31.08.2007.      

Autor: Elinka BarišićPhoto: arhiva Skijanje.hr, wikipedia.org 

Rösti

Nađete li se na švicarskim skijalištima na meniju sigurno nećete moći izbjeći njihovo tradicionalno jelo od krumpira.

Rösti je zgodno, praktično i brzo jelo porijeklom iz Švicarske (u njemačkom dijelu Švicarske često pisan i kao Röschti, op.a.). Zbog svoje jednostavnosti, ali i poprilično neutralnog okusa, zanimljivo je kao podloga za bezbroj maštovitih kombinacija (slično primjerice kao što je to moguće s pizzom). Njegovu popularnost zasigurno nećete moći izbjeći na švicarskim skijalištima gdje je dio menija gotovo u pravilu posvećen raznim Rösti kombinacijama.

Rösti se radi od naribanih, sirovih ili kuhanih krumpira koji se miješaju s malo soli i masnoće. Takva mješavina oblikuje se u tavi u "palačinku", debljine ne veće od 1-2 cm, te se prži prvo s jedne, a zatim i s druge strane, sve dok krumpir ne porumeni. Moguće ga je ispeći i u pećnici.

Iako se u originalu Rösti služi sam, danas su ipak prisutne brojne kombinacije. Tako se smjesa, osim s crvenim lukom, može obogatiti i sa slaninom, sirom, gljivama, svježim začinskim biljem, pa čak i jabukama ili se Rösti može iskoristiti kao podloga uz neko drugo jelo, primjerice "ham&eggs" (na slici desno).

Iako djeluje jednostavno, Rösti skriva "male tajne velikih majstora kuhinje", jer kako bi ispao savršen treba pomno odabrati vrstu krumpira, a varijacije se dobijaju i ovisno o tome koristimo li kuhani, djelomično kuhani ili sirovi krumpir.

U svakom slučaju, ovo maštovito i jednostavno jelo zanimljiv je prijedlog kojim možete iznenaditi svoje prijatelje ili obitelj te unijeti malo švicarskog duha u svoju kuhinju. A nađete li se u Švicarskoj, ne zaboravite isprobati i original.

Dobar tek!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 34242
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr