19.10.2004.      

Autori: Goran Razić, Elinka Barišić 

Zagrijavanje na stazi

Dobro i iscrpno zagrijavanje i istezanje tijela uoči skijaških napora povećava opću sposobnost organizma i sprećava nastajanje ozljeda...

Ako je osobito hladno, zagrijavanje tijela važno je ne samo uoči prve, nego i uoči svake iduće vožnje. Sa zagrijavanjem tijelo dovodimo u "radnu temperaturu" i na taj način smanjujemo mogućnost ozljede.

Najčešće ozljede koje se događaju radi nezagrijanosti tijela su, istegnuća mišića i ligamenata, u gorem slučaju i pucanje istih. Često se događa da su posljedice indirektne, znači može doći do popuštanja noge radi čega skijaš pada i može ozlijediti bilo koji drugi dio tijela. Na kraju dolazimo i do zadnje posljedice, naizgled nebitne, ali najrasprostranjenije. Zbog nezagrijavanja i ne pripremanja prije skijanja tijelo s godinama sve teže podnosi napore i dolazi do ubrzanog trošenja što se osjeti tek s vremenom u obliku klasičnih sportskih (skijaških) ozljeda.

Warm up na samoj stazi – na što ravnijoj, sto čvršćoj podlozi, započeti laganim, manjim pokretima. Može se koristiti većina vježbi kao i kod istezanja poslije skijanja. Iz tog članka su posebno bitne vježbe br. 2 i 6

Vježba br.1 – kickovi: izmjenično desna pa lijeva noga podiže se prema naprijed, rukom dodirujemo petu, pokreti ruku – desna noga, lijeva ruka i obrnuto.
Vježba br.2 – kickovi u stranu: identična vježba, samo u stranu, ruke se povlače prema gore do visine ramena.
Vježba br.3 - Rotacija kralježnice – raširene noge, lagani čučanj, štapove držati u visini ramena, rotacija koljena lijevo pa desno, skijaški štap ostaje na podu.


Nakon tih nekoliko osnovnih vježbi potrebno je napraviti i one koje imitiraju skijaševe kretnje, tj zagrijati grupe mišića koje će biti najzaposlenije tokom skijanja.

Vježba br.4 – Skijaš radi čučanj, tako da stoji na vrhovima pancerica. Štapove drži malo ispred koljena, lagano razmaknute. Vježba služi za istezanje kvadricepsa.

Vježba br.5 – Vježba pravilnog skijaškog stava, ali bez skija. Skijaš stoji nekoliko sekundi u tom položaju

Vježba br.6 – Nakon skijaškog stava, skijaš opušta noge sa kretnjama naprijed nazad. Potrebno je opustiti nogu i pokušati raditi što veće amplitude. Naizmjenično, lijeva pa desna.


Sljedeće vježbe radimo sa skijama na nogama:


Vježba br.7 – Skijaš zabija rep skije u snijeg ispred sebe, ima čvrst oslonac sa štapovima te na taj način isteže mišiće stražnjice, zadnje lože i lista.

Vježba br.8 – Vježbač pomiče nogu prema nazad, zabija vrh skije u snijeg i pomiče tijelo prema nazad. Vježba služi za istezanje prepona, mišića kvadricepsa te za vježbu ravnoteže.

Vježba br.9 – Čučnjevi na skijama. Skijaš se naginje skroz otraga dok ne sjedne na repove skija, nakon toga se lagano podiže. Vježba zagrijavanja nogu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 200829
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr