21.09.2007.          
				
					 
					 
Tweet
Bombardino



Bomba u čaši, servirana na talijanskim snježnim stazama, promrzlim skijašima brzo vraća rumenilo na obraze i osmijeh na lice.
Bombardino je piće koje ćete obavezno naći u ponudi barova na talijanskim skijalištima, a kombinacija slatko-alkoholno-zagrijano zaslužna je za popularnost ovog napitka.U osnovi, piće se spravlja od tri glavna sastojka: 1/3 šlaga, 1/3 vov-a i 1/3 brandyja. Vov je talijanski naziv za slatki liker od jaja čija receptura datira još od sredine 19. stoljeća, a nastao je u jednoj ljekarni u Padovi. Zagrijani se liker od jaja pomiješa s brandyjem te posluži u čaši za irsku kavu. Na vrh se još doda šlag i uživanje može početi!
Legenda kaže da je prvi Bombardino ispijen u pokrajini Lombardiji, na skijalištu Livigno 1974. g. Četvorica prijatelja koji su zimu provodili na planini u rifugiu Mottolino razmišljali su kako se zagrijati pod naletima ledenog vjetra i snijega. Studiozan pristup zadanoj temi doveo je do zaključka da će svrsi najbolje poslužiti lagano zagrijana kombinacija likera od jaja, viskija i mlijeka. Probavši je, jedan je gost uzviknuo: "Accidenti! È una bombarda!" (u slobodnom prijevodu: "Dovraga! Pa to je top!"). I piće je dobilo ime!
S vremenom, mlijeko se zamijenilo šlagom, a viski brandyjem. No, ljubomorno čuvan recept ipak je došao u ruke konkurenciji zahvaljujući jednom potkupljivom zaposleniku rifugia Mottolino. Od tada, Bombardino je postao opće mjesto na karti svakog bara uz skijaške staze u Italiji.
Razvile su se i varijante napitka, poznate pod nazivima Calimero (espresso kava, vov, šlag), Pirata (rum, vov, šlag) i Scozzese (viski, vov, šlag). Danas postoji i gotovi Bombardino koji se može kupiti u gotovo svakoj prodavaonici hrane i pića. Ipak, rustikalni ambijent rifugia uz stazu potpomognut snijegom pokrivenim Alpama prirodno je mjesto za ispijanje Bombardina.
Vezani članci
Vijesti
Info
- Astma: 10 pitanja i odgovora
 - Hipoglikemija na stazi
 - Hipotermija
 - Izokinetička sila mišića - dijagnostika
 - Ozljede na skijanju - meniskusi
 - Ozljede na skijanju – ligamenti koljena
 - Pivo na skijanju, zašto ne?
 - Priprema za skijanje, općenito
 - Skijanje i prehrana
 - Skijanje i prehrana po zoni
 - Skijaška gimnastika i vježbe
 - Snježno sljepilo - Opasnost na suncu
 - Stretching nakon vježbanja
 - Vibracijama do super skijaške forme
 - Visinska bolest
 - Vježbe za pripremu pred skijanje
 - Zagrijavanje na stazi
 

- 
									
Besplatno skijanje na Sljemenu!Skijanje za građane besplatno do kraja sezone, no samo na Zelenom i Bijelom spustu
 - 
									
Slovenska skijališta s čak 11 novih žičara!Više od 80 milijuna eura za ogroman napredak slovenskih skijališta.
 - 
									
Novi četverosjed na Platku spreman za sezonu!Uspješno obavljen tehnički pregled nove žičare, jedan od posljednjih administrativnih...
 
© Skijanje.hr 2003-2025.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr    Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.    Broj posjeta: 12373716 
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
ISSN 1845-5891
e-mail: info@skijanje.hr
Marketing:
marketing@skijanje.hr

