Skijanje.hr

24.08.2004.      

Autor: Elinka BarišićRecept preuzet sa http://kinet.ims.hr/ 

Skijaška jela - sarma

Kakvo bi to skijanje bilo bez barem jednog lonca sarme. Za sve one koji još ne znaju kako pripremiti ovo fino jelo, donosimo jednu od brojnih varijacija ...

Sastojci

  • 1/2 kg mljevenog svinjskog mesa
  • 250 g mljevenog goveđeg mesa
  • 200 g svinjskih rebara
  • 200 g suhe slanine
  • 50 g riže
  • 1-2 glavice kiselog kupusa
  • 1 glavica luka
  • 1 jaje
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1 žlica brašna
  • sol
  • lovorov list


  • Pripremite listove kiselog kupusa u koje ćete savijati sarme, pažljivo ih skidajte sa glavice da se listovi ne potrgaju. Odvojene listove ostavite da stoje u hladnoj vodi da se iz njih ispere suvišna sol. Prije savijanja sa svakog lista odsijecite zadebljanje.

    Sitno nasjeckajte luk i popržite na malo masnoće, a zatim luku dodajte mljeveno meso i još malo sve zajedno pržite. Meso zatim posolite, popaprite dodajte rižu i dobro izmiješajte, sklonite sa vatre, a zatim umiješajte jaje.

    Na dno dublje posude najprije stavite one dijelove kupusa koje ne možete upotrijebiti za uvijanje sarmi. Za savijanje sarmi koristite listove srednje veličine, u svaki list stavite po žlicu nadjeva od mesa, zavijte (*) te slažite sarme u krug tako da na sredini ostane mala rupa kroz koju ćete poslije dodati zapršku.

    Slaninu i suho meso isijecite na komade i stavite između sarmi. Kad savijete sve sarme dodajte lovorov list i nekoliko zrna papra i pokrijte sarmu preostalim listovima.

    Nalijte hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri oko tri sata.

    Od brašna, crvene paprike napravite zapršku prelijte preko sarme i nastavite kuhati još pola sata.

    Sarma ovako može bez problema stajati nekoliko dana, a može se i unaprijed pripremiti te zamrznuti i tako nositi na skijanje. Prije posluživaja lagano je ugrijte i pazite da ne zagori!

    (*) Sarmu je najbolje motati tako da zadebljani dio lista okrenemo prema sebi. U sredinu stavimo nadjev, preklopimo prvo dio lista koji je najbliže nama prema naprijed. Zatim preklopimo lijevu stranu udesno, skroz do nadjeva, te zarolamo sarmu do kraja. Slobodni (desni) dio prstima zaguramo unutra. Tako ćemo dobiti čvrsti smotuljak koji se sigurno neće raspasti za vrijeme kuhanja i transportiranja.

    Dobar tek!

    KOMENTARI

    Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

    login:

    lozinka:

    Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    © Skijanje.hr 2003-2019.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 188785
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
    Medovićeva 19, Rijeka
    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr