15.09.2004.      

Autor: Goran Razić 

Skijaška gimnastika i vježbe

... nekoliko informacija koje su bitne prije same pripreme ...

Zašto skijaška gimnastika – zar nije dovoljno normalno razgibavanje unaprijed?

Pri skijanju, kao i kod vožnje snowboarda, pojavljuju se sasvim specifična opterećenja, koja se u svojoj kompleksnosti u bitnome razlikuju od ostalih vrsta sportova. Skijanje obuhvaća dinamične pokrete čitavog tijela. Kako bi prvi izlasci na stazu bili što uspješniji i kako bi se izbjegle razne ozljede, već od jeseni bi se trebale početi primjenjivati posebne, skijanju namijenjene, vježbe.

Idealna baza, temeljni trening za sve zimske sportaše, redovito je bavljenje sportom u mjesecima bez snijega, i to - što raznovrsnije, to bolje, jer samo se na taj način može postići konačni i za zimske mjesece dostatni, stupanj kondicije i gipkosti...



Koliko bi se rano uoči odlaska na skijanje trebalo započeti sa treningom?

U principu vrijedi sljedeće pravilo – skijanje nikada ne bi smjeli promatrati izolirano, nego kao jednu cjelovitu, cijelogodišnju temu. Prvenstveno na planu izdržljivosti nemoguće je ostvariti kvalitetne rezultate u nekom kraćem vremenskom periodu. I za plan snage vrijedi identično pravilo – sa vježbanjem započeti pravovremeno i polagano. Samo na taj način mišići i zglobovi u krajnjem će stadiju dobiti onaj željeni tonus i moći postepeno izdržavati sve veća i veća opterećenja.

Najkasnije pet do osam tjedana prije prvog skijanja trebalo bi krenuti sa vježbama skijaške gimnastike. Idealni je trening tri puta tjedno.
Čovjek je rob navike. Upravo zagriženi ljubitelji zimskih sportova, koji imaju malo vremena za valjani fitness-trening, trebali bi pokušati svoje kondicijske pripreme za sezonu što adekvatnije uklopiti u svoj svakodnevni životni ritam.

Porciju jogginga sasvim se zgodno može uklopiti prije ili nakon posla, ili čak za vrijeme podnevne pauze. Umjesto da se koristi lift, može se primijeniti uspon stepenicama, na primjer. Što češće bi bilo zgodno pokušati i koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo na putu za posao ili u kupovinu. A nedjeljom umjesto nedjeljne šetnje – opet jedna zgodna porcija jogginga!



Koji su dijelovi tijela osobito važni kod skijanja – koje je dijelove tijela najvažnije trenirati?

U prvom je redu, naravno, kod skijanja osobito važna muskulatura nogu. U skijanju dolazi do velikih sila uslijed promjena smjera te prilikom kočenja. A to zahtjeva određenu količinu snage u natkoljenicama. Što su carving-pokreti "sportskiji", što su nagibi zahtjevniji, to mišići moraju biti u što boljem tonusu. Identično činjenično stanje vrijedi i za gornji dio tijela: muskulatura ramena i trbuha ostvaruje velike napore pomažući kralježnici na kojoj je gotovo najveće opterećenje.

No i snaga sama po sebi nikako nije dostatna – gipkost, izdržljivost i koordinacijske sposobnosti tri su daljnje uporišne točke za svakoga tko se bavi zimskim sportovima. Što je staza za skijanje zahtjevnija, što je teren raznolikiji, to skijašu postaje sve teže pravilno koordinirati pokrete tijela.

Upravo stoga u neposredne pripreme za skijanje nužno je uvrstiti i vježbe cijelog tijela te koordinacije. Osobito su te vježbe važne kada je u pitanju ritam, orijentacija, osjećaj za ravnotežu te sposobnost reakcije.

Danas u ostvarivanju ovih ciljeva najbolje pomaže takozvani "proprioceptivni" trening. Najnovija istraživanja pokazuju da se na taj način najbolje razvijaju refleksi zaštite i izbjegavaju ozljede koljena. Kao najidealnije sprave za takav trening nekako se nameću "pokretljive podloge", kao na primjer daska za njihanje ili aerostep.

(Vježba – "suhi skating": stoji se na jednoj nozi, a drugom nogom simulira se klizački korak, baš kao kod klizanja ili trčanja na duge staze; 20 ponavljanja, 30 sekundi pauze, 5 serija, zatim zamjena nogu.)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 277184
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr