih brzina. U rekreacijskom skijanju najčešće se upotrebljava univerzalni vosak. Prilikom odabira voska najbitnije je znati na kakvoj vrsti snijega i temperaturi će se upotrebljavati skije. Voskovi dolaze i u bojama koje predstavljaju snijeg i temperaturu za koju su namijenjeni. Hladne boje (plava, zelena i dr.) namijenjene za niže temperature i suhi snijeg, dok su tople boje (crvena, žuta i dr.) namijenjene za više temperature i vlažniji snijeg. Također, imamo i voskove u "međubojama" (narančasta, ljubičasta i dr.) koje su namijenjene za promjenjive uvjete na stazi.

Skijaši rekreativci i servisi uglavnom upotrebljavaju univerzalan vosak koji je pogodan za veći raspon temperature snijega, te skladištenje i konzerviranje opreme. Upotrebom tih voskova ne postižu se veće brzine na stazi, ali zato kvalitetno čuvaju bazu skije što bi rekreativcima trebao biti prioritet. Skijašima rekreativcima preporuča se da kupe vosak u pasti ili sticku, koji je univerzalan i prvenstveno služi očuvanju baze. S vremena na vrijeme se preporučuje premazati bazu s krutim voskom, što se obavlja pomoću pegle, jer se tim postupkom vosak najbolje apsorbira. Kvaliteta baze se vidi po količini masnoće na njoj. Najbolje je da baza uvijek bude masna jer tako ćete najduže očuvati opremu. Ukoliko je baza blijeda i suha trebalo bi je odmah navoskati.

Kao što smo već spomenuli natjecatelji koriste voskove s različitom količinom dodatka fluora, karbona ili grafita i to uglavnom krute voskove koji se nanose pomoću pegle. Dodaci, u različitim postocima (high, low fluor) se koriste radi postizanja određenih brzina. Nakon što se izmjeri temperatura snijega na stazi nanosi se određeni vosak. Serviseri takve opreme upotrebljavaju i vosak u prahu, koji se najbolje impregnira u bazu i nanose ga kao završni sloj. Zbog velikih naprezanja skije, naneseni vosak izdrži maksimalno dvije utrke. Serviseri natjecatelja kombiniraju vosak (ne preporuča se kombiniranje voskova različitih proizvođača) da bi se postigli što bolji rezultati, jer snijeg ima različitu temperaturu na startnom, središnjem i ciljnom dijelu staze. Radi što boljeg aquaplanunga natjecatelji ponekad rade strukturu nakon što premažu skije voskom. Radi strukture baze vosak se UVIJEK nanosi i utrljava od vrha prema repu skije/boarda.

Bilo da ste početnik, rekreativac ili natjecatelj s vremena na vrijeme potrebno je skije namazati voskom kako bi baza što duže zadržala početna svojstva, te kako se snijeg ne bi "lijepio" za bazu, što će vam otežati skijanje.

Ukoliko želite saznati kako se servisira i voska oprema, za skije kliknite ovdje, a za snowboard ovdje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2022.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1671303
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr