26.11.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

Lavine - oprema

Oprema koja vam može život spasiti u slučaju zatrpavanja lavinom.

Radio primopredajnik (Transceivers)

Jedini realističan način za pravovremeno pronalaženje, nekog zatrpanog snijegom, je pomoću radio prijemnika (avalanche transceiver).


Lopata

Za lavine su izrađene od aluminija ili plastike. Služe za otkopavanje (naravno!) snijega u slučaju lavine.



Lavinska pipaljka

Koristi se za prodiranje (pikanje) kroz snijeg za vrijeme potrage za unesrećenim. Koristi se i za propikivanje kroz snijeg da se ispita kakvoća snježnih slojeva. Rasklopiva je, lagana i dugačka do 3m.



Pila za snijeg

Koristi se za izgradnju iglua, rezanja tvrdog snijega i leda posebice nakon lavine kada je snijeg u velikoj mjeri sabijen i tvrd. Neke od pila se mogu pričvrstiti i na pipaljku, za korištenje pile na udaljenim mjestima, koja se inače ne mogu dohvatiti rukom.



AvaLung

Je u biti "vesta sa džepovima" i tubom za disanje, spojenom na snježni filter sa strane. Ideja je da ako ste zatrpani lavinom, putem tube možete ventilirati vaš topli, sa CO2 obagaćeni zrak, tj. izdah iz vas. Ovo spriječava tzv "CO2 narkozu" i sleđivanje okoline koje nastaje u tim okolnostima, a čija je posljedica začepljivanje pora u snijegu. Na taj način do nas ne dopire svježi zrak koji inače slobodno prolazi kroz svježi snijeg.



Lavinski zračni jastuk

Razvijen i upotrebljavan uglavnom u Alpama, u Europi. Sastoji se od ruksaka za balon na napuhavanje i malim spremnikom za plin.

Ako vas lavina zahvati, potegnete ručicu i balon se napuše. Veličina napuhanog balona vam pomaže da "plutate" na lavini i može pomoći pri udarcima u stijene ili drveće.



Recco naljepnice

Zamsilite male, jeftine, metalne flastere koji emitiraju signal pomoću kojega možete pronaći nekoga ispod lavine!



Lopta

(Nije nogometna) Sastoji se od male vrećice koja se prikvači za vaš ruksak. U vrećici se nalazi lopta na napuhavanje koja je povezana sa špagom od 20-ak metara. Ako vas zahvati lavina, povućete vezicu koja otpušta loptu, ona se napuše i pokazuje gdje ste zatrpani. Preostaje samo nada da će vas netko spasiti.



Uže

Lagano uže koje vam neće smetati u ruksaku. Koristi se za preskakivanje provalija, osiguravanje strmijih djelova za penjanje, vezanje unesrećenih i sl.



Prva pomoć

Osnovne stvari za pružanje prve pomoći.



Mobitel/Walkie - talkie radio

Zapamtite da mobiteli ne primaju signal u svim dijelovima planina. Radio aparati su puno pouzdaniji. Male osobne radio stanice ne trebaju licenciranu frekvenciju a pomažu vam u svim situacijama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 24209
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr