16.08.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

Za ozlijeđena koljena operacija možda nije nužna

Američki znanstvenici predstavili rezultate studije o oporavku nakon skijaške ozljede križnih ligamenata.

"Pacijenti koji na skijanju pokidaju križne ligamente ne bi trebali žuriti s operacijom odmah nakon ozljede", tvrdnja je dr. Roberta Marxa iz Hospital for Special Surgery u New Yorku. Rezultat je to studije provedene na skijašima s ozlijeđenim križnim ligamentima, a koja je objavljena u medicinskom časopisu Knee Surgery Sports Traumatology Arthroscopy.

"Dio pacijenata može se oporaviti i bez operacije. Ligamenti će im zacijeliti sami od sebe, opet će imati stabilno koljeno i moći će s njim činiti što žele, uključujući i skijanje. Velika je stvar izbjeći operaciju ligamenata", kaže dr. Marx.

Studija koja će možda zanimati skijaše uključuje rezultate pacijenata koje je dr. Marx liječio od 2003. do 2008. Dokazano je da se šest do dvanaest tjedana poslije ozljede ligamenti kod dijela pacijenata oporavljaju bez operativnog zahvata. Od 29 pacijenata uključenih u studiju, 17 je prošlo tzv. Lachmanov test, a na 11 njih koji su i nakon dvije godine ostali u studiji nisu zabilježeni nikakvi problemi s nekada ozljeđenim koljenom.

"Za osobe iznad 40 godina koje imaju slabiju muskulaturu oporavak od operacije ligamenata može potrajati i do jedne godine. Usporedite to s 12 tjedana ako pričekate s operacijom. Uštede na vremenu oporavka i troškovima liječenja su velike", zaključuje dr. Marx.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1278297
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr