07.07.2014.      

Autor: Goran Vukelić 

Skijaši lome noge, borderi ruke

Poljska i američka studija pokazale da skijašima češće stradaju donji ekstremiteti, a borderima gornji.

Grupa poljskih znanstvenika predvođenih Grzegorzom Onikom s Medicinskog sveučilišta Šleske objavila je u travnju rad kojim istražuju raspodjelu ozljeda kod skijaša i bordera u matičnoj regiji. Rad je objavljen u Polish Annals of Medicine, a istraživanje je obavljeno nad stotinu sudionika.

Od njih stotinu, 70 je bilo skijaša, dok su ostatak predstavljali borderi. U istraživanju je sudjelovalo 60 muškaraca i 40 žena u dobnom rasponu od 20 do 49 godina, a najveća je grupa bila onih između 20 i 25 godina života.

Na temelju podataka prikupljenih anketiranjem, došlo se do saznanja da je 55 osoba doživjelo neku vrstu ozljede tijekom skijanja ili bordanja. Zanimljivo je da borderi u najvećoj mjeri (35%) ozljeđuju gornje ekstremitete, a skijaši (62%) donje. Skijaši najčešće ozljeđuju koljeno (45% ozljeda), dok borderi najčešće ozljeđuju rame (25%). Ozljede su najčešće kod dobne skupine 20-25 godina, a skijaše najčešće zadese uganuća (47%), dok borderi pate od kontuzija (63%).

Izneseni podaci dobivaju potvrdu u rezultatima sličnog rada objavljenog u prosincu prošle godine u časopisu Wilderness & Environmental Medicine od strane tima predvođenog Timom Couryjem. Dobiveni su anketiranjem 1593 pacijenata u klinici skijališta Big Sky u američkoj državi Montani.

Prema ovom istraživanju skijaši su najučestalije ozljeđivali koljeno (43%), a borderi ručni zglob (19%) i rame (14%). Ovdje je u obzir uzeto i vrijeme bavljenja skijanjem ili bordanjem, pa se tako doznalo da se borderi najčešće ozljeđuju dok su početnici (31%), a skijaši kada su napredni rekreativci (37%).

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1278820
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr