31.08.2007.          
				
					 
					 
Tweet
Rösti



Nađete li se na švicarskim skijalištima na meniju sigurno nećete moći izbjeći njihovo tradicionalno jelo od krumpira.
Rösti  je zgodno, praktično i brzo jelo porijeklom iz Švicarske (u njemačkom dijelu Švicarske često pisan i kao Röschti, op.a.). Zbog svoje jednostavnosti, ali i poprilično neutralnog okusa, zanimljivo je kao podloga za bezbroj maštovitih kombinacija (slično primjerice kao što je to moguće s pizzom). Njegovu popularnost zasigurno nećete moći izbjeći na švicarskim skijalištima gdje je dio menija gotovo u pravilu posvećen raznim Rösti kombinacijama. Rösti se radi od naribanih, sirovih ili kuhanih krumpira koji se miješaju s malo soli i masnoće. Takva mješavina oblikuje se u tavi u "palačinku", debljine ne veće od 1-2 cm, te se prži prvo s jedne, a zatim i s druge strane, sve dok krumpir ne porumeni. Moguće ga je ispeći i u pećnici.Iako se u originalu Rösti služi sam, danas su ipak prisutne brojne kombinacije. Tako se smjesa, osim s crvenim lukom, može obogatiti i sa slaninom, sirom, gljivama, svježim začinskim biljem, pa čak i jabukama ili se Rösti može iskoristiti kao podloga uz neko drugo jelo, primjerice "ham&eggs" (na slici desno). Iako djeluje jednostavno, Rösti skriva "male tajne velikih majstora kuhinje", jer kako bi ispao savršen treba pomno odabrati vrstu krumpira, a varijacije se dobijaju i ovisno o tome koristimo li kuhani, djelomično kuhani ili sirovi krumpir. U svakom slučaju, ovo maštovito i jednostavno jelo zanimljiv je prijedlog kojim možete iznenaditi svoje prijatelje ili obitelj te unijeti malo švicarskog duha u svoju kuhinju. A nađete li se u Švicarskoj, ne zaboravite isprobati i original. Dobar tek!  | 
Vezani članci
Vijesti
Info
- Astma: 10 pitanja i odgovora
 - Hipoglikemija na stazi
 - Hipotermija
 - Izokinetička sila mišića - dijagnostika
 - Ozljede na skijanju - meniskusi
 - Ozljede na skijanju – ligamenti koljena
 - Pivo na skijanju, zašto ne?
 - Priprema za skijanje, općenito
 - Skijanje i prehrana
 - Skijanje i prehrana po zoni
 - Skijaška gimnastika i vježbe
 - Snježno sljepilo - Opasnost na suncu
 - Stretching nakon vježbanja
 - Vibracijama do super skijaške forme
 - Visinska bolest
 - Vježbe za pripremu pred skijanje
 - Zagrijavanje na stazi
 

- 
									
Besplatno skijanje na Sljemenu!Skijanje za građane besplatno do kraja sezone, no samo na Zelenom i Bijelom spustu
 - 
									
Slovenska skijališta s čak 11 novih žičara!Više od 80 milijuna eura za ogroman napredak slovenskih skijališta.
 - 
									
Novi četverosjed na Platku spreman za sezonu!Uspješno obavljen tehnički pregled nove žičare, jedan od posljednjih administrativnih...
 
© Skijanje.hr 2003-2025.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr    Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.    Broj posjeta: 12376304 
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
ISSN 1845-5891
e-mail: info@skijanje.hr
Marketing:
marketing@skijanje.hr

Rösti se radi od naribanih, sirovih ili kuhanih krumpira koji se miješaju s malo soli i masnoće. Takva mješavina oblikuje se u tavi u "palačinku", debljine ne veće od 1-2 cm, te se prži prvo s jedne, a zatim i s druge strane, sve dok krumpir ne porumeni. Moguće ga je ispeći i u pećnici.