12.10.2004.      

Autori: Željko Mihalić, Petra Milašinčić 

Pivo na skijanju, zašto ne?

Iako naslov djeluje restriktivno i pomalo deprimirajuće, postoji razlog zašto se baš pivo ne preporuča za konzumaciju dok skijate.

Zašto ne bismo na skijanju pili pivo? Naravno da nema razloga, ovaj članak shvatite kao blago upozorenja da konzumacija piva u pauzi za ručak između jurcanja po padinama ima svoje negativne aspekte, koji kažu da ne slijedite stotine ljudi koji ručkove u restoranima zalijevaju omiljenim zlatnožutim pićem.

Na stranu s kalorijama, sva alkoholna pića su kalorična i sva djeluju na organizam jednako - šire krvne žile koje se skupljaju na nižim temperaturama i na taj način umanjuju osjećaj hladnoće. No, pivo je po nečem specifično.

Pivo se, to vjerujem svi znate, dobiva alkoholnim vrenjem ječmenog slada, dok se hmelj dodaje za obogaćivanje okusa. Upravo taj hmelj u sebi skriva zamke. Naime, hmelj u sebi sadrži biljne alkaloide nazvane humulini (od latinskog naziva za hmelj - humulus lupulus). Osim tih humulina, ženske stabljike u stožastim reproduktivnim strukturama sadrže lupulin, smolasti alkaloid.

Oba spomenuta alkaloida imaju svojevrsno djelovanje na organizam (osim što alkohol slabi reflekse) u vidu sedativa, smirujući organizam i opuštajući mišiće. Djelovanje nije snažno, ali je prisutno, čak se se u povijesti spomenuti alkaloidi koristili kao sedativi i sredstva u liječenju nesanice. Iako istovremo dokazano pomažu probavi.

Stoga mogu djelovati na opuštanje mišića, što dovodi do bržeg umaranja pri opterećenjima, nezgodnijih padova koji zbog smanjenih kontrakcija mogu uzrokovati ozbiljnije ozljede. Stoga savjetujemo da ako se već ne možete odreći svog omiljenog pića, barem dok ste u pogonu, pažljivo dozirate količinu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 254812
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr