08.03.2004.      

Petra Milašinčić, dipl. nutricionist 

Skijanje i prehrana

Često potrošite i do šest tjedana izvodeći vježbe za jačanje mišića kao dio priprema, a nakon sata skijanja tako ste gladni i iscrpljeni da se jedva mičete. Konzumiranje energetski bogate hrane može pomoći pri osvajanju skijaških staza.....

IZABERITE ENERGIJU - IZABERITE UGLJIKOHIDRATE

Ako ste skijaš rekreativac ne treba vam neka specijalna prehrana. No, želite li povećati svoju fizičku spremu i povećati svoju energiju trebali bi definitivno razmišljati o tome što stavljate u tanjur.
Umjerenim skijanjem troši se cca 400 kcal na sat, dok se kod skijaškog trčanja troši više, čak i do 1000 kcal.
Kao početnik upoznat ćete se sa penjanjem uz stazu i dizanjima nakon padova što dosta umara i iziskuje dosta energije. Čak i samo održavanje tjelesne topline na hladnijem ambijentu zahtijeva povećani odljev energije.
Kada se svi ti parametri uvrste u jednadžbu te nakon što se doda vrijeme provedeno u redovima ili na žici, odraslima je potrebno 1000-1500 kcal više nego u normalnim uvjetima.

Kruh, žitarice, voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, krto meso i riba - sve to su namirnice koje čine bazu zdrave prehrane. No prije nego počnete sa snježnim aktivnostima potrebno je pojačati hranu sa izvorima energije - ugljikohidratima!

Složeni ugljikohidrati poput žitarica, tjestenina, kruha i riže u pravilu je najbolje konzumirati prije skijanja jer se brzo probavljaju i apsorbiraju te su izravan i odmah dostupan izvor energije.
Odabirom integralnih tjestenina, kruha od cjelovitih žitarica i smeđe riže unijet ćete u organizam više vlakana, minerala i vitamina.

No nemojte prije skijanja jesti tešku hranu. I nastojte ne jesti baš neposredno prije samog izlaska na stazu. Preporučljivo je između jela i fizičkog napora ostaviti barem jedan sat razmaka.

S druge strane, odete li na skijanje gladni, mogli biste se dovesti u situaciju slabosti i vrtoglavice koju dodatno naglašava razrijeđeni zrak, pogotovo ako se radi o većim nadmorskim visinama. Stoga preporučam da uz sebe imate neku 'energetsku bombu' poput čokoladice i uvijek malo tekućine. No o tekućinama i njihovim ulogama zajedno s koncentracijama, bit će riječi u nekom od slijedećih članaka.
Do tada lijep pozdrav i vidimo se na obroncima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249044
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr